Először készült felvétel hófehér pandáról Kínában (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.28. 10:15

Fotó: HANDOUT / AFP
Ritka, teljesen fehér bundájú óriáspandát sikerült lefilmezni a délnyugat-kínai Volong Nemzeti Parkban egy kitelepített állatmegfigyelő kamerával - adta hírül a hétvégén Szecsuán tartományban lévő természetvédelmi terület vezetése.
A különleges pandáról április közepén készült a felvétel infrakamerával, a tengerszint fölött mintegy 2000 méteren fekvő vadonban. A videó szerint a panda testén nincsenek foltok, és a szeme vörösnek tűnik. A felvétel azt mutatja, hogy az állat éppen áthalad az erdőn. 
"A képekből ítélve a panda albínó lehet, 1-2 éves példány"

- mondta el Li Seng, a Pekingi Egyetem kutatója, medveszakértő.

A teljesen fehér bundájú panda neme a felvételből nem állapítható meg, ugyanakkor feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban vadon élő pandapopulációban.
"A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét"

- jegyezte meg a felvétel tanulmányozása alapján Seng.

 A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. Az albínó mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre.
Albínó kölyök csak két albínó szülőtől származik. Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek. A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölykük születik.
A Volong természetvédelmi területen kihelyezett infrakamerákkal kísérik figyelemmel a térségben élő vadállatokat.
Szerző
Témák
albínó panda Kína

Antibiotikumokkal van tele a Duna

Publikálás dátuma
2019.05.27. 11:59

Fotó: ARMIN WEIGEL / AFP
Európában a legszennyezettebb folyó a Duna, az antibiotikum-koncentráció a biztonságos szint négyszerese – derült ki egy kutatásból.
Egy 72 ország 711 helyén végzett vizsgálat alapján a világ legjelentősebb folyói közül sokban veszélyesen magas az antibiotikumok koncentrációja. A Helsinkiben bemutatott kutatás szerint Európában a Duna a legfertőzöttebb folyó. Az Ausztriában vett minta hétféle antibiotikumot tartalmazott, például a tüdőgyulladás és hörghurut ellen is használt klaritromicint. A koncentráció a biztonságos szint négyszerese volt – írta  G7.
Európában a tesztelt folyóknak csak a 8 százalékánál haladta meg a határértéket az antibiotikumok szintje, ezért meglepő a Duna ilyen mértékű szennyezettsége. Óceániában az arány 6, Észak-Amerikában 15, Dél-Amerikában 18, Ázsiában 23, Afrikában 35 százalék volt. Világszerte 111 helyen haladta meg a határértéket a koncentráció, a legrosszabb esetben, Bangladesben, több mint 300-szorosan. 
Az antibiotikumok a baktériumfertőzések gyógyításához szükségesek, ám túlzásba vitt használatuk ellenálló baktériumtörzset eredményez, amely egészségügyi vészhelyzettel fenyegeti a világot. Mivel ezeket a szereket állattartó telepeken is alkalmazzák, könnyen a természetbe, a szennyvízzel, trágyával a folyókba kerülnek . Az ENSZ múlt hónapban kiadott figyelmeztetése szerint 
a rezisztens baktériumok terjedése olyan egészségügyi vészhelyzettel fenyeget, amely 2050-re 10 millió áldozatot szedhet.

Szerző
Témák
Duna antibiotikum

Pár nap alatt öt bálnatetemet vetett partra a víz Szicília térségében

Publikálás dátuma
2019.05.27. 09:40
Illusztráció
Fotó: EDUARDO JARAMILLO/NOTIMEX / AFP
Még vizsgálják, de valószínűleg műanyag okozta annak az öt bálnának a halálát, amelyeket Szicília térségben találtak a múlt héten.
Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak - jelentette az ANSA hírügynökség. A Greenpeace környezetvédő szervezete közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.
Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak. „Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát.
„Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti”

– tette hozzá.

 Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó. 
A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.
Szerző