Lövöldözés volt egy észak-lengyelországi iskolában

Publikálás dátuma
2019.05.27. 12:38
FORRÁS: SHUTTERSTOCK
A támadásban két ember megsérült, egy 20 éves férfit őrizetbe vettek a rendőrök.
Lövöldözés volt az észak-lengyelországi Brzesc Kujawski város egyik iskolájában hétfőn, két ember megsebesült, egyikük állapota súlyos – értesült a PAP hírügynökség. A PAP úgy tudja: a támadást a gimnázium volt diákja követte el, egy 18 éves férfi, akit a rendőrség őrizetbe vett. Rendőrségi beszámoló szerint az álarcos férfi fegyvert fogott az iskolai takarítónőre, és gázpalackot is bedobott az iskola épületébe. A gázpalack egy diáklányt sebesített meg. A sebesülteket kórházba szállították. Az RMF FM kereskedelmi rádió szerint a takarítónő hasi sérüléseket szenvedett, a lány esetében láb- és mellkassérülésről van szó. A rendőrség nyomozást indított, többek között a támadáskor használt fegyvert és az elkövető indítékait vizsgálják. A Polsat News kereskedelmi hírtévének adott rendőrségi nyilatkozat szerint az elkövető nem volt részeg, kábítószer esetleges jelenlétéről a szervezetében egyelőre nincs információ. A lengyel iskolai rendszerben a hároméves gimnázium a kilencéves iskolai alapképzés része, 13-16 évesek látogatják. A gimnáziumok a 2019/20-as tanévtől megszűnnek, a nyolc évfolyamos általános iskolákba olvasztják be őket.
Szerző
Frissítve: 2019.05.27. 13:01

Weber: az EP-ben csak csúcsjelölt szerezhet többséget

Publikálás dátuma
2019.05.27. 12:16

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Weber keményen kiállt a csúcsjelöltség mellett, párttársa, a bajor miniszterelnök pedig arról beszélt Münchenben, hogy fiatalossá kéne tenni a Keresztényszociális Uniót.
Az Európai Parlament (EP) csak az EP-választási csúcsjelöltek közül választ elnököt az Európai Bizottság élére - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje hétfőn Münchenben. Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) székházában a pártelnök-bajor miniszterelnök Markus Söderrel tartott tájékoztatóján aláhúzta: a brüsszeli bizottság vezetőjének megválasztásán
"az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek".

A Spitzenkandidat, vagyis csúcsjelöltség rendszerét egyébként nem demokratikus volta miatt támadják ellenzői - köztük az Európai Tanács több tagja, például Emmanuel Macron és Orbán Viktor. E szerint ugyanis automatikusan annak a pártnak a jelöltje szerzi meg az Európai Bizottság elnöki pozícióját, amelyik a legtöbb szavazatot szerzi az EP-választáson. Ám ezzel a Tanács tagjainak - vagyis a tagállamok vezetőinek - valójában elveszik a beleszólása az EB-elnök megválasztásába.
Weber hozzátette, reméli, hogy a bizottsági elnököt jelölő Európai Tanács - a tagállamok állam-, illetve kormányfőit összefogó EU-s testület - egyetért ezzel az alapelvvel. Elmondta, hogy már hétfőn megbeszélést kezd az EP szociáldemokrata, liberális és zöldpárti frakciójának vezetőjével.
Markus Söder hangsúlyozta: a CSU teljes mértékben támogatja, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke. A CSU egyértelműen kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett, és azt vallja, hogy "a legerősebbnek kell megkapnia megbízást" a brüsszeli bizottság vezetésére.

Legyen "cool" a CSU

Manfred Weber és Markus Söder egyaránt kiemelte, hogy a csak Bajorországban működő CSU jól szerepelt az EP-választáson, százalékos támogatottságát, szavazóinak számát és EP-képviselői helyeinek számát is növelte. A CSU az Európai Unió egészét tekintve bekerült a négy legerősebb párt közé. Ki kell használni a lendületet, meg kell indítani az "átstartolást" - fogalmazott Markus Söder. Kifejtette, hogy a CSU-nak legfőképpen az első szavazók nemzedékét kell jobban megszólítania, a "korszellemet megtestesítő", erősebb, fiatalosabb, "cool" párttá kell válnia.
Manfred Weber hangsúlyozta, hogy a CSU az EP-választáson "trendfordulót" hajtott végre, a 2017-es német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással és a 2018-as bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) választással ellentétben nem zsugorodott, hanem bővült a szavazótábora. Weber szerint ez annak is tulajdonítható, hogy egyértelműen elhatárolódott a bal-, és jobboldali szélsőségektől.
A csak Bajorországban működő párt a szövetségi választási iroda adatai szerint a tartományban leadott szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg, szemben az öt évvel ezelőtti EP-választáson elért 40,5 százalékkal. Ez ugyan csak 0,2 százalékpontos előrelépés, de a szavazatok számát tekintve csaknem 800 ezres növekedés. A pártra a vasárnapi választáson 2,354 millió szavazatot adtak le, 2014-ben pedig 1,567 milliót. Százalékos támogatottsága azért emelkedett a szavazatok számának növekedéséhez képest csekély mértékben, mert a választási részvételi arány jelentősen nőtt, 40,9 százalékról 60,9 százalékra ugrott. A Németország egészében leadott szavazatokat tekintve a CSU 6,3 százalékot szerzett, ami 1 százalékpontos növekedés az öt évvel korábbi 5,3 százalékhoz képest. A párt így az eddigi 5 helyett 6 képviselőt küld az EP-be.

Vereséget szenvedett Ciprasz pártja, előrehozott választások lesznek Görögországban

Publikálás dátuma
2019.05.27. 11:46

Fotó: Giorgos Georgiou / AFP
A vasárnapi eredmény nem felel meg az elvárásaiknak – közölte a kormányfő.
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be vasárnap este Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól az európai parlamenti (EP-) választásokon. A kormányfő közölte: a vasárnapi eredmény nem felel meg az elvárásaiknak, ezért a június 2-án tartandó helyhatósági választások második fordulója után azonnal kezdeményezni fogja az államfőnél az előrehozott parlamenti választások kiírását. Az EP-választáson az Új Demokrácia a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza csak a szavazatok 24 százalékát nyerte el az első részeredmények szerint. Az ND a várakozások szerint a jövő vasárnapi helyhatósági választásokon is előretör majd. Ciprasz hangoztatta, hogy vezetése alatt Görögországnak története legsúlyosabb pénzügyi válságán sikerült felülkerekednie. A konzervatív ellenzék azonban úgy érvelt, hogy Ciprasz adózási szabályai megfojtják a gazdaságot, és kárt okoznak az ország középosztályának. Május elején a kormány még megnyert a parlamentben egy bizalmi szavazást, amelyet maga Ciprasz kezdeményezett az ND nyomására.
Szerző