Füstölőfülkékbe terelnék a dohányosokat Szingapúrban

Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:02

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
A nemdohányzók védelmében utcai dohányzókabinokba terelnék a cigarettázókat Szingapúrban. A fülkében füstölés iránt azonban nem mutatkozott túl nagy érdeklődés a próbaidőszakban.
A nagy teljesítményű légszűrővel felszerelt kabinokban egyszerre 10 ember fér el, az első "füstölőfülkét" kedden helyezték üzembe Fusionopolisban, a technológiai újításokban élen járó üzleti és technológiai negyedben.
A kocka alakú házikót a Southern Global Corporation (SGC) nevű cég helyezte ki, amely az év végéig 60, jövőre pedig további ugyanennyi dohányzókabin felállítását tervezi a szigorú együttélési szabályairól híres városállamban. 
A cigarettázókabinoknak az a célja, hogy a közterületen tartózkodó emberek megvédje a másodlagos füsttől, így a dohányosok által elhasznált füstös levegőt is megtisztítva juttatják vissza a szabadba. 
A május eleji tíznapos próbaidőszakban napi átlagban százan vették igénybe a kabint, amely iránt azonban az AFP helyszíni tudósítója szerint szerdán nem mutatkozott túl nagy érdeklődés. A dohányosok elmondták, hogy túl szűknek, zártnak érzik a helyiséget, amelyben leülni sem lehet. Egy dohányos kijelentette, másodosztályú állampolgárnak érezte magát a kabinba száműzve. Az AFP úgy látta: sokan inkább a kijelölt szabadtéri dohányzósarkokat használták arra, hogy rágyújtsanak. 
Szingapúrban annyira rossz szemmel nézik a dohányzást, hogy sokan csak lopva mernek rágyújtani az utcán – írja az AFP. A távol-keleti városállamban már az 1970-es években felvették a küzdelmet a dohányzás ellen, amely a legtöbb közintézményben tilos. A tiltott helyen dohányzókat akár 1000 szingapúri dollárra (212 ezer forint) is büntethetik és az országban be van tiltva az elektromos cigaretta is. Az SGC abban bízik, hogy a 20 ezer dollárba kerülő kabinok felállításához sikerül megnyerni az üzlet- és a háztulajdonosokat, akik ezzel is kedvezhetnek vásárlóiknak, bérlőiknek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.23. 16:10

Nem csak a nevetésért felel a rekeszizom

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:14
Illusztráció
Fotó: Guido Kirchner/dpa Picture-Alliance / AFP
A rekeszizomról általában csak nevetés, sírás, köhögés, tájékozottabbaknak a szülés és a székletürítés kapcsán van tudomásuk, de a kupola alakú szervnek ennél lényegesen több területen, például a légzésnél van fontos szerepe.
Nem véletlen, hogy a légzés a legtöbb terápiának hangsúlyos része, hiszen, aki él, lélegzik – mondta Mikoly Kriszta reflux-terapeuta a Népszavának. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük: optimális légzésre van szükség a normál hasűri nyomás fenntartásához, az izomzat és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A helytelen légzés hosszútávon hatással lehet az emésztésre, a nyirok-, az ideg- és a mozgásrendszerre is. 
A belégzés történhet spontán módon, azaz akaratunkon kívül, de irányítva is. Jól működő légzés esetén a rekeszizom végzi a munka nagy részét: a bordaközi izomzattal együtt összehúzódik, majd kilapul és lefelé húzza a tüdőt, ami kitágul és megtelik levegővel. A kupola alakú rekeszizom a légzésben résztvevő egyéb szervekkel hártyaszerűen, az úgynevezett fasciákkal van összekötve. Ha ennek állapotán javítani tudunk, a rekesz teljesítménye is nő. A kötelék természetesen visszafelé is működik: a rekesz befolyásolja több testrész egészségi állapotát is – mondta a szakember.

Nem nehéz a helyes légzés!

Mindig orron keresztül szívjuk be a levegőt és a szájon át fújjuk ki. Az orr megtisztítja, megszűri és felmelegíti, páradússá teszi a levegőt és szabályozza is a mennyiségét. Hátonfekve egyik kezünket helyezzük a hasunkra, a másikat a mellkasunkra, így megfigyelhetjük, hova megy a levegő. Belégzéskor a has megemelkedik, kilégzéskor pedig homorúvá válik. A gyerekek még tudják, hogy „pocakba levegőzünk”, serdülőkorban aztán a lányok tüdőlégzőkké válnak általában. A nők gyakran a mellkasukból letolják a levegőt a hasukba. Egy mellkasba lélegző férfit nehezebb hasi légzésre szoktatni, pedig napi 2-3 perces gyakorlással mindenki könnyen rögzítheti a helyes technikát, és megerősítheti a rekeszizmot.

Ha baj van

A rekeszizom működése sok okból megváltozhat. A manapság gyakori tartós stressz, az érzelmi feszültség, a helytelen testtartás és a rossz edzési szokások, a felületes légzés is gátolhatja a működését. Légzőszervi betegségek, allergia, de akár műtétek, csonttörések következtében is megváltozhat a légzés, van, hogy újra is kell tanulni. A rekeszizom, mint minden izom, idegrendszeri gátlás alá is kerülhet, ilyenkor befeszül és nem tudja ellátni a funkcióját. Ez, a központi elhelyezkedése miatt hathat az egész szervezetre.
Rendellenességek, például sérv esetén a gyomor egy része a rekeszizom nyílásán keresztül a mellüregbe nyomul. Erre hajlamosít minden olyan állapot, ami a hasűri nyomást fokozza. Ilyen lehet például az elhúzódó influenza utáni tartós, erős köhögés, de az elhízás is. 
A megelőzést segíti, ha tudatosan táplálkozunk, érzékenység esetén kerüljük a puffasztó ételeket. A fogyás jelentősen csökkenti a hasűri nyomást. Nem biztos, hogy minden zsír, ami a hason annak tűnik, lehet például pangó nyiroknedv, azaz víz is. Ez nyirokkezeléssel csökkenthető, és a perisztatikát javító, vérkeringést fokozó hasi masszázs is jó hatású. Sportolásnál kerüljük a hasprést, ami felfelé nyomva terheli a rekeszizmot. Ha naponta több órát ülünk, többször is végezzünk nyújtógyakorlatokat, ülve és állva, amikor akár gyakorolhatjuk a hasi légzést is. Fogyasszunk sok folyadékot és kevesebb nasit - ajánlotta Mikoly Kriszta.
Szerző
Témák
légzés
Frissítve: 2019.05.22. 14:15

A lelket is megbetegítheti az ezerarcú Hashimoto

Publikálás dátuma
2019.05.21. 14:41
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kutatások szerint a Hashimoto-thyreoditiszben szenvedők körében magasabb a depresszió és a pánikbetegség előfordulása.
A pánikbetegség és a depresszió előfordulása világszerte nő, felnőttkorban mindkettő nők körében fordul elő gyakrabban. A depresszió hátterében biokémiai okok, örökletes és pszichológiai tényezők is ismertek, de a hormonális háttér szerepe is jelentős, a depressziós embereknek rendszerint igen magas a kortizol, azaz stresszhormon-szintjük – mondta Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. 

A depresszió tünetei:

  • érdeklődés beszűkülése
  • alvászavarok
  • szomorúságérzés, a beteg könnyen elsírja magát
  • negatív önkép, beszűkült érdeklődés
  • motiválatlanság, fáradtság, lassúság.
A pánikbetegség kialakulásában szerepet játszhat a noradrenalin, de jellemző a fokozott szorongásérzékenység és a rossz megküzdési technikák alkalmazása is. 

A pánikbetegség tünetei:

  • fulladás érzés, légszomj
  • mellkasi nyomás, szívdobogás
  • remegés, hidegrázás, verejtékezés
  • halálfélelem
  • émelygés, zsibbadás.
Egy, majdnem húszezer résztvevővel végzett kutatás szerint az autoimmun pajzsmirigy gyulladásban érintettek körében lényegesen nagyobb a valószínűsége a depresszió és a szorongás, illetve a pánikbetegség kialakulásának. A szakorvos szerint ezért pajzsmirigybetegség esetén a pszichiátriai tünetek szűrésére és kezelésére is szükség van. A depressziós és a szorongásos betegeknél pedig célszerű a Hashimoto irányába is vizsgálódni. 

Az ezerarcú Hashimoto

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy gyulladás kialakulásának pontos okai nem ismertek. A szervezet egy rossz immunválasz miatt olyan anyagokat kezd el termelni, amelyek ártanak a pajzsmirigynek, ami a szerv alul- (ritkábban túl-) működését okozzák. A Hashimoto tünetei attól is függenek, hogy alul-, vagy túlműködést okoz-e. Előbbi esetben jellemző a lassultság, a fáradtság, a hízás, az erősebb és a hosszabb menstruáció, valamint a székrekedés, az utóbbi pedig felpörgeti a beteget, álmatlanságot, fogyást, ritkuló havi vérzést és hasmenést okoz. Hajhullás és nyakfeszülés, rekedtség mindkét esetben előfordulhat. Megjelenésében szerepet játszhat a genetika, a környezeti ártalmak – szmog, dohányzás – is. Elsősorban nőket érintő betegség, amelynek első tünetei gyakran szülés után jelennek meg.
Szerző
Frissítve: 2019.05.21. 15:17