Napsütéses, meleg idővel búcsúzik a hét

Publikálás dátuma
2019.05.25. 18:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 27 fokot is mérhetünk vasárnap. Hétfőtől visszatérhet az eső.
Vasárnap is kirándulóidőre számíthatunk. Érdemes lesz kihasználni a szép időt, ugyanis hétfőtől újra csapadékra kell számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a hét utolsó napján a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés lehet. Azonban – főként északon – néhol zápor, zivatar alakulhat ki. A Kisalföldön helyenként megélénkül a déli szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás, ám zivatar környezetében szélerősödés fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.
Szerző

Tavaszi áradásokra készül a vízügyi hatóság

Publikálás dátuma
2019.05.25. 18:15
Illusztráció
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A Dunán és a Tiszán is több árhullám várható, a víz magassága helyenként túl is lépheti a másodfokú készültség szintjét.
Már több mint 540 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyókon - jelentette be szombaton az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Mint emlékeztetnek, a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, viszont a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás. A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.
amely várhatóan nem éri el az elsőfokú készültségi szintet, a rakpart alatt marad mintegy 60 centiméterrel. A tetőzés ott vasárnap várható. Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése valószínűleg kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét – derül ki a főigazgatóság MTI-nek előrejelzéséből. A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadék várható. A jövő hét elején ismét több csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és a mellékfolyóin. A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik másodfokú készültségi szintet kevéssel meghaladó vízállással. Az árhullám levonulása Kisköréig a másodfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg kevéssel meghaladó tetőzések mellett várható. A Túron a másodfokú készültségi szintet meghaladó árhullám Garbolcnál tetőzött. A Szamos árhulláma péntek este Csengernél tetőzött az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A Kraszna Ágerdőmajornál az elsőfokú készültségi szint közelében most tetőzik. A Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. A Sajón a jövő hét közepén egy kisebb árhullám várható. A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal.
Szerző

Három mandátumra számít a DK

Publikálás dátuma
2019.05.25. 18:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
„Pontosan lehet látni, hogy Orbán Viktor Európában egy vesztes” – fogalmazott Dobrev Klára a párt kampányát lezáró sajtótájékoztatóján.
Fő ellenfelünk a Fidesz, a nagyobbik kormánypártot kell legyőzni, attól kell mandátumokat elvenni – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) választási listájának vezetője szombaton Budapesten. Dobrev Klára úgy értékelt, hogy komoly sikereket értek el. A felmérések szerint legfontosabb programpontjukat, az európai egyesült államok megvalósítását már az ellenzéki szavazók több mint 72 százaléka támogatja – mondta. Hozzátette: emberek százezrei értik meg, hogy „az orbáni Európa-ellenességgel” szemben nincs más út, mint amit a DK kínál, egy erős Európába kell tartani. A listavezető azt nevezte a legfontosabb eredménynek, hogy sok embert meg tudtak győzni ennek a nézetnek a támogatásáról. A kampány előtt még csupán egyetlen mandátumot jósoltak a DK-nak, egy friss kutatás szerint azonban ennek az ellenzéki pártnak van a legnagyobb esélye arra, hogy hármat is szerezzen – hangoztatta Dobrev Klára. Úgy fogalmazott, hogy a Fidesztől „fognak elvenni” EP-képviselői helyet, ezért arra biztatta a szavazókat, hogy az ő listájukat, a 6-os számút válasszák. A DK listavezetője szerint „pontosan lehet látni, hogy Orbán Viktor Európában egy vesztes”, aki vasárnap is vereséget szenved, mert szövetségesei elhanyagolható kisebbségbe kerülnek majd az EP-ben. A kérdés, hogy a magyarok hozzákötik-e a sorsukat a miniszterelnökéhez, vagy elvágják magukat tőle – hangoztatta. Dobrev Klára közölte, hogy több mint 380 települést jártak be a DK politikusai a kampány során. Úgy értékelt, hogy az elmúlt hónapokban mind ők, mind a párt tagjai, aktivistái hihetetlen lelkesedéssel dolgoztak. Külön méltatta a DK online tevékenységét. Azt mondta, tudatosan arra helyezték a hangsúlyt, mert szavai szerint egy ellenzéki pártnak kevés lehetősége nyílik a kampányolásra. A kemény munka hétfőn folytatódik; akkortól más feladataik lesznek, azonban legalább ugyanennyire határozottan kell dolgozniuk – jelentette ki Dobrev Klára. 
Szerző