Korábban kihaltnak hitt állatok születtek a prágai állatkertben

Publikálás dátuma
2019.05.23. 18:00

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance / AFP
Először születtek Chaco-pekarik a prágai állatkertben, ami fontos lépés az egykor kihaltnak vélt, veszélyeztetett faj megőrzésre tett erőfeszítésekben.
A pekarifélék családjába tartozó Chaco-pekari (Catagonus wagneri) egy vaddisznóhoz hasonló emlős, amelynek létezését 1930-ban írták le a pleisztocén földtörténeti időszakból fennmaradt fosszíliák alapján.
Az 1970-es évek elejéig kihaltnak hitték, akkor egy kicsi populációt fedezték fel az argentin-bolíviai-paraguayi határ térségében. A vadászat, az erdőirtás és a betegségek miatt néhány száz egyedre rúgó populáció jelentősen zsugorodott, ezért az európai állatkertek fajmegőrző programot indítottak megmentésére.
Eddig csak a berlini állatkertben sikerült rendszeresen tenyészteni Chaco-pekarikat, egy állat pedig a belgiumi Planckendael állatkertben született. A prágai állatkertben most két Chaco-pekari született. Jelenleg 37 Chaco-pekari él európai állatkertekben.
Szerző
Témák
Prága Állatkert

Tizenöt év után több lett a tigris Bangladesben

Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:55

Fotó: HABIBUR ROB / AFP
Eredményesek voltak az orvvadászok ellen bevezetett határozott intézkedések, 15 év után először növekedett a Banglades területén levő Sundarbans térségben élő tigrispopuláció – jelentették be helyi illetékesek.
A térségben folytatott tigrisszámlálásról közzétett jelentés szerint a bengáli tigrisek száma a négy évvel ezelőtti 106 egyedről 114-re nőtt. 2015-ben a hatóságok megkongatták a vészharangot, amikor az akkori számlálásban kiderült, hogy a világ legnagyobb mangroveerdőségében élő egyedek száma kevesebb mint egynegyede a 2004-ben feljegyzett 440 egyedből álló populációnak.
„Nyolcszázalékos növekedést mutat a tigrispopuláció, ez nagy siker”

– mondta Sahab Uddin erdészeti miniszter a jelentés ismertetésekor.

 „A trend pozitív, ami azt jelzi, hogy hatékonyak a jelenlegi fajmegőrzési stratégiák, programok” – tette hozzá Safiul Alam, az erdők megőrzéséért felelős illetékes.
A hatóságok az állatszámlálást tavaly végezték mintegy 1656 négyzetkilométernyi területen kameracsapdákat használva. 
Sudarbans, amelynek egy része átnyúlik India keleti részére, a ritka kúposfejű delfin és a bengáli tigrisek otthona, mindkét faj veszélyeztetett az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt. 2015 óta a bangladesi hatóságok számos intézkedést hoztak a bengáli tigrisek számának növelésére: több mint kétszeresére növelték az erdőben lévő természetvédelmi terület nagyságát. A biztonsági erők elitalakulata lecsapott az orvvadászokra, megölve több tucatnyit. Fegyver-visszavásárlást is meghirdettek, ennek nyomán 200 orvvadász adta le fegyvereit és lőszereit, cserében pénzt, jogi segítséget és mobiltelefonokat kaptak.
Szerző
Témák
tigris banglades

Veszélyben lévő páncélosokra figyelmeztet a teknősök világnapja

Publikálás dátuma
2019.05.23. 14:50

Fotó: CSABA SEGESVARI / AFP
Őshonos magyar páncélos létét is veszély fenyegeti, az ismert teknősfajok 42 százaléka védett – derült ki a Debreceni Állatkert, a teknősök csütörtöki világnapja alkalmából posztolt bejegyzéséből.
Az amerikai teknősmentők (American Tortoise Rescue) által kezdeményezett, május 23-i, páncélos világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a teknősökre, ezzel is hozzájárulva megmentésükhöz. A ma ismert 327 teknős faj 42 százaléka védett, számos komoly veszélyben is van – olvasható a Debreceni Állatkert Facebook-bejegyzésében.
Magyarország egyetlen őshonos teknősfaja, a mocsári teknős is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára. Hazánkban elsősorban a síkvidékek iszapos álló- vagy lassan folydogáló vizeiben él. Kedveli a napsütötte tavakat, és szeret a vízből kiálló tuskókon, köveken pihenni. A legnagyobb veszélyt rájuk a szabadon engedett, rohamos mértékben elszaporodott vörösfülű ékszerteknősök jelentik. A vörös- és a sárgafülű ékszerteknősök a fejük két oldalán látható vastag, piros vagy sárga sáv után kapták nevüket. Mindkét faj szívós, jól alkalmazkodó, ezért óvni kell vizeket tőlük, hogy az őshonos teknősfaja továbbra is fennmaradhasson. 
Az intézményben található görög teknősök is szerepelnek a Vörös Listán. Jellegzetességük okkersárga páncéljuk, amelyet különböző nagyságú, sötét foltok tarkítanak. A békés természetű állatok fogságban, jó körülmények között tartva akár száz évig is élhetnek. 
Az állatkertben látható Afrika legnagyobb szárazföldi teknőse, a sarkantyús teknős is, amelynek páncélhossza akár 80 cm is lehet, súlya pedig a 105 kg-ot is elérheti. Nevét a hátsó lábán lévő kinövésekről, „sarkantyúkról” kapta. Hátpáncélja a sárgástól a sötétbarnáig terjedő árnyalatú, haspáncélja viszont világosabb, csontszínű. Élőhelyének pusztulása mellett az illegális állatkereskedelem is veszélyezteti létüket, de Debrecenben idén már 39 kisteknős kelt ki.
Szerző
Témák
teknős világnap