wellness-szálloda;Mezőhegyesi Ménesbirtok;

2019-05-28 17:46:54

Nyolcszázmillióért terveztetnek elit wellnessközpontot a Lázár vezette ménesbirtokra

Golfpályát, kisvasutat, termálvizes központot is építenének a mezőhegyesi mintagazdaság területén, a legmodernebb technikákat vetik be a munka előkészítéséhez.

Több milliárd forint értékben terveztet turisztikai fejlesztéseket az állami tulajdonú, de Lázár János által felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt - derül ki az uniós Közbeszerzési Értesítőből.

A beruházás volumenéről már az előkészületek büdzséje is árulkodik: az alapvetően vetőmag termesztéssel és exporttal foglalkozó Ménesbirtok ugyanis nettó 800 millió forintos keretmegállapodást kötne a jövőbeli tervezővel, akire tucatnyi részprojektet bíznak majd; mivel keretösszegről van szó, a végleges számla akár kevesebb is lehet ennél.

A megbízás legszembetűnőbb része a rengeteg turisztikai fejlesztés: a pályázótól az alábbi beruházások engedélyezési és kiviteli terveit várják:

A Lázár felügyelte mintagazdaság emellett műemléki épületeket is felújítana, és ennek szintén megadják a módját: levéltári kutatásokat és restaurátori szakvéleményeket rendeltek a helyi ingatlanokkal kapcsolatban – az épületeket 3d pontfelhő technológiával, vagyis lézerszkenneléssel mérnék fel, a de lézerszkenneres drón tapogatja majd le beruházás teljes területét is.

 És ezek még csak kiemelkedő pontok a Nemzeti Ménesbirtok kívánságlistájáról, hiszen a vállalat többek között műhelyeket, raktárhelyiségeket és egy majort is felújítana a projekt keretében.  Ajánlatot június 28-ig várnak a mintagazdaság felhívására. A dokumentumban pedig azt is kikötötték, hogy részajánlatokat nem fogadnak el – vagyis a nyertes mindent visz, és később alvállalkozók segítségével végzi el a sokrétű munkát

Mintagazdagság

A mintagazdaság abban az értelemben is kiemelkedőnek számít, hogy a kormány elképesztő összegeket költ rá: a tízezer hektáros birtokot már állami tulajdonba vételekor, 2016-ban 6 milliárdos injekcióval tőkésítették fel, és azóta is tengernyi pénzt költöttek fejlesztésére.

A Fidesz-közeli helyi lap, a promenad.hu februárban büszkén jelentette, hogy kétmilliárdból korszerűsítették a helyi munkagépeket, és még egymilliárdból bővíthetik az eszközparkot.