„Ezen a választáson valami nagyon más történik, mint amire sokan számítottak”

Publikálás dátuma
2019.05.25. 10:47

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az osztrák alkancellár bukásával lehullt a lepel – mondta Tóth Bertalan. Jávor Benedek szerint a tét az, hogy Magyarország teljesen Európa perifériájára szorul, vagy részt vesz a változásban.
„Az osztrák alkancellár bukásával lehullt a lepel, és kiderült, hogy a szélsőjobboldali populista politikusokat semmi más nem érdekli, csak a hatalom és a pénz. Olyan rendszert akarnak Európában, mint amit itt Magyarországon Orbán Viktor kiépített”

– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselővel közösen tartott kampányzáró sajtótájékoztatón.    Tóth Bertalan ismertette: több mint 10 ezer aktivista kampányolt az elmúlt időszakban az MSZP-Párbeszéd szövetség mellett, mintegy 5200 választóköri delegáltuk ellenőrzi a választás tisztaságát, közel 500 eseményen, rendezvényen vettek részt országos politikusaik, a kampánybusz több mint 7000 kilométert tett meg és közel 220 helyszínen hirdette a szociális és környezetbarát Európáról szóló programjukat. Hozzátette, hogy a szövetség új baloldali politikát hirdetett. Meghirdették a szociális európát, mely tartalmazza az európai minimálbért, az európai minimálnyugdíjat, az európai minimál családi pótlékot, és a szociális bérlakás-programot, hogy csökkentsék, megszüntessék a lakhatási válságot. Küzdünk a devizahitelesekért is – sorolta az MSZP elnöke.
„Ez egy nyitott szövetség, nem fogunk megállni, nagyon szeretnék, hogy az ellenzéki oldalon is minél széleskörűbb együttműködés alakuljon ki annak érdekébe, hogy megállítsuk a nemzeti együttműködés rendszerét és lebontsuk Orbán Viktor rendszerét”

– tette hozzá.

Ezt követően Jávor Benedek arról beszélt: a kampány utolsó óráihoz érkeztünk, és az EP-választás tétje az, hogy merre fordul Európa. A múltba fog-e révedni, azok a szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus erők erősödnek-e meg, amelyek szét akarják szedni az európai együttműködést és visszavinni Európát a nemzetállamok konfliktusainak időszakába. Vagy olyan erők, melyek közösen akarnak fellépni az Európa előtt álló feladatok megoldása érdekében.
Jávor szerint Európának erősödnie kell, és közösen kell fellépni
  • a külpolitikában, a biztonságpolitikában, a védelemben, az energiapolitikában, a környezetpolitikában, a migrációs politikában és számos területen,
  • azért, hogy az európai szociális pillér a következő öt évben valósággá váljon,
  • és azért, hogy a klímaváltozás ügyében – melynek megoldására 10 év van hátra és ebből 5 évet a következő parlamenti ciklus jelent – megtegyék a szükséges lépéseket.
De ehhez olyan politikusokra, pártokra, politikai erőkre van szükség az Európai Parlamentben, akik elkötelezettek mindez iránt, hajlandóak és képesek hatékonyan cselekedni – mondta Jávor.
„Az eddigi exitpollok alapján egyértelmű, hogy ezen a választáson valami nagyon más történik, mint amire sokan számítottak. Nem a szélsőjobboldal, nem a konfliktusok keresői, nem az euroszkeptikusok törnek előre, hanem a baloldal és a zöldek”

– jelentette ki.

Szerinte Magyarországnak az a tét, hogy képes-e aktívan részt venni az Európa ezirányú változásában, vagy hazánk teljesen Európa perifériájára, párialétbe szorul, Magyarország miniszterelnökével és kormánypártjával együtt. A sajtótájékoztató után a politikusok összefogásuk jelképeként piros és zöld füstöt eresztettek a levegőbe.
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 11:50

Az EP-választás miatt a hétvégén is üzemel egy sor kormányablak

Publikálás dátuma
2019.05.25. 10:22
illusztráció
Fotó: Népszava
A választáson csak érvényes okmányokkal lehet részt venni, a kormányablakok és okmányirodák pedig az utolsó pillanatban is cserélik a lejáró igazolványokat.
Tekintettel az európai parlamenti (EP-) választásra, rendkívüli nyitvatartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok – írja az MTI.
A választási törvény szerint ugyanis csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Nem voksolhatnak, akik nem viszik magukkal a szavazókörökbe a szükséges okmányokat, vagy az okmányok lejártak.  A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája ide kattintva érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8-14 óra között, vasárnap 6-19 óra között tartanak nyitva a személyazonosító okmányok cseréjéhez, illetve kiállításához. 
Szerző

Závecz: a magyarok szerint a Fidesz van a legtávolabb az EU-tól

Publikálás dátuma
2019.05.25. 09:47

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A párt 2,8 pontot kapott, ez a legkisebb érték. Az európai parlamenti képviselők munkáját is értékelték a válaszadók.
A magyar pártok közül a Fidesznek a legrosszabb az Európai Unióhoz való viszonya – ez derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából az EP-választás előtt. A válaszadók ezúttal is 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték a pártokat: az 1-es azt jelenti, hogy az adott párt nagyon EU-ellenes, az 5-ös pedig, hogy teljes mértékben EU-párti.
  • A Fidesz kapcsolatát 2,8 pontra értékelték, ez a legkisebb érték,
  • a korábban határozottan unióellenes Jobbik 2,9 pontot kapott,
  • a legmagasabb osztályzatot átlagban az MSZP kapta – 46 százaléknyian adtak négyes vagy ötös osztályzatot, a párt átlageredménye 3,5 pont,
  • a Demokratikus Koalíció eredménye 3,4 pont,
  • a Momentumé 3,2,
  • az LMP-é pedig 3,1.
A megkérdezettek néhány magyar európai parlamenti képviselő munkáját is értékelték. A felsoroltak közül a fideszes Deutsch Tamást ismerték a legtöbben, és párttársát, Járóka Líviát a legkevesebben, míg az átlagosztályzatokat tekintve Tőkés László munkáját értékelték a legtöbbre (3,3), ugyanakkor az eltérés nem jelentősek. A legrosszabb osztályzatot a volt jobbikos Kovács Béla kapta, átlagosan mindössze 2,4 pontot, ezzel egyedül ő lóg ki – lefelé – a mezőnyből. A többiek eredménye 2,8 és 3,3 pont között van, vagyis szinte mindenkinél közepes átlag jött ki. A volt jobbikos Morvai Krisztina a Fidesz-szavazóktól magas, 3,4-es osztályzatot kapott, még ha ezzel le is maradt a náluk első helyezett Szájer József mögött (3,8). Az ellenzéki szavazók a saját táborukból Jávor Benedek és Ujhelyi István munkáját tartják a legtöbbre (3,8), a pártnélküliek között a párbeszédes Jávor lett a győztes (3,3 pont).
Szerző