Életveszélyes fenyegetést kapott Komjáthi Imre, az MSZP jogi lépéseket tesz

Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:18

Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala
Erről Ujhelyi István számolt be egy videóban, és hozzátette: az elmúlt időszakban a Fidesz gyűlöletkampánya elérte hatását.
Életveszélyes fenyegetést kapott Komjáthi Imre – közölte Facebookon közzétett videójában Ujhelyi István. Az MSZP alelnökének egy férfi hétfő este egy üzenetben azt írta: „Te kádárista vörös patkány! A bolsevista okádék ronggyal ami mindig rajtad van kötnélek fel!” Ujhelyi elmondta, hogy a Facebook-üzenetet egy szekszárdi férfi küldte, aki „meglehetősen sokat szán energiából és posztokra a legkülönbözőbb náci katonai hadműveletek dicsőítésére, a különböző katonai felvonulások posztolására”.     Az MSZP EP-képviselője hozzátette, hogy Komjáthi inkább el akarta hallgatni a történteket. Azonban – folytatta – kampányfőnökként kötelességének érezi, hogy jelezze, „el a kezekkel minden egyes aktivistánktól, el a kezekkel minden politikustársunktól”. Az MSZP megteszi a megfelelő jogi lépéseket – tette hozzá.
Ujhelyi szerint az elmúlt időszakban a Fidesz gyűlöletkampánya elérte hatását, az ország súlyosan kettéosztódott. „Vannak olyanok, akik elhiszik Orbánnak mindazt, amit mond, mert csak azt hallják, csak azt látják, amit ő akar közvetíteni feléjük a hazugsággyáron keresztül, 500 orgánumon keresztül. És vannak olyanok, nagyon-nagyon sokan, akiknek elegük van mindabból a politikából, amit Orbán és tettestársai tesznek” , jelentette ki.
Szerző

Zárolva marad a Mediaworks hirdetési fiókja

Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:13

Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
A döntésnek nincs köze a politikához. Egyszerűen megsértették a reklámszabályzatot.
A korábban Heinrich Pecina, majd Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mediaworks a múlt héten arra panaszkodott, hogy a Facebook megtiltotta a kiadó oldalainak reklámozását. A döntés mögött a kiadó „politikai és ideológiai”okokat sejtetett, a valóságban azonban erről szó sincs. A Mediaworks hétfőn arról tájékoztatta olvasóit, hogy visszakapták hirdetési fiókjaikat, a cég nevében eljáró alkalmazott pedig „a tévesen letiltott fiókok miatt okozott kényelmetlenségért elnézést kért”.  „Hozzánk is eljutott a Mediaworks által kezelt hirdetési fiókok zárolásának a híre, a csapatunk meg is vizsgálta a kérdéses fiókokat” – írta a HVG megkeresésére a Facebook egyik szóvivője – 
„Az egyik hirdetési fiókot felfüggesztettük, mert megsérti a valódi pénzért zajló szerencsejátékokra vonatkozó szabályunkat.

Előzetes írásos engedély kell minden olyan reklámhoz, amely valódi pénzben folytatott szerencsejátékot népszerűsít vagy ilyen szolgáltatás nyújt, ide értendő minden valódi pénzben játszott ügyességi játék és lottó, a valódi pénzforgalmat generáló online kaszinó, sportfogadás, bingó és póker”.
A szóvivő hozzátette, a Mediaworks kérdéses hirdetési fiókja továbbra is zárolva lesz, a többi azonban szabadon használható.

Az egyik illetékes elmondta, egy cégnek számos oldala lehet a közösségi médiában, ezek azonban a hirdetési fiókokat nem fedik.
Szerző

Kemény bírálatot kaptak Orbánék Strasbourgból

Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:01

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Sürgősen fel kell számolni a jogsértéseket Magyarországon, mert aláássák a jogállamot és a jogvédő rendszert - állítja az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović abban a jelentésben, amely a februári magyarországi látogatásáról készült.
A 167 pontból álló, 34 oldalas beszámoló a menedékkérők és a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartását, a jogvédők és a civil társadalom helyzetét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak érvényesülését térképezi fel. Megállapításainak döntő többsége súlyos kritikát tartalmaz a magyar kormány tevékenységéről. Jelentésében a biztos leszögezi: a kormány bevándorlás-ellenes politikája olyan jogi környezetet teremtett, amely hátráltatja a menedékkérők befogadását és az elismert menekültek beilleszkedését. Dunja Mijatović felszólítja a magyar döntéshozókat, hogy helyezzék hatályon kívül a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” elrendeléséről szóló jogszabályt, mert az már nem indokolható a Magyarországra és az EU területére belépő menedékkérők számával. Sürgeti a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a migránsellenes retorikától és az olyan kampányoktól, amelyek idegengyűlöletet szítanak. Dunja Mijatović felrója, hogy a menedékkérők a magyar-szerb határ mentén elterülő, kerítéssel körülvett tranzitzónákban kénytelenek benyújtani a nemzetközi védelem iránti kérelmüket. „A kormánynak hatályon kívül kell helyeznie azt a jogszabályt, ami miatt rendszerszintűvé vált a menedékjog iránti kérelmek elutasítása. Mély aggodalommal töltenek el azok a beszámolók, amelyek arról szólnak, hogy a rendőrség túlzott tettlegességet alkalmaz a külföldiek erőszakos áthelyezése során” — olvasható a jelentésben. A biztos szerint késlekedés nélkül fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy a tranzitzónákban nem adnak élelmet a visszautasított menedékkérőknek. Az Európai Tanács vezető tisztségviselője felszólítja a magyar hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a civil társadalmi szervezetekre “pusztító hatást” gyakorló szankciókat tartalmazó törvényeket. A jogszabályok megbélyegzik és büntetik a nem kormányzati szervezeteket, amelyek működése egy demokratikus társadalomban teljesen törvényszerű — állítja jelentésében. Dunja Mijatović emlékeztet rá, hogy a magyarországi igazságszolgáltatási reform aggodalmat kelt a harmadik hatalmi ág függetlenségére gyakorolt ​​hatása miatt. Egy jogállamban elengedhetetlen, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke széleskörű hatáskörét megfelelő fékek és ellensúlyok közepette gyakorolja. A biztos aggasztónak tartja a közigazgatási bíróságok jövőbeli rendszerét, mert annak létrehozásában és működtetésében központi szerepet játszik az igazságügyi miniszter. Nem tartja elegendőnek a Velence Bizottság ajánlásai nyomán tervezett módosítását. A biztos úgy véli, hogy Magyarország keveset tesz a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért. A nők részvétele rendkívül alacsony a politikai döntéshozatalban, társadalmi szerepüket pedig a családra korlátozná a kormányzat - állítja Mijatović, aki ennek igazolását látja a családvédelmi akciótervben is. Jelentésében sürgeti a parlamentet, hogy ratifikálja a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását célul tűző Isztambuli Egyezményt.

Tételes magyar "cáfolat"

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk birtokába jutott 18 oldalas válaszában igyekszik tételesen megcáfolni a Mijatović-jelentésben foglalt megállapítások nagy részét. A válsághelyzet fenntartását azzal indokolja, hogy a szomszédos nyugat-balkáni országokban sok migráns várakozik. A menekültpolitikáját meghatározó törvényekre vonatkozó bírálatokkal kapcsolatban többek között megjegyzi, hogy azokról az Európai Bíróság fog dönteni. A kormány szerint megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a magyar államnak gondoskodnia kéne a menedékkérők élelmiszerrel való ellátásáról azok után, hogy a menedékkérelmüket elutasították. Az illető személyek egyrészt távozhatnak a tranzitzónából Szerbia felé, másrészt bármikor vásárolhatnak maguknak élelmet a zónában, hangsúlyozza. A minisztérium leszögezi, hogy Magyarország lezárta az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos vitáit az Európai Unióval. A közigazgatási bíróságokról leszögezi, hogy a Velencei Bizottság elégedett a kilátásba helyezett változtatásokkal. A magyar kormány családpolitikája szabad választást biztosít a nők számára: se arra nem akarja kényszeríteni őket, hogy a szülés után sokáig otthon maradjanak, se arra, hogy gyorsan munkába álljanak, olvasható a KKM a válaszában, amely leszögezi egyben, hogy helyi szinten jóval több nő tölt be vezető pozíciót, mint országosan. A dokumentum nem tér ki arra, hogy Magyarország miért nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt.