Politikai földrengést eredményezett Görögországban a választás

Publikálás dátuma
2019.05.27. 16:40

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Politikai földindulást idézett elő Görögországban az európai parlamenti választás. Az előre borítékolható volt, hogy az ellenzéki, jobbközép Új Demokrácia (ND) győz majd. Még az exit pollok is elviselhetőek voltak Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pártja számára, hiszen a felmérések szerint az ND előnye mintegy 5-6 százalék volt. Ám ahogy számolták össze a szavazatokat, úgy derült ki: óriási bajba került a kormánypárt, a Sziriza. A különbség mintegy tíz százalékra nőtt a két párt között. Az EP-voksolással egyidőben megrendezett önkormányzati választáson is drámaian gyengén szerepelt a párt, az Új Demokrácia jelöltjei 13 régióból 12-ben végeztek az élen és a két legfontosabb városban, Athénban és Thesszalonikiben szintén a jobbközép párt jelöltje győzött a polgármesteri székért folytatott küzdelemben. Kiriakosz Micotakisz, az Új Demokrácia elnöke ezért Ciprasz lemondását és előrehozott parlamenti választás kiírását követelte. „Görögországnak új kormányra van szüksége. Nyilvánvaló, hogy a görögök megvonták a bizalmat a kormányzattól” – hangoztatta. Hozzátette, a miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget a fiaskóért. Ciprasz hamar reagált a felszólításra és bejelentette az előrehozott választás megrendezését. Ennek legvalószínűbb időpontja június 30. Bár Ciprasz az utóbbi időben több népszerű intézkedést is hozott, nyilvánvalóan az eredetileg ősszel esedékes parlamenti választás közeledtével, a választók nem tudták megbocsátani neki a megszorításokat és pálfordulását sem. A kormányfő eredetileg azzal vált népszerűvé, hogy elutasította a hitelmegállapodást és azzal hitegette honfitársait, hogy nem kell visszafizetni a tetemes hitelt. Ennek következtében azonban kis híján csődbe ment az ország. Ciprasz politikája 180 fokos fordulatot hozott, hiszen megszabadult a radikális baloldaliaktól és tartotta magát a hitelmegállapodásban vállaltakhoz. Ennek nyomán Görögország tavaly kikerülhetett a nemzetközi piacokra, bár a nagy hitelállomány miatt Athén gazdasági szempontból még nem tudott teljesen a saját lábára állni. Ciprasz kormányzása során a kisebbik koalíciós partner, a mostani választáson a politikai palettáról teljesen eltűnő Független Görögök (Anel) támogatását is elvesztette, de sikerült megnyernie néhány más pártbéli, illetve független képviselő támogatását, így ha minimális többséggel is, de tovább kormányozhatott. Az EP választáson elszenvedett vereség azonban akkora pofon volt számára, hogy belátta: ilyen körülmények között nincs értelme folytatni.

Japán bevásárol amerikai fegyverből

Publikálás dátuma
2019.05.27. 16:32

Fotó: Pool for Yomiuri / Yomiuri
Japán 105 darab új F-35-ös vadászbombázót vesz az Egyesült Államoktól - jelentette be Donald Trump amerikai elnök Tokióban, az Abe Sindzó japán kormányfővel tartott tárgyalásai után. A kétoldalú kapcsolatokban Washington azt szeretné, ha csökkenne az amerikai kereskedelmi passzívum, és az ilyen nagy léptékű fegyverügylet ezt jobban szolgálja, mint a japán exporttermékekre kivetett büntetővám. Amerikai részről nyitottak arra, hogy Japán – viszonylag jelentős teheráni befolyását latba vetve – megpróbálja enyhíteni a katonai összetűzés veszélyét is magában hordozó amerikai-iráni feszültséget. Egy dologban azonban továbbra sincs egyetértés Trump és Abe között: az amerikai elnök azt ismételgeti, hogy belőle nem váltottak ki aggodalmat a minapi észak-koreai kísérletek, amelyeket rövid hatótávolságú rakétákkal hajtottak végre, míg a japán kormányfő – akinek az országa közelebb fekszik az esetleges tűzfészekhez – sokkal súlyosabban ítéli meg, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatok megsértésének tekinti az elvégzett rakátakísérleteket.
Témák
USA japán

A CDU kiáll Manfred Weber és a csúcsjelölti rendszer mellett

Publikálás dátuma
2019.05.27. 16:15

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Remélik, hogy más pártcsaládok is átveszik a rendszert.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatja, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke, és kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett - mondta a CDU elnöke hétfőn Berlinben. Annegret Kramp-Karrenbauer tájékoztatóján kiemelte: pártja támogatja Manfred Webert az Európai Parlamentben (EP) szükséges többség megszerzésében a brüsszeli bizottság elnöki tisztségéhez, és támogatja Angela Merkel kancellárt, hogy megszerezze a Manfred Weber jelöléséhez szükséges hozzájárulást a jelölés jogával rendelkező Európai Tanácsban, a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó európai uniós testületben. A csúcsjelölti rendszer erősíti a demokráciát, 2014-ben már alkalmazták is, és "nincs semmi ok arra, hogy most ne alkalmazzuk" - mondta a CDU elnöke. Hozzátette: arra törekszik, hogy pártja a következő EP-választáson is alkalmazza a csúcsjelölti rendszert, és reméli, hogy más pártcsaládok is átveszik a rendszert. 
Szerző
Témák
CDU EPP