Előfizetés

Kosteleki kincsesláda

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.05.24. 11:25

Fotó: Váradi Levente
Gyimesi csángó keservesek és táncházi muzsika hallható a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedőből ismert Vaszi Levente és tanítványa, Vrencsán Anita első lemezén, amit ma a Budapest Folk Fest keretében élőben is bemutatnak.
Vaszi Levente magyar-földrajz szakos tanár a gyimesi Kosteleken, aki élethivatásának tekinti, hogy – a magyar nyelv, a népzene és néptánc révén – megőrizze és a következő nemzedékeknek átadja a több évszázados gyimesi csángó tradíciót. Kostelek a Kárpát-medence egyik legeldugottabb szegletében, gyönyörű havasi környezetben, fenyvesek ölelésében található falucska, a hétköznapok azonban nem ilyen idilliek. A nehéz életkörülmények mellett problémát jelent, hogy a faluban kevés a fiatal és hivatalosan csak román iskola működhet, mert „a rendszerváltás után nem volt, aki megigényelje a magyar iskolát, nem foglalkozott ezzel senki” – sorolja a problémákat Vaszi Levente. Saját hagyományőrző munkáját tekintve mégis optimista: „csak szeretni kell és csinálni, művelni folyamatosan.” Vaszi Levente a 2014-es Fölszállott a páva népzenei vetélkedő közönségdíjas énekeseként vált az anyaországban ismertté. Ennek nyomán sok fellépésre hívták, most pedig – egy pályázati lehetőség segítségével – a Fonó vállalta első lemezének kiadását. Nem meglepő, hogy Vaszi Leventétől idegen a „celebvilág”, de úgy érzi, jól tudta kezelni a tévés nyilvánossággal járó népszerűséget. „Egy kis figyelem vetült a mi tájegységünkre is, beletekinthettek az emberek az életünkbe” – mondja. Mivel nemrégiben nősült és kisbabájuk született, ma már ritkábban utazik Magyarországra. „Megvan a feladatom, a hivatásom a szülőfalumban” – vallja. Tanítványa, Vrencsán Anita egy évvel később, 2015-ben jutott a Fölszállott a páva döntőjébe, s ekkor Sebestyén Márta nevezte el „Kostelek kicsi pacsirtájának”. Anita és a lemezen közreműködő Zúgató zenekar tagjai már nem Kosteleken, hanem Csíkszeredán tanulnak; harmadik énekesük, Tímár Erika viszont még otthon van.
Az új lemez – amelynek alcíme: Gyimes-völgyi népzene Kostelekről – úgy sikerült, mintha csak ellátogatnánk egy bálba, Leventéék szülőfalujába. A vokális repertoár dominál, a vonósok inkább kísérő szerepet töltenek be. Az elhangzó tételek többsége táncházi muzsika, ezt egészítik ki a tájegységre jellemző keservesek. A dallamok egy része kifejezetten Kostelek hagyományaihoz kötődik, de fontosnak tartották, hogy a környező települések (általuk ugyancsak jól ismert) folklórkincsét is bemutassák.

Infó:

Vaszi Levente és Vrencsán Anita lemezbemutatója (utána Berka-táncház) Fonó Budai Zeneház május 24.  

A gyimesi csángó hagyomány

A Tatros folyó völgyében, szétszórt havasi településeken él a több ezres gyimesi csángóság. Elzártságuk miatt igen régies stílusban őrizték meg a székely népzenei és néptánckultúrát, amely időnként moldvai vagy román hatásokkal színeződött. A rendszeres gyűjtőmunkát a Néprajzi Múzeum munkatársa, Dincsér Oszkár kezdte meg 1943-ben, majd az 1960-as évektől kezdve a gyimesi népdalokkal Kallós Zoltán, a néptáncokkal Martin György foglalkozott. Mindebből a lakosság lélekszámához viszonyítva különösen gazdag gyűjtött repertoár állt össze. 

Meghalt Udvardy Anna, a Mindenki producere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 09:22

Fotó: Szalai Eszter / MTI
Az Oscar-díjas film producere 70 éves korában hunyt el.
Elhunyt Udvardy Anna, a 2017-ben Oscar-díjat nyert Mindenki című magyar rövidfilm producere – jelentette be fia Facebook-oldalán. Udvardy a hetvenes években kezdett magyar kisfilmeken dolgozni. 2017-ben ő is ott volt Los Angelesben a színpadon, amikor Deák Kristóf átvette a díjat a legjobb rövidfilmért az Oscar-gálán. Utolsó munkája Deák A legjobb játék című rövidfilmje volt.

Várhatják a pénzüket a színházak

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.24. 07:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Úgy tudjuk, az első körben megítélt hatmilliárdos támogatás a minisztérium rendelkezésére áll, hamarosan utalja az első részleteket a színházaknak.
A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tizenhárom tagja kérésére a tao kompenzációval kapcsolatos ügyekről végül Krucsainé Herter Anikó adott tájékoztatást tegnap. A helyettes államtitkár elmondta: a támogatások elbírálására nem állítottak fel kuratóriumot, minden egyes esetben Fekete Péter, kulturális államtitkár javaslatára, Kásler Miklós miniszter dönt. Úgy tudjuk, az első körben megítélt hatmilliárdos támogatás a minisztérium rendelkezésére áll, hamarosan utalja az első részleteket a színházaknak. A döntések teljes listáját állítólag hamarosan nyilvánosságra hozzák. A minisztérium egyes pluszfeladatokra már az újabb több milliárdos keretű pályázatot is kiírta.