Mészáros Lőrinc és veje cégei már több mint félmilliárd forintnyi munkát kaptak idén a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.05.24. 13:31

Fotó: Népszava
Homlok Zsolt több megbízáshoz jutott, mint apósa.
Idén már 564 millió forintnyi munkát kaptak Mészáros Lőrinc és veje, Homlok Zsolt cégei a MÁV-tól — írja a 24.hu az állami társaság honlapjára feltöltött szerződéslistából.  A felcsúti milliárdos R-Kord nevű cégével négy megbízást szerzett meg:  
  • 199,6 millió forintért újítják fel Újszász állomás biztosítóberendezéseit.
  • 39,9 millióért költöztetik Istvántelek FET központját.
  • 42,9 millióért építik meg Kalocsa-Foktő AS 29 jelű fénysorompóját.
  • 12,3 milliót visz el a HSM 10 E típusú vonali félsorompók beszerzése.
Homlok mindössze két megbízással szerepel a listán: cége 293,3 millióért szereli a Keleti pályaudvar felsővezetékeit, valamint a MÁV a Vasútvill Kft.-től bérel felsővezeték-szerelő járművet 30 millió forintért.  A milliárdos veje így több munkához jutott, mint apósa, azonban ez a helyzet csak addig áll fenn, amíg ki nem derül, hogy Mészáros RM International Zrt. nevű cége, mekkora részt kap pontosan a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséből, amely minden idők legnagyobb magyar vasútépítési projektje lesz.
Szerző
Frissítve: 2019.05.24. 13:36

75 ezer szignóval segítette az MSZP-Párbeszéd, hogy Magyarország csatlakozhasson az Európai Ügyészséghez

Publikálás dátuma
2019.05.24. 13:19

Nem ütközhetett Tóth Bertalan Trócsányi Lászlóval, a Fidesz listavezetője ugyanis nem gondolta úgy, hogy vitatkozni akar.
Összesen 75 ezer aláírással szállt az MSZP-Párbeszéd Hadházy Ákos kezdeményezésébe, amelynek lényege, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ezzel a baloldali pártszövetség segített a legtöbbet az ellenzéki pártok közül a független képviselőnek. Hadházy – mint arról már többször írtunk – egymillió szignót akar összegyűjteni május 31-éig. Lapunknak elmondta, hogy utoljára március 15-én összesítették az aláírásokat, akkor már félmillió felett jártak, legközelebb csak a végeredményt fogják közölni. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője, az MSZP-Párbeszéd uniós listájának szimbolikus első helyezettje, a Móricz Zsigmond Körtéren adta át a szignókat a független képviselőnek. csak arról tudott beszélni, hogy mi érdekelte volna a tervezett vitán.
A "szignóegyesítés" előtt a szocialisták Villányi úti székházában Tóth Bertalan a fideszes listavezetőt, Trócsányi Lászlót várta délelőtt 11 órára egy vitára. A kormánypárti politikus – nem meglepő módon – nem jelent meg az eseményen, így az MSZP elnöke
  – Trócsányi László megfutamodott, pedig azokról a kérdésekről akartam vele beszélni, amelyek ma meghatározzák Európa jövőjét – kezdte a szocialista pártelnök. Tóth Bertalan szerette volna tudni, hogy Trócsányi mit gondol a szélsőjobboldali politikusokról, vagy éppen a Strache-botrányról. Érdekelte volna az is az ellenzéki politikust a klímavédelem napján, hogy Trócsányi mit gondol a környezetvédelemről, miért van az, hogy a magyar kormány mindig a nagy ipar érdekét tartja szem előtt. De az is fontos lett volna – sorolta Tóth –, hogy Trócsányi miként vélekedik az uniós pénzek ellopásáról. – A fideszes listavezető fél attól, hogy valaki szembesíti ezekkel a kérdésekkel, valamint fél az Európai Ügyészséghez való csatlakozástól is – összegzett Tóth Bertalan.  

Nem tudok a volt pártomra szavazni

Hadházy Ákost egyébként megkérdeztük arról, hogy kire fog szavazni vasárnap, miután egykori LMP-s társelnöktársa, Szél Bernadett bejelentette, hogy a Momentumra. – Sajnos én sem tudok a volt pártomra szavazni. Természetesen mindenkit arra bíztatok, hogy menjen el voksolni és válasszon egy Európa-párti formációt – válaszolta Hadházy Ákos, aki hozzátette azt is: előre „óvja” a vasárnapi voksolást, mert nem egyenlőek a feltételek.

Szerző
Frissítve: 2019.05.24. 14:21

Árvízvédelmi készültség van már 350 kilométeren

Publikálás dátuma
2019.05.24. 12:53

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Az országban csaknem 350 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.
Ebből több mint 272 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú a készültségég. Az érintett folyók a Duna, a Tisza, a Mosoni-Duna, a Szamos és a Kraszna. Másodfokú árvízvédelmi készültség több mint 75 kilométeren van érvényben a Túr folyón. A közlemény szerint a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napok szárazabb időjárása után a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás, elsősorban az osztrák területeken. A Dunán az árhullám Nagybajcsnál csütörtökön éjfélkor tetőzött a másodfokú készültségi szintet megközelítő 519 centiméteres vízállással. Az előrejelzések szerint Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, amelynek tetőzése szombat éjjel várható. Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35-70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadék várható. Majd a jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai területeken. A lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A Túron a másodfokú készültségi szintet meghaladó, a Tisza Tivadartól Kisköréig tartó szakaszán a másodfokú készültségi szintet megközelítő, illetve meghaladó, a Tiszán Szolnoknál, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF. 
Szerző