A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést
A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz.
Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.