Trump Irán teljes elpusztításával fenyegetőzött

Publikálás dátuma
2019.05.20. 07:29

Fotó: YURI GRIPAS / AFP
Az amerikai elnök azután fenyegette meg a közel-keleti államot, hogy rakéta csapódott be az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége mellett.
"Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz. Soha többé ne fenyegesse az Egyesült Államokat!"

 - fenyegette meg a közel-keleti nemzetet Twitteren Donald Trump.   Az amerikai elnök ezt arra reagálva üzente Teheránnak, hogy vasárnap rakéta robbant az USA bagdadi képviseletének épülete mellett, a rakétát pedig helyi katonai illetékesek szerint az iraki főváros keleti, síita milíciák által ellenőrzött részéről lőtték ki. Ezeket a félkatonai csoportokat pedig Irán támogatja.
Trump fenyegetése felülírhatja békülési kísérleteit is, hiszen az elnök korábban még engedékeny hangnemet próbált megütni az amerikai szankciók sújtotta iráni állammal szemben. Május elején még arról beszélt, hogy e, hogy "reményei szerint rövid időn belül" találkozik Irán vezetőivel egy újabb nukleáris megállapodás érdekében. A múlt héten pedig a svájci elnököt fogadva újságíróknak azt hangsúlyozta: nem akar háborút Iránnal – emlékeztet az MTI.
 Az ellentmondásos elnöki nyilatkozatok mellett, az Egyesült Államok és Irán között az elmúlt hetekben érezhetően erősödött a feszültség. A hónap elején a Trump-adminisztráció repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa (Arab)-öböl térségébe, arra hivatkozva, hogy el akarja hárítani Irán, vagy Irán támogatását élvező csoportok amerikai érdekek elleni feltételezett fenyegetését - Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig előre be nem jelentett látogatásra utazott az iraki fővárosba, és arról tájékoztatta az iraki hírszerzést, hogy amerikai értesülések szerint Irán amerikai érdekeket fenyeget a Közel-Keleten.  Május 13-án aztán ismeretlen támadók szabotázst hajtottak végre Szaúd-Arábia két olajszállító hajója ellen, nem messze az Egyesült Arab Emirátusok partjaitól. Az incidens a Hormuzi-szoros közelében történt: a Perzsa-öblöt (Arab-öböl) az Ománi-öböllel összekötő, nagyjából 40 kilométer széles tengeri átjárón a világ kereskedelmi olajforgalmának nagyjából 20 százaléka halad át. Bár a támadást hivatalosan az iráni külügy is elítélte, ezzel nem oszlatták el sem a szaúdiak, sem az Egyesült Államok gyanakvását. Vasárnap Szaúd-Arábia külügyminisztere, Ádel al-Dzsubeir újságíróknak azt mondta: országa "mindent megtesz a háború elkerüléséért, de ha a másik fél a harcot választja, a királyság teljes erejével és eltökéltségével válaszol, és megvédi magát és érdekeit". Al-Dzsubeir hozzátette: "a labda Irán térfelén pattog, és tőle függ, hogy eldöntse, mi legyen a sorsa".  
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt szögezte le: Teherán nem akar konfliktust, de egyetlen országnak sem szabad azt hinnie, hogy szembeszállhat Iránnal.
Szerző
Frissítve: 2019.05.20. 17:14

Tizenegy embert lőttek agyon egy brazil bárban

Publikálás dátuma
2019.05.20. 06:30

Fotó: CLAUDIO PINHEIRO / AFP
Bűnözők közötti leszámolás lehet a háttérben.
Egy brazíliai bárban 11 embert lőttek agyon helyi idő szerint vasárnap este; a rendőrség arra gyanakszik, hogy bűnözők közötti leszámolás áll a háttérben. A beszámolók szerint Belem észak-brazíliai város egyik peremkerületében hét, az arcát csuklyával eltakaró fegyveres érkezett gépkocsikon és egy motorkerékpáron a szórakozóhelyre, és tüzet nyitott az áldozatokra, akiknek a személyazonosságát nem közölték. Hat nő és öt férfi halt meg, egy sebesült túlélte a mészárlást. A rendőrségnek egyelőre nincs hivatalos magyarázata a bűncselekményre, de nem hivatalos források szerint gyaníthatóan kábítószerrel kapcsolatos leszámolásról van szó, azaz két banda harcol a piacért. Egy másik magyarázat szerint két rendőr halálát bosszulták meg a támadók. A rendőröket a múlt héten ölték meg a térségben. Szemtanúk szerint a gyilkosok főként az áldozatok fejét vették célba. Pará államra, amelynek Belem a fővárosa, magas bűnözési mutatók jellemzőek. Az ország igazságügyi és belbiztonsági minisztere márciusban több száz rendőrt irányított oda a helyiek megerősítésére.
Szerző
Témák
Brazília

Lépett a Google, a Huawei elvesztette az Androidot

Publikálás dátuma
2019.05.20. 06:22

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Nem férhetnek hozzá ezentúl az Android frissítéseihez és az új verziókhoz.
A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz - jelentette New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint vasárnap. Az értesülés szerint a Google ezentúl csak a nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, és a jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Maps vagy a Play áruház alkalmazás, mostantól ilyeneket nem lehet telepíteni a Huawei készülékekre. A korlátozás később kiterjedhet más szolgáltatásokra is. (Ez utóbbit a Google később a Twitteren cáfolta, azt írták: "az amerikai kormányzati intézkedések maximális betartása mellett, a Google Play Android alkalmazásletöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás továbbra is a Huawei készülékek rendelkezésére áll."  Az amerikai cég arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.
Szerző
Témák
Huawei google
Frissítve: 2019.05.20. 10:03