OSA;rendszerváltás;történelem;

2019-05-23 10:00:00

Mégiscsak volt rendszerváltás

A Blinken OSA Archívum virtuális kiállítása igyekszik ellensúlyozni a 1989 politikai indíttatású átírását.

Visszalapozva a harminc évvel ezelőtti eseményekhez, az ember újra átérezheti azt az eufóriát, amelyet a rendszerváltás évének majd' minden napját jellemezte. Ha rendszerváltásról még csak a bátrabbak is mertek álmodni, abban mindenki biztos lehetett, komoly történelmi pillanatok tanúja. Május 22-én Horn Gyula külügyminiszter Egerben, az Országgyűlés elnöke, Szűrös Mátyás pedig rádió- és tévényilatkozatban jelentette ki, hogy Nagy Imre és mártírtársai politikai koncepciós per áldozatai lettek. Közben már szerveződött a mártír miniszterelnök újratemetése. Ezen a napon kezdte meg adását Magyarország egyik első kereskedelmi rádióállomása, a Calypso is. A Magyar Televízió is hírt adott arról: a rendkívüli állapot ellenére a Tienanmen téren egész nap több százezres tömeg tüntetett, Li Peng miniszterelnök lemondását követelve.

Május 23-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette a népellenes és háborús bűnökkel vádolt, meghurcolt politikust, Demény Pált. „A magyar kormány már elpazarolt 18 milliárd dollárt, és még mindig nem tudta megoldani az ország gazdasági problémáit. Az Egyesült Államoknak a kis- és közép méretű üzleti vállalkozásokat úgy kellene segíteni, hogy azokba közvetlenül, a magyar kormányt kihagyva fektetne be” – javasolta Vidos Tibor, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának szóvivője a Szabad Európa Rádió beszámolója alapján. Egy szovjet-lengyel történészbizottság e napon nyilvánosságra hozta: valóban volt titkos záradéka a Molotov-Ribbentropp paktumnak Lengyelország felosztásáról. A Tienanmen téren eközben a tömeg már milliósra duzzadt. A Fidesz a Metró Klubban rendezett tanácsülést, a választmányi beszámoló a Soros Alapítványtól kért anyagi támogatás részletezésére szorítkozott – derül ki az állambiztonság operatív információs jelentéseinek egyikéből.

Megújult a Blinken OSA Archívum 1989: volt-e? című, 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert virtuális kiállítása: rendszerváltás harmincadik évfordulóján 1989: lesz-e? címmel került a nagyközönség elé. Az archívum igazgatója, Rév István történész szerint jelenleg a történelem átírása, a rendszerváltás emlékezetének kisajátítása zajlik. Magyarországon. Ezt ellensúlyozandó tették közzé forrásgyűjteményüket: a Fortepan és a Deutsche Kinemathek, Nagy Piroska és Urbán Tamás fényképeit, az Europeana 1989-es tárgyfotóit, dokumentumait, személyes történeteit, a Kossuth, a Szabad Európa Rádió és a BBC magyar adásainak hangfelvételeit, szöveges átiratait, a Fekete Doboz videótudósításait.

A gyűjtemény folyamatosan bővül, és nemcsak a politikai, történelmi eseményeket, hanem egészen hétköznapi, emberi történeteket is bemutat. Tudja még valaki például, miért kellett ahhoz korcsolyázni, hogy valaki bekerülhessen a Mozaik című televíziós műsorba? Vagy emlékszik valaki az 1989-es érettségi botrányra: vajon az Országos Pedagógiai Intézet érintett volt-e az ügyben. Ilyen „apróságokat” is felfedezhetünk, felidézhetünk a Blinken OSA Archívum 1989-es honlapján.