Előfizetés

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak bélrákot

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 10:10
Illusztráció
Fotó: KEENE/BSIP / AFP
Egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint.
Bár a fiatal felnőttek esetében a bélrákos esetek száma alacsony, a kutatók kimutatták, hogy arányuk meredeken emelkedik a 20-29 évesek körében. A szakemberek számára nem világos ennek az oka, de úgy vélik, hogy az elhízás és a helytelen étrend kiváltója lehet - írja a BBC News.
Európa legtöbb államában a bélrákszűrési programok 50 éves korban kezdődnek, mivel a betegség gyakrabban fordul elő az idősebb korosztályban. A Gut című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban holland kutatók 20 európai országban, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban és Franciaországban végbemenő folyamatokat elemeztek több mint 143 millió ember adatait felhasználva. Kimutatták, hogy 1990 és 2016 között nőtt a bélrákos megbetegedések száma, a legjelentősebb növekedési arányt a húszas éveikben járó felnőttek körében találták. Miközben a legtöbb országban ebben a korosztályban 1990 és 2016 között százezer emberenként 0,8-ről 2,3 esetre nőtt a bélrákos megbetegedések száma, a legmeredekebb évenkénti 7,9 százalékos - növekedést 2004 és 2016 között mutatták ki. Ebben a korcsoportban azonban nem nőtt a betegség miatti elhalálozás - emelték ki a kutatók.
A harmincas korosztályban is növekedett a bélrákos esetek előfordulása, de kevésbé meredeken, a 40-esek körében ingadozott az arány. A rotterdami Erasmus MC Egyetem Orvosközpontjának kutatói hangsúlyozták, hogy ha a trend folytatódik, felül kell vizsgálni a szűrésre vonatkozó irányelveket.
The Lancet Gastroenterology & Hepatology című orvostudományi folyóiratban megjelent másik tanulmány megerősíti a holland kutatók által kimutatott folyamatokat olyan fejlett országok, mint Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland adatait tanulmányozva. 1995 és 2014 között Nagy-Britanniában például 1,8 százalékkal nőtt a vastagbélrákos és 1,4 százalékkal a végbélrákos esetek száma az 50 év alattiak körében, miközben az 50 év felettiek esetében csökkent 1,2 százalékkal. Hasonló folyamatokat találtak a tanulmányozott többi országban.

Elhízásban bezzeg elsők vagyunk Európában, és ez sok pénzünkbe is kerül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.18. 14:14

Fotó: Pixabay
Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, de globálisan is a negyedik helyen állunk Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után.
Napjainkban Európában a népesség több mint 50 százaléka legalább túlsúlyos, több mint 20 százaléka elhízott, de a becslések alapján az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra nőhet, sőt, egyes államokban elérheti a 89 százalékot is. 
Magyarországon szintén egyre rosszabb a helyzet: az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. 
A gyermekek körében sem jó a helyzet, hiszen 3 éves kor felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak aránya. Ez azt jelenti, hogy miközben a teljes gyermekkorú populációban minden negyedik-ötödik érintett, addig a 15-16 éves lányok között már a 30 százalékot közelíti a súlytöbblettel rendelkezők aránya.
Az életkor előrehaladtával történő súlygyarapodás felnőttkorban sem áll meg, hiszen míg a 18-34 évesek harmada túlsúlyos vagy elhízott, addig a 65 évesnél idősebbek között már 10 emberből 8-at érint ez a probléma.
A szombaton tartott Európai Elhízás Elleni Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az elhízás okozta problémákra, betegségekre, a megelőzési lehetőségekre. Bár kialakulása számos esetben olyan tényezőknek tudható be, amelyeket nem tudunk befolyásolni, az egyik leggyakoribb ok az energiaegyensúly hiánya, vagyis a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel kombinációja számít. Az elhízásnak és a súlyfeleslegnek közvetlen hatása van az egészségre és a várható élettartamra, valamint kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, néhány rákfajta, illetve egyes ízületi rendellenességek kockázatának növekedésével.
Az elhízás nem csupán az egyes ember egészségi állapotára van negatív hatással: az EU-ban az ezzel járó egészségügyi kiadások és a munkából való kiesés évente 70 milliárd eurót emészt fel. Magyarországon szintén sokba kerülnek az elhízás negatív egészségügyi hatásai.
Az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége meghaladja a 200 milliárd forintot,

ami az egészségbiztosítási alap kiadásainak közel 12 százalékának, illetve bruttó hazai termék 0,7 százalékának felel meg. A betegek ezen felül legalább 22 milliárd forinttal járultak hozzá a kezelésükhöz. A valódi költségek ráadásul ennél lényegesen nagyobbak lehettek: akár az összes egészségügyi közkiadás 15–18 százalékát, illetve a bruttó hazai termék legalább 1 százalékát elvihették.

A kávé már akkor is hat, ha csak rágondolunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.18. 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Meginni sem kell, hogy felpörögjünk, már ha hiszünk benne, hogy virtuálisan is hat – derült ki egy kanadai kutatásból.
Már attól felgyorsul az agy működése, jobban tud koncentrálni egy kávéfüggő, ha a feketéjére gondol, feltéve, ha elhiszi, hogy hat rá – írta a Qubit egy kanadai marketingszakember és pszichológus által vezetett kutatócsoport megállapításai alapján. A Consciousness and Cognition című szaklap legutóbbi számában publikált tanulmány szerint a kávéfüggőknek már az is elég, hogy a kedvenc italukról beszélgetnek. 
Ez a megállapítás azokat nem igazán hozza lázba, akik az íze miatt - is - isszák a kávét.

A virtuális ösztönzés a teára nem igaz, pedig a koffeinnel rokon, tein nevű hatóanyaga miatt annak élénkítő hatása is hasonló.
A kísérletben részt vevőknek egy nem létező nemzetközi vállalat számára kellett mottót kitalálniuk, miközben gőzölgő kávéról készült képeket nézegettek. A csésze puszta látványától minden nyugati, kanadai, amerikai résztvevőnek – reflexszerűen – emelkedni kezdett a vérnyomása. A keleten élő, kínai és japán – inkább teát fogyasztó – résztvevők teljesítményén azonban nem sokat dobott a kávé gondolata. Mivel a virtuális kávé hatását csak kis létszámú mintán igazolták, így a kutatók hangsúlyozták, hogy a megállapításaikat további kutatásokkal alátámasztani.