Piemont Királya lett az Év fagylaltja

Publikálás dátuma
2019.05.24. 10:24

Fotó: Vas Gergely / Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Először szerveztek kulturális és szórakoztató fesztivált az Év fagylatja nevű, országos cukrászverseny köré Szombathelyen. A szakmai megmérettetésre 40 készítő 56 fagylalttal nevezett.
A zsűri idén a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes. 
Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen. Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az utóbbi években megjelentek a piacon olyan "fagylaltnak nevezett" termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen "nagy és olcsó", de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak. Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok - mondta. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál ötletgazdája egy neves helyi cukrászda, a Mészáros cukrászda. Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.
Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András. A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. 
Szerző

Füstölőfülkékbe terelnék a dohányosokat Szingapúrban

Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:02

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
A nemdohányzók védelmében utcai dohányzókabinokba terelnék a cigarettázókat Szingapúrban. A fülkében füstölés iránt azonban nem mutatkozott túl nagy érdeklődés a próbaidőszakban.
A nagy teljesítményű légszűrővel felszerelt kabinokban egyszerre 10 ember fér el, az első "füstölőfülkét" kedden helyezték üzembe Fusionopolisban, a technológiai újításokban élen járó üzleti és technológiai negyedben.
A kocka alakú házikót a Southern Global Corporation (SGC) nevű cég helyezte ki, amely az év végéig 60, jövőre pedig további ugyanennyi dohányzókabin felállítását tervezi a szigorú együttélési szabályairól híres városállamban. 
A cigarettázókabinoknak az a célja, hogy a közterületen tartózkodó emberek megvédje a másodlagos füsttől, így a dohányosok által elhasznált füstös levegőt is megtisztítva juttatják vissza a szabadba. 
A május eleji tíznapos próbaidőszakban napi átlagban százan vették igénybe a kabint, amely iránt azonban az AFP helyszíni tudósítója szerint szerdán nem mutatkozott túl nagy érdeklődés. A dohányosok elmondták, hogy túl szűknek, zártnak érzik a helyiséget, amelyben leülni sem lehet. Egy dohányos kijelentette, másodosztályú állampolgárnak érezte magát a kabinba száműzve. Az AFP úgy látta: sokan inkább a kijelölt szabadtéri dohányzósarkokat használták arra, hogy rágyújtsanak. 
Szingapúrban annyira rossz szemmel nézik a dohányzást, hogy sokan csak lopva mernek rágyújtani az utcán – írja az AFP. A távol-keleti városállamban már az 1970-es években felvették a küzdelmet a dohányzás ellen, amely a legtöbb közintézményben tilos. A tiltott helyen dohányzókat akár 1000 szingapúri dollárra (212 ezer forint) is büntethetik és az országban be van tiltva az elektromos cigaretta is. Az SGC abban bízik, hogy a 20 ezer dollárba kerülő kabinok felállításához sikerül megnyerni az üzlet- és a háztulajdonosokat, akik ezzel is kedvezhetnek vásárlóiknak, bérlőiknek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.23. 16:10

Nem csak a nevetésért felel a rekeszizom

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:14
Illusztráció
Fotó: Guido Kirchner/dpa Picture-Alliance / AFP
A rekeszizomról általában csak nevetés, sírás, köhögés, tájékozottabbaknak a szülés és a székletürítés kapcsán van tudomásuk, de a kupola alakú szervnek ennél lényegesen több területen, például a légzésnél van fontos szerepe.
Nem véletlen, hogy a légzés a legtöbb terápiának hangsúlyos része, hiszen, aki él, lélegzik – mondta Mikoly Kriszta reflux-terapeuta a Népszavának. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük: optimális légzésre van szükség a normál hasűri nyomás fenntartásához, az izomzat és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A helytelen légzés hosszútávon hatással lehet az emésztésre, a nyirok-, az ideg- és a mozgásrendszerre is. 
A belégzés történhet spontán módon, azaz akaratunkon kívül, de irányítva is. Jól működő légzés esetén a rekeszizom végzi a munka nagy részét: a bordaközi izomzattal együtt összehúzódik, majd kilapul és lefelé húzza a tüdőt, ami kitágul és megtelik levegővel. A kupola alakú rekeszizom a légzésben résztvevő egyéb szervekkel hártyaszerűen, az úgynevezett fasciákkal van összekötve. Ha ennek állapotán javítani tudunk, a rekesz teljesítménye is nő. A kötelék természetesen visszafelé is működik: a rekesz befolyásolja több testrész egészségi állapotát is – mondta a szakember.

Nem nehéz a helyes légzés!

Mindig orron keresztül szívjuk be a levegőt és a szájon át fújjuk ki. Az orr megtisztítja, megszűri és felmelegíti, páradússá teszi a levegőt és szabályozza is a mennyiségét. Hátonfekve egyik kezünket helyezzük a hasunkra, a másikat a mellkasunkra, így megfigyelhetjük, hova megy a levegő. Belégzéskor a has megemelkedik, kilégzéskor pedig homorúvá válik. A gyerekek még tudják, hogy „pocakba levegőzünk”, serdülőkorban aztán a lányok tüdőlégzőkké válnak általában. A nők gyakran a mellkasukból letolják a levegőt a hasukba. Egy mellkasba lélegző férfit nehezebb hasi légzésre szoktatni, pedig napi 2-3 perces gyakorlással mindenki könnyen rögzítheti a helyes technikát, és megerősítheti a rekeszizmot.

Ha baj van

A rekeszizom működése sok okból megváltozhat. A manapság gyakori tartós stressz, az érzelmi feszültség, a helytelen testtartás és a rossz edzési szokások, a felületes légzés is gátolhatja a működését. Légzőszervi betegségek, allergia, de akár műtétek, csonttörések következtében is megváltozhat a légzés, van, hogy újra is kell tanulni. A rekeszizom, mint minden izom, idegrendszeri gátlás alá is kerülhet, ilyenkor befeszül és nem tudja ellátni a funkcióját. Ez, a központi elhelyezkedése miatt hathat az egész szervezetre.
Rendellenességek, például sérv esetén a gyomor egy része a rekeszizom nyílásán keresztül a mellüregbe nyomul. Erre hajlamosít minden olyan állapot, ami a hasűri nyomást fokozza. Ilyen lehet például az elhúzódó influenza utáni tartós, erős köhögés, de az elhízás is. 
A megelőzést segíti, ha tudatosan táplálkozunk, érzékenység esetén kerüljük a puffasztó ételeket. A fogyás jelentősen csökkenti a hasűri nyomást. Nem biztos, hogy minden zsír, ami a hason annak tűnik, lehet például pangó nyiroknedv, azaz víz is. Ez nyirokkezeléssel csökkenthető, és a perisztatikát javító, vérkeringést fokozó hasi masszázs is jó hatású. Sportolásnál kerüljük a hasprést, ami felfelé nyomva terheli a rekeszizmot. Ha naponta több órát ülünk, többször is végezzünk nyújtógyakorlatokat, ülve és állva, amikor akár gyakorolhatjuk a hasi légzést is. Fogyasszunk sok folyadékot és kevesebb nasit - ajánlotta Mikoly Kriszta.
Szerző
Témák
légzés
Frissítve: 2019.05.22. 14:15