Igazi vitaminbomba az egyik kora tavaszi zöldség

Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:14

Fotó: Yann Avril/Biosphoto / AFP
A ropogós, zsenge karalábé igazi tavaszi zöldség, amelyet nemcsak levesekbe vagy főzelékekbe tehetünk, hanem magában, nyersen is fogyaszthatjuk, sőt a levelét is kipréselhetjük.
A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést  
A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz
Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.
Szerző
Témák
karalábé

Meglepő veszélyeket rejthet az otthonunk

Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:14

Fotó: Julian Ward/Image Source / AFP
Vannak olyan veszélyforrások, amelyekről eszünkbe sem jutna, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre.
Bár valószínűleg eszünkbe sem jut, a lakásban is különböző veszélynek lehetünk kitéve. Egy korábbi kutatás szerint, ha például egyszerre túl nagy mennyiségben fújunk etilén alapú glikol-étereket és/vagy terpéneket tartalmazó illatosítót a levegőbe, azok mérgező kombinációjú elegyet képezhetnek, ezért jobb, ha természetes illatosítókat használunk, mesterséges légfrissítő esetén pedig szellőztessünk, hogy ne legyen túl magas az anyag koncentrációja a zárt térben.

Fogkrémet csak rendeltetésszerűen

Nem véletlenül írják a fogkrémekre, hogy lenyelés esetén keressük fel orvosunkat, ugyanis gyomor - és bélpanaszokat okozhatnak. A legtöbb fogkrém fluoridot is tartalmaz, amely lenyelve görcsöket, légzési nehézségeket és egyéb félelmetes panaszokat is okozhat, különösen a fiatal szervezetben. 
Régebbi épületekben nem árt ellenőrizni, hogy a korábbi ólomfesték maradványait eltávolították-e a lakás falairól. Ha nem és előkerül, akár úgy, hogy a háziállatunk előkaparja, veszélynek vagyunk kitéve, mert az 1978-ban betiltott anyag számos egészségügyi problémát okozhat az emésztészavartól a memóriazavaron át akár vese- és idegrendszeri károsodásig.

Tavasztól őszig támad az atka

A háziporatka mikroszkopikus méretű ürüléke bánthatja a szervezetünket, a pollenallergiához hasonló tüneteket, de akár asztmás rohamot és kiütéseket is okozhat. A megelőzéshez tartsuk tisztán azokat a területeket, ahol az atkák megbújhatnak, ilyen az ágynemű, a függöny, a szőnyeg vagy a bútorok kárpitja. 
A hosszabbító önmagában nem veszélyes, de ha több elemet csatlakoztatnak hozzá, mint amennyit a vezeték biztonságosan tudna kezelni, kigyulladhat. Ha ráadásul mindez szőnyeg vagy bútor mellett történik, akkor akár a lakás is lángra lobbanhat.
Szerző
Témák
otthon veszélyek

Piemont Királya lett az Év fagylaltja

Publikálás dátuma
2019.05.24. 10:24

Fotó: Vas Gergely / Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Először szerveztek kulturális és szórakoztató fesztivált az Év fagylatja nevű, országos cukrászverseny köré Szombathelyen. A szakmai megmérettetésre 40 készítő 56 fagylalttal nevezett.
A zsűri idén a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes. 
Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen. Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az utóbbi években megjelentek a piacon olyan "fagylaltnak nevezett" termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen "nagy és olcsó", de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak. Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok - mondta. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál ötletgazdája egy neves helyi cukrászda, a Mészáros cukrászda. Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.
Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András. A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. 
Szerző