Előfizetés

A nyomozás alatt sem pihen a Simonka-féle pénzszivattyú

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:13
Szász Zsolt, Krisztován Anna, Rákossy Balázs, Fejes Róbertné, Simonka György (balról jobbra)
Fotó: Szász Zsolt /Facebook
A politikus viselt dolgait már javában kutatta a rendőrség, amikor a körei újabb több tízmilliós uniós támogatáshoz juthattak.
 Hiába az 1,4 milliárdos csalási ügy, Simonka György körei tovább égethetik az EU-s támogatást. A képviselő pedig semmitől sem zavartatva tűnt fel egy hete az uniós pénzekért felelős államtitkár közelében – írja a 168 Óra.  A lap információi és a birtokába került dokumentumok alapján ugyanis kiderült, hogy 2018 októberében olyan cég nyert 35,6 millió forintot „családi egészségnapok” megtartására, amely konzorciumi partnerként már korábban is tartott ilyen rendezvényeket, szintén uniós pályázati pénzből, rendkívül furcsa körülmények között.
Az újság által említett első esetben „Tavaszváró Családi Egészségnap” címen tartottak programot tavaly márciusban, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének udvarán. 
A lufihajtogató Pali bohóc fellépésével és versenyekkel tarkított egészségnapon ugyan családok nem vettek részt, és több programpont is elmaradt - köztük a beígért egészségügyi szűrés - de a projekt szervezői 1,45 millió forintot számlázhattak fel a négyórás rendezvényért.

 A szervező Inturbidus konzorcium tagjai között  ott volt a budapesti székhelyű Topsec Informatikai és Oktatási Kft. is, ami rendszeresen bíz meg Simonka Györgyhöz köthető alvállalkozókat.
A Simonka-kapcsolatot még egyértelműbbé teszi, hogy az orosházi egészségnapon megjelent Simonka sofőrje, egyben legfőbb bizalmasa, asszisztense, Baráth Richárd is. Baráth több olyan cégben is tulajdonostárs volt (Mentor Menedzsment, Magyar Termés TÉSZ, Paprikakert TÉSZ, utóbbi két, felszámolás alatt álló cég vastagon érintett a Simonka-ügyben), amely valamilyen szálon a képviselőhöz volt köthető.
A lap úgy tudja, hogy a konzorciumban elnyert projekt után a Topsecnek tavaly október 11-én már egyedül is sikerült nyernie egy hasonló tartalmú közbeszerzési eljárásban, így folytathatja a horribilis árú egészségnapok szervezését.  Az öt részes közbeszerzés minden elemét Topsec valósíthatta meg, így összesen 35,6 millió forintért vállalták el a projektet.  A Top Sec egyik alvállalkozója utóbbi programban Földesi Szandra sportedző lett, aki korábban a szintén Simonkához köthető, a képviselő személyes reklámozására is használt likefestoon.com hírportálon jegyzett cikkeket. A szintén alvállalkozó Lászk Nikolett Margit pedig (túl azon, hogy rokona a projekt szakmai vezetőjének, Lászk Aranka Évának, aki Pusztaottlakán önkormányzati képviselő) ügyvezetője a BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft.-nek, amely szintén Simonkához köthető, és számos uniós pályázatot nyert Pusztaottlakán. Simonka sajtósa és titkára, Krisztován Anna neve szinte állandóan felbukkan a térség uniós forrásból megvalósuló projektjei kapcsán
A pályázat elnyerése után hat nappal a a Legfőbb Ügyészség bejelentette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől az ellene folyó nyomozás miatt.

bár a Simonka elleni eljárás jelenleg is zajlik, ez Simonka Györgyöt a jelek szerint nem különösebben zavarja. A 168 Óra felfedezte, hogy a képviselő május 17-én Rákossy Balázzsal, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárával, valamint Fejes Róbertnével, Orosháza fideszes alpolgármesterével tárgyalt - az eseményről Szász Zsolt, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2015 óta regnáló ügyvezetője osztott meg fotót Facebook-oldalán.

Uszító közösségnek bélyegezte az államtitkár az EU-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:11
Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár Forrás: kormany.hu
Varga Judit szerint a jogállamiság számonkérése csak bosszú - a különvélemény miatt.
Azt hittük a teljes szabadság és jólét világa jön el, ehelyett a kommunizmus kódolt nyelve helyett a politikailag korrekt kódolt brüsszeli nyelvet kéne megtanulnunk - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Varga Judit az EU-csatlakozási reményeiről, és az azt követő kiábrándulásról. (A jelek szerint a társadalom nem osztja véleményét, ugyanis még mindig hatvan százalék fölötti az Unió támogatottsága, és ez a Fidesz híveinek körében sincs másképp.) A Miniszterelnökség államtitkára szerint az EU egy uszító közösséggé kezd válni - ezt többek között arra alapozza, hogy az Unió egyre inkább hajlik rá, hogy a támogatásokat jogállami követelményekhez kösse. Varga Judit értelmezésében a jogállamiság megkérdőjelezése csak azért van napirenden, mert a magyar, lengyel, román, kormányok nem fősodorbeli politikát folytatnak. (Arról az államtitkár hallgatott, hogy az EU-t többek között a független bíróságok fenyítése és a korrupció zavarja. És az sem került szóba a jogállamiság kapcsán, hogy Orbán Viktor  szövetségesét, az osztrák alkancellárt épp most söpörte el egy botrány, miután kiderült: Heinz-Christian Strache orosz segítséggel akart sajtót vásárolni.)

Nem tűrik a kritikus professzorokat a Putyint díszdoktorrá választó Debreceni Egyetemen

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Minősített tanárokat nyugdíjaz idő előtt a Debreceni Egyetem. A döntések elleni tiltakozásul aláírásgyűjtés indult.
Szakmailag kiemelkedő professzorokat nyugdíjazott idő előtt a Debreceni Egyetem (DE) – a professzorok köre tiltakozásul aláírásgyűjtést kezdeményezett. Az egyetem döntése azért is különös, mert az intézmény folyamatosan csúszik lefelé a felsőoktatási rangsorokban, és leginkább azzal kerül reflektorfénybe: úgy szórja a díszdoktori címeket mint a cukrot, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matolcsy György jegybankelnök után most épp egy moszkvai magánegyetem, az MFUA rektorát terjesztették fel a „doctor honoris causa” címre. A professzoroknál utoljára az verte ki a biztosítékot, hogy – miként azt lapunkban is hírül adtuk – nyugdíjazták a nemzetközi tudományos életben is szaktekintélynek számító Ádány Rózát, a Népegészségügyi Kar egyetemi tanárát, a WHO tanácsadó testületének 67 éves társelnökét. A felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, s ezt egyfajta íratlan szabályként alkalmazták is mindig az egyetemen. A szenátus azonban tavaly úgy döntött, hogy az általános nyugdíjkorhatárt - idén ez a 64. életévet jelenti - betöltő egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Egy most januárban született rektori utasítás szerint a döntést a rektor egy személyben hozza meg, a kancellár, az általános rektorhelyettes, valamint a kabinetvezető főigazgató és a maga alkotta „ad hoc humánpolitikai bizottság” meghallgatása után. Ádány Róza felmentését országos sajtóvisszhang kísérte, a debreceni professzorok pedig tiltakozó levelet fogalmaztak meg, amit sokan aláírtak. E folyamat közben kaptak levelet Bács Zoltán kancellártól, aki közölte: tudomása szerint a rektor és a professzor asszony között lezajlott megbeszélés alapján az aláírásgyűjtésnek nincs alapja, mert „a professzor asszony hivatalos nyugdíjazási folyamata el sem indult és vállalt feladatokra tekintettel nem is aktuális”. - Úgy tűnik, hogy a jelenlegi vezetés kritikusait, minden eszközzel, például az idő előtti nyugdíjazással – igyekeznek elhallgattatni – mondta lapunknak az egyik professzor. Szavai szerint nemrégiben az egyik, hatvannégy éves akadémikust is magához hívatta a dékán, s közölte vele: úgy döntöttek, nyugdíjazzák, noha 2025-ig kinevezett vezetője volt az egyik doktori iskolának. Megkerestük az érintetett, aki megerősítette az információt, s hozzátette: ő maga sosem rejtette véka alá, ha nem értett egyet az egyetem vezetőinek valamely döntésével, s úgy tűnik, most ez a „viszontválasz” a kritikai hangvételért.
Kerestük az egyetemet is a nyugdíjazások ügyében. Csak annyit közöltek: idén áprilisban a karok 89 személy esetében tettek javaslatot, akik közül két személy nyugdíjazásáról döntött a rektor a kari előterjesztéssel megegyezően. Az azonban nem derült ki, hogy a 89 személy esetében a karok az érintettek továbbfoglalkoztatására vagy nyugdíjazására tettek-e javaslatot. Belső információink szerint általában az előbbi a jellemző, hisz a minősített egyetemi tanárokat és akadémikusokat – a húzóneveket - normál esetben a legtöbb karon inkább megtartani semmint eltávolítani szeretnék.

Putyin után Zabelin

Az egyetem gazdaságtudományi kara javaslata alapján Szilvássy Zoltán rektor Aleksey Zabelint, a Moszkvai Pénzügyi és Jogi Egyetem (MFUA) rektorát idén május 10-én doctor honoris causa címre terjesztette fel, javaslatát az erről döntő tanács azonban 6 igen, 3 nem és 3 tartózkodás arányában nem támogatta. A Szenátus május 21-én mégis elektronikusan szavazott erről, noha erre nem lett volna lehetősége. A döntés hátterében az állhat, hogy A MFUA és a DE május közepén együttműködési szerződést írt alá, és a DE rektora, Szilvássy Zoltán megkapta az MFUA tiszteletbeli professzora címet – vagyis erős a kényszer a viszonzásra.