Bioritmus;karalábé;

- Igazi vitaminbomba az egyik kora tavaszi zöldség

A ropogós, zsenge karalábé igazi tavaszi zöldség, amelyet nemcsak levesekbe vagy főzelékekbe tehetünk, hanem magában, nyersen is fogyaszthatjuk, sőt a levelét is kipréselhetjük.

A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést  

A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz

Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.

Az új nagy adatátvételi sebességre képes, 5G technológia Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértői szerint 1980-ig veti vissza az időjárás-előrejelzéseket az Egyesült Államokban.