A Fidesznek több szavazóköri delegáltja lesz, mint az összes többi pártnak együtt

Publikálás dátuma
2019.05.20. 09:31
Urnabontás az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumban kialakított 10. szavazókörben MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Összesen tizenhétezer delegáltat jelentettek be a pártok a szavazatszámláló bizottságokba, csaknem 10 ezret a Fidesz.
A hétfő reggeli adatok szerint 17 040 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok, amelyeknek összesen 185 ezer ilyen hely betöltésére lenne lehetőségük - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. A bejelentési határidő péntek délután járt le. 
Delegáltak pártok szerint:
  • Fidesz-KDNP: 9777
  • MSZP-Párbeszéd: 3149
  • Demokratikus Koalíció: 1734
  • Jobbik Magyarországért Mozgalom: 1686
  • Mi Hazánk Mozgalom: 353
  • Momentum Mozgalom: 175
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 95
  • LMP: 70
  • Magyar Munkáspárt: 1
Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 277 bizottságba - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a pártok péntek délután 16 óráig.   A bejelentések feldolgozása még tart, így a szám még emelkedhet. Mindenesetre kíváncsian várjuk a végeredményt, mert Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, a mostani lista második helyezettje péntek délelőtt még azt mondta, hogy csak az MSZP ötezernél több delegáltat küld a bizottságokba.  A 2014-es EP-választáson egyébként  28 083 delegált segítette a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Az akkor és most is listát állító pártok közül 2014-ben a Fidesz-KDNP 14 802, az MSZP 5685, a Jobbik 5467, a DK 1266, az LMP 56 delegáltat küldött a testületekbe. Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, azt ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.
Szerző

Félelmetes tempóban adósodnak el a kórházak

Publikálás dátuma
2019.05.20. 08:37
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Csak a múlt hónapban 5 milliárd forinttal nőtt az intézmények lejárt adósságállománya, év végére akár 70 milliárdra is rúghatnak a határidőn túli tartozások.
Áprilisban újabb csaknem 5 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, amely majdnem elérte a 34 milliárd forintot. Az első négy hónapban havonta átlagosan 4,65 milliárd forinttal gyarapodott az állomány a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Ezzel az ütemmel június végére 43, míg az év végére akár 70 milliárd forintra is nőhet a lejárt tartozásállomány – írja a Napi.hu
A gazdasági hírportál szerint az adósság mintegy harmadának, 11 milliárd forintnak több mint két hónapja járt le a fizetési határideje, 8 milliárdnak több mint egy hónapja, de még nem érte el a két hónapot a késés, a 30 nap alatti tartozások összege pedig közel 14 milliárd forint a MÁK legfrissebb adata szerint.
Az adóslista éllovasai változatlanul a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház. A 2,8 milliárdot meghaladó adóssággal küszködő Péterfy Sándor utcai kórház a napokban többször is szerepelt a hírekben, legutóbb a röntgensugarakat átengedő védőfelszerelései, illetve azok hiánya miatt, pár nappal korábban pedig azért, mert a hétvégén a négy budapesti sürgősségi centrum közül egyedül vállalta a sürgős betegek ellátását, a többiek ugyanis, köztük az adóslista második helyén 2,8 milliárddal álló Honvédkórház is, lemondták azt. Havi növekedésben a Debreceni Egyetem (484 millió) valamint a Békés megyei kórház (414 millió forint) vitte a pálmát, harmadikként a Péterfy következik, amely 359 millió forintos plusszal zárta az áprilist.
Az adósság egyre masszívabb növekedése a kórházi információk szerint a brutálisan elszálló bérek következménye, emiatt dologi kiadásokra alig jut már az intézményekben, sőt van, ahol már a bérre sem elég a finanszírozás - írja portál. A cikkben idézik a Népszava információit is, miszerint 2020-ban sem jut érdemben több gyógyításra, a készülő költségvetés tervezetében mindössze 150 milliárdos pluszt kap az egészségügy, amelyből a természetbeni ellátásokra 40 milliárddal érkezik több, mint 2019-ben.  Ez az összeg még az  idei adósság konszolidációjára sem lenne elég, hiszen ha a tartozások továbbra is a jelenlegi ütemben gyarapodnak, év végére elérhetik akár a 70 milliárd forintot is. 
Szerző