Kiakadt Kövér homofób nyilatkozata miatt a berlini amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:01
Kövér László pedofil vágyakhoz hasonlította a meleg párok örökbefogadási törekvéseit Kövér László
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Amit a magyar házelnök mondott, az elfogadhatatlan – üzente Richard Grennel.
„A magyar országház elnöke a pedofíliához hasonlította a melegházasság kérdését. Ez elfogadhatatlan és visszalépést jelent az LGBTQ-jogok ügyében Európában”

– írja Berlin amerikai nagykövetségének hivatalos Twitter-csatornáján Richard Grennel, aki az Index tudósítására hivatkozva osztotta meg véleményét; a bejegyzést viszont már a 444.hu szúrta ki.
Kövér május 15-én, egy zuglói lakossági fórumon fejtette ki véleményét a melegházasság kérdéséről. Többek közt azt mondta, hogy az azonos neműek örökbefogadása mellett való érvelés nagyjából azon a szinten van, mintha valaki a pedofíliát pártolná:
„Erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.”

Richard Grenell korábban a Fox News alkalmazottja volt, és Donald Trump régi szövetségeseként ismert, aki főnökéhez hasonlóan szívesen mond erőseket a Twitteren.  Grenell kiállása azért lehet figyelemreméltó, mert egyébként egy nagyon is konzervatív, elkötelezett jobboldali emberről van szó, akit az elmúlt egy évben többször bírálták kollégái, amiért nagykövet létére határozott elképzelése és véleménye van arról, mely kormányoknak és pártoknak kellene vezetniük Európát – írja a hírportál. Egy Breitbartnak adott interjúban például nyíltan beszélt arról, hogy segíteni akarja az európai „konzervatív hullámot” és annak vezetőit „Sok konzervatív kapcsolatom van Európa-szerte, akik mind azt mondják, hogy épp újraéled a mozgalom” – mondta tavaly nyáron, miközben azt fejtegette, hogy Trump győzelme új lökést adhat az európai jobboldalnak is a megerősödéshez. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 14:31

Szombaton három országban kezdődött meg az EP-választás

Publikálás dátuma
2019.05.25. 09:16

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP
Szlovákiában, Lettországban és Máltán is megnyíltak a szavazóhelyiségek.
Szlovákiában országszerte mintegy hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombat reggel hét órakor, és ezzel kezdetét vette az ország történetének negyedik európai parlamenti (EP-) választása, amelyen este tíz óráig voksolhat a csaknem 4,45 millió szavazásra jogosult szlovák állampolgár és a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok. Szlovákiának jelenleg 13 EP képviselője van, ők 2014-ben 8 szlovákiai párt színeiben jutottak be a brüsszeli testületbe. Két magyar van közöttük; a tisztán magyar pártként induló Magyar Közösség Pártja (MKP) listájáról Csáky Pál, a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd listájáról pedig Nagy József jutott be, mindkettőjüket indítja pártjuk most is. A 2019-es EP választás megszerezhető 13 képviselői helyért rekordszámú, 31 politikai párt és mozgalom küzd. Közülük 21-en állítottak teljes listát, vagyis olyat, amelyen 14 jelölt neve szerepel. A legutolsó felmérés és elemzői becslések szerint akár nyolc-tíz pártnak is sikerülhet átlépnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, négy közülük pedig több mint tíz százalékra számíthat. A mandátumszerzésre becsült pártok száma azért ilyen magas, mert az EP választás – az eddigi rekord alacsony részvételi arányok miatt – a legkevésbé előre jelezhető voksolásnak számít Szlovákiában. Ezt jól érzékelteti, hogy a 2014-es EP-választáson az uniós tagországok közül Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételi arány, 13 százalékos, vagyis már 30 ezer szavazat elég volt egy képviselői hely megszerzéséhez. Bár az EP választásokon való részvételi arány Szlovákiában eddig még soha nem érte el a húsz százalékot, és csökkenő tendenciát mutatott, egyes elemzők szerint most vélhetően többen szavaznak majd, mint legutóbb. Az EU előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az EP-választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban be nem fejeződik a szavazás. Ezért Szlovákiában sem közölhetik az adatokat vasárnap este 11 óráig, amíg – az unióban utolsóként – be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek.
Szombaton Lettországban és Máltán is megnyíltak a szavazóhelyiségek, míg Csehországban lezárult az előző nap megkezdett, kétnapos szavazás. Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe. Lettországban a bekerüléshez 5 százalékos küszöböt kell átlépni, Máltán ezzel szemben nincs bejutási küszöb. A szavazóhelyiségek mindkét országban még szombaton bezárnak. 2014-ben Lettországban a választásra jogosultak 30,2 százaléka szavazott, Máltán ez az arány 74,8 százalék volt. Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában, pénteken pedig Írországban már lebonyolították az EP-választást. 

Tűz ütött ki egy indiai egyetemi épületben,19 diák meghalt

Publikálás dátuma
2019.05.25. 08:26

Fotó: AFP/STR
Sokan súlyosan megsérültek. A tűz oka egyelőre ismeretlen.
Legkevesebb tizenkilenc diák vesztette életét pénteken a nyugat-indiai Szúrat városában egy többemeletes egyetemi épületben keletkezett tűzben. Egészségügyi források az AFP francia hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy tizenhatan égési sérüléseikbe haltak bele, míg hárman azért, mert kiugrottak a lángokban álló épületből. A halálos áldozatok közül tizenhatan nők. A tűzesetről készült felvételeken embereket lehetett látni, ahogy próbálnak kiugrani a lángoló és füstölgő épületből. A tűzoltóság egyik szóvivője elmondta: mintegy hatvan ember lehetett az épület legfelső emeletén. Hozzátette, hogy a tűz a födém építőanyagai miatt terjedhetett nagyon gyorsan. A tűz oka egyelőre ismeretlen.      Narendra Modi indiai miniszterelnök a Twitteren nyilvánította ki részvétét a halottak hozzátartozóinak, és kívánt mielőbbi felépülést a sérülteknek.
A helyi sajtó szerint a halottak száma növekedhet tekintettel arra, hogy többen a diákok közül súlyosan megsérültek. Indiában gyakoriak a tűzesetek a biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása és az ellenőrzések hiánya miatt.
Szerző
Témák
India tűz