Előfizetés

Franciaországban Marine Le Pen az élen

R.T. MTI
Publikálás dátuma
2019.05.26. 20:14

Fotó: SYLVAIN LEFEVRE / AFP
A szélsőjobboldali Rassemblement National megelőzte Macron pártját.
Marine Le Pen szerint Macronnak le kell vonnia a következtetést, és „nincs más választása, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni”.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban, ami nagy pofon Emmanuel Macron francia elnöknek. A szélsőjobboldali politikus leszögezte, hogy ez a „nép győzelme”, a választást pedig Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította.
Le Pen szerint Macronnak le kell vonnia a következtetést, és „nincs más választása, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni”.

Édouard Philippe francia miniszterelnök vasárnap este aláhúzta, hogy „alázattal, de elszántsággal” elfogadja az eredményt. Ha az ember másodikként végez egy választáson, nem állíthatja azt, hogy nyert” - jelentette ki a kormányfő, de egyúttal arra is rámutatott, hogy Marine Le Pen pártja 2014-ben is győzött. Philippe mindazonáltal igazolva látja azt, hogy Macron 2017-es elnökké választása átrajzolta Franciaország politikai térképét.
Az EP becslése alapján az RN a voksok 23,23 százalékát kapta, míg a Macron pártja által vezetett pártszövetségre a választók 22,47 százaléka szavazott.

Ezek alapján az RN várhatóan 22, a liberális frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.    Más eredmény született Finnországban, mint az április közepén megrendezett parlamenti választáson. Akkor a szociáldemokraták hajszállal előzték meg a jobboldali populista Finn Pártot. Ezúttal azonban a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) végzett az élen 20,6 százalékkal, néggyel megelőzve a szociáldemokratákat. A liberális Centrumpárt és a környezetvédők holtversenyben végeztek a harmadik helyen 14 százalékkal. Nagy meglepetés, hogy a jobboldali populista Finn Párt csak ötödik 13,2 százalékkal. További három párt kerül a parlamentbe.

Le Pen győzelmét erősítik meg a részeredmények

A hétfő hajnalban kiadott részeredmények is a Nemzeti Tömörülés (RN) európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg, a Marine Le Pen vezette radikális párt a voksok 23,23 százalékát szerezte meg – derül ki a 98 százalékos feldolgozottságnál kiadott adatokból. Emmanuel Macron elnök Köztársaság Lendületben (LREM) pártja a szavazatok 22,31 százalékát kapta. Az RN várhatóan 22, a liberális EP-frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe. A részeredmények szerint az Európa Ökológia A Zöldek (EELV) párt 13,4, a balközép pártok közös listája 8,48, a radikális baloldali Lázadó Franciaország pedig 6,31 százaléknyi szavazatot szerzett. 

Kapcsolódó
Gondterhelt lehet a horvát kormányfőGyengén szerepelt a szélsőjobb Németországban

Gondterhelt lehet a horvát kormányfő

R.T.
Publikálás dátuma
2019.05.26. 20:01
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az Ipros csupán négy mandátumot szerzett.
Szoros eredmény született Horvátországban, az EP választáson. A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a vártnál csekélyebb arányban előzte meg a szociáldemokrata SDP-t. Andrej Plenkovic miniszterelnök pártja az Ipros által készített exitpoll szerint 23,43 százalékot ért el, ami mindössze négy mandátumot jelent a kormánypártnak. Az SDP 18,38 százalékot szerzett, ami három mandátumot jelent. 
A meglepetés a volt bíró, Mislav Kolakusic listájának harmadik helye 8,20 százalékkal, ami egy mandátumot jelent.

Szintén egy-egy mandátumhoz jutottak a Horvát Szuverenisták, az Élőlánc, az Amsztertami Koalíció, valamint a Függetlenek Horvátországért nevű formáció. Bulgáriában a Bojko Boriszov miniszterelnök kormánypártja, a GERB maradt az élen. A párt 30,5 százaléka 6-7 képviselői helyre lehet jó. A szocialisták 25,4 százalékot szereztek, ők 5-6 mandátumhoz juthatnak az EP-ben. A Jogért és Szabadságért Mozgalom 12,8 százaléka 2-3 képviselői helyet jelent. Még további két kisebb párt lépte el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.
Kapcsolódó
Gyengén szerepelt a szélsőjobb Németországban

Történelmi eredmény előtt a Zöldek

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.05.26. 19:29
Ska Keller és Bas Eickhout
Fotó: CARSTEN KOALL / AFP
Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Zöldek kampányközpontjában Ska Kellert és Bas Eickhoutot, a párt két vezető jelöltjét, miután az első exitpollok a környezetvédők hatalmas előretörését jósolják Németországban.
Ha beigazolódnak az előrejelzések, akkor kétszer annyi német zöld képviselő érkezhet az EP-be, mint eddig. “Ez lesz a Zöldek valaha elért legjobb eredménye szövetségi választásokon” — mondta Ska Keller az éljenző tömegnek. Az osztrák eredményeket is “lenyűgözőnek” nevezte, hasonlóan az írországi Zöldek kiváló teljesítményéhez. “A nagyszerű eredmény után komoly feladatok várnak ránk, úgymint a klímaváltozás elleni küzdelem, a szociális igazságosság megteremtése és a harc az állampolgári jogokért” — hangsúlyozta a német politikus. A holland Bas Eickhout ehhez annyit tett hozzá, hogy a mai este “egy csodás zöld este lesz”. Phillipe Lamberts belga frakcióvezető azt mondta:
“Most mindenki azt kérdezi tőlünk, kit fogunk támogatni az Európai Bizottság élére. Ezek az eredmények nem a tisztségviselőkről, hanem a változásról szólnak. És a tömegtámogatás komoly befolyáshoz juttat minket a parlamentben”.