Előfizetés

Nyolcszázmillióért terveztetnek elit wellnessközpontot a Lázár vezette ménesbirtokra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.28. 17:46

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Golfpályát, kisvasutat, termálvizes központot is építenének a mezőhegyesi mintagazdaság területén, a legmodernebb technikákat vetik be a munka előkészítéséhez.
Több milliárd forint értékben terveztet turisztikai fejlesztéseket az állami tulajdonú, de Lázár János által felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt - derül ki az uniós Közbeszerzési Értesítőből. A beruházás volumenéről már az előkészületek büdzséje is árulkodik: az alapvetően vetőmag termesztéssel és exporttal foglalkozó Ménesbirtok ugyanis nettó 800 millió forintos keretmegállapodást kötne a jövőbeli tervezővel, akire tucatnyi részprojektet bíznak majd; mivel keretösszegről van szó, a végleges számla akár kevesebb is lehet ennél.
A megbízás legszembetűnőbb része a rengeteg turisztikai fejlesztés: a pályázótól az alábbi beruházások engedélyezési és kiviteli terveit várják:
  • termálvizes fürdő „gyógyászati elemekkel”, 4 csillagos 90 szobás szálló, étkeztetéssel
  • új prémium lovarda, lelátóval, VIP páhollyal
  • verseny kézilabda-pálya, két kosárpálya, két squashpálya, falmászási és vívási lehetőség, edzőterem, fitneszterem
  • két meglévő műemlék épület közé egy kortárs két szintes üveg konferencia és rendezvényterem, 250 fő befogadására, pincében wellness és fitness-lehetőséggel
  • 18 szakaszból álló golfpálya rendszer, homokcsapdával, vízakadállyal, klubépülettel, kiszolgáló létesítményekkel
  • az egykori keskeny nyomközű vasút helyreállítása, hozzá kapcsolódóan megállók létesítése, egykori megállók felújítása, tematikus bővítése
A Lázár felügyelte mintagazdaság emellett műemléki épületeket is felújítana, és ennek szintén megadják a módját: levéltári kutatásokat és restaurátori szakvéleményeket rendeltek a helyi ingatlanokkal kapcsolatban – az épületeket 3d pontfelhő technológiával, vagyis lézerszkenneléssel mérnék fel, a de lézerszkenneres drón tapogatja majd le beruházás teljes területét is.
 És ezek még csak kiemelkedő pontok a Nemzeti Ménesbirtok kívánságlistájáról, hiszen a vállalat többek között műhelyeket, raktárhelyiségeket és egy majort is felújítana a projekt keretében.  Ajánlatot június 28-ig várnak a mintagazdaság felhívására. A dokumentumban pedig azt is kikötötték, hogy részajánlatokat nem fogadnak el – vagyis a nyertes mindent visz, és később alvállalkozók segítségével végzi el a sokrétű munkát

Mintagazdagság

A mintagazdaság abban az értelemben is kiemelkedőnek számít, hogy a kormány elképesztő összegeket költ rá: a tízezer hektáros birtokot már állami tulajdonba vételekor, 2016-ban 6 milliárdos injekcióval tőkésítették fel, és azóta is tengernyi pénzt költöttek fejlesztésére. A Fidesz-közeli helyi lap, a promenad.hu februárban büszkén jelentette, hogy kétmilliárdból korszerűsítették a helyi munkagépeket, és még egymilliárdból bővíthetik az eszközparkot.  

Riasztás! Zivatarokra, jégre, viharos szélre figyelmeztetnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.28. 16:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több délkeleti járásra már másodfokú riasztást adtak ki kedd délután a várható heves zivatarok miatt. Az érintett területeken olyan zivatarok lehetnek, amelyeket károkozó szél vagy nagy méretű jég kísér.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak, illetve lehetnek másodfokú riasztások. Szintén a heves zivatarok veszélye miatt Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Éjfélig szórványosan várhatók zivatarok viharos széllel. A Dunától keletre és a Dunántúl északkeleti részén helyenként intenzív vagy heves zivatarra is van esély viharos (akár óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb) széllökés, nagyobb méretű jégdarabok kíséretében. A zivatarokat a Dunától keletre és a Dunántúl északkeleti részén helyenként felhőszakadás kísérheti. Szerdán a Dunától keletre és esetleg délnyugaton valószínű elszórtan zivatar, ezeket, elsősorban az Alföldön, helyenként felhőszakadás kísérheti. Északnyugaton napközben egy-egy 65-70 kilométer/órás széllökés is előfordulhat. 

Három vezető munkatárstól köszöntek el EP-választás után a Délmagyarországnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 16:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A menesztett dolgozóknak egy titoktartási szerződést is alá kellett írniuk.
Egy lapszerkesztőt, a belpolitikai rovatvezetőt és egy főmunkatársat küldtek el – formálisan közös megegyezéssel – hétfőn a kormánypárti szócsővé züllesztett Délmagyarországtól, további két munkatárs pedig felmondott – írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál úgy tudja mindezt átszervezéssel magyarázták, az elküldött újságíróknak titoktartási nyilatkozatot is alá kellett írniuk. A lap szerint a korábbi gyakorlathoz hasonlóan közös megegyezést ajánlottak a munkatársaknak, és rajtuk kívül önként állt fel két korrektor is. Hogy miért pont az újabb Fidesz-győzelem utánra időzítették a változást, nem tudni.
A Délmagyarország 2017-ben került a NER kezébe, akkor azonnal menesztették a kiadóigazgató-főszerkesztőt és egy közeli munkatársát. Őket követte két újságíró. A csökkenő olvasottságú laphoz februárban pedig új főszerkesztő is érkezett: a hvg.hu cikke szerint Andy Vajna emberét leváltották, és helyére Pósa Árpád került. Bonfiert Gábor – a Fidesz-közeli szegedma.hu egykori tulajdonosa – maradt a Lapcom Zrt.-n belül, a kiadó-igazgatói széket kapta meg.  Az Átlátszó információi szerint most átszervezéssel magyarázták a lépést (ténylegesen: leépítést), azzal, hogy a Mediaworkshöz hasonló rendszerben fog a lap tovább működni. Ez már csak azért is izgalmas, a mert a Népszava – a megyei lapok beszántásáról szóló – írását épp központi tartalomként igyekezett tagadni a Mediaworks.