Előfizetés

Két tonna halászhálót szedtek ki a tengerfenékről Görögországnál

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.29. 10:10

Fotó: Healthy Seas
Évente mintegy 640 ezer tonna halászhálót hagynak a tengerekben. A most kiemelt hulladékból sportruhákat és szőnyegeket készítenek.
Görög és holland búvárok két tonna hulladék halászhálót hoztak fel a tengerfenékről Görögország északi részén, ahol fenyegetést jelentettek a tengeri élővilágra, köztük a Földközi-tengeri csikóhalak ritka, veszélyeztetett fajaira.
A Sztratoni tengerparti térségben felszínre hozott hulladékot újra fogják hasznosítani, zoknikat, sportruházatot, úszódresszeket és szőnyegeket készítenek belőlük - közölte kedden a Healthy Seas nevű szervezet, amely az az Északi-, az Adriai- és a Földközi-tengerben lévő hulladék eltakarításán dolgozik.
2013 óta a szervezet tagjai kiemeltek 453 tonna használaton kívül halászhálót a tengerfenékről. Mivel azok nem lebomló műanyagból készülnek, akár több száz éven át a tengerben maradhatnak. Mivel szinte láthatatlanok, a tengeri állatok könnyen belegabalyodhatnak.
Évente mintegy 640 ezer tonna halászhálót hagynak a tengerekben a Healthy Seas adatai szerint.

Először készült felvétel hófehér pandáról Kínában (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.28. 10:15

Fotó: HANDOUT / AFP
Ritka, teljesen fehér bundájú óriáspandát sikerült lefilmezni a délnyugat-kínai Volong Nemzeti Parkban egy kitelepített állatmegfigyelő kamerával - adta hírül a hétvégén Szecsuán tartományban lévő természetvédelmi terület vezetése.
A különleges pandáról április közepén készült a felvétel infrakamerával, a tengerszint fölött mintegy 2000 méteren fekvő vadonban. A videó szerint a panda testén nincsenek foltok, és a szeme vörösnek tűnik. A felvétel azt mutatja, hogy az állat éppen áthalad az erdőn. 
"A képekből ítélve a panda albínó lehet, 1-2 éves példány"

- mondta el Li Seng, a Pekingi Egyetem kutatója, medveszakértő.

A teljesen fehér bundájú panda neme a felvételből nem állapítható meg, ugyanakkor feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban vadon élő pandapopulációban.
"A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét"

- jegyezte meg a felvétel tanulmányozása alapján Seng.

 A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. Az albínó mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre.
Albínó kölyök csak két albínó szülőtől származik. Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek. A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölykük születik.
A Volong természetvédelmi területen kihelyezett infrakamerákkal kísérik figyelemmel a térségben élő vadállatokat.

Antibiotikumokkal van tele a Duna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 11:59

Fotó: ARMIN WEIGEL / AFP
Európában a legszennyezettebb folyó a Duna, az antibiotikum-koncentráció a biztonságos szint négyszerese – derült ki egy kutatásból.
Egy 72 ország 711 helyén végzett vizsgálat alapján a világ legjelentősebb folyói közül sokban veszélyesen magas az antibiotikumok koncentrációja. A Helsinkiben bemutatott kutatás szerint Európában a Duna a legfertőzöttebb folyó. Az Ausztriában vett minta hétféle antibiotikumot tartalmazott, például a tüdőgyulladás és hörghurut ellen is használt klaritromicint. A koncentráció a biztonságos szint négyszerese volt – írta  G7.
Európában a tesztelt folyóknak csak a 8 százalékánál haladta meg a határértéket az antibiotikumok szintje, ezért meglepő a Duna ilyen mértékű szennyezettsége. Óceániában az arány 6, Észak-Amerikában 15, Dél-Amerikában 18, Ázsiában 23, Afrikában 35 százalék volt. Világszerte 111 helyen haladta meg a határértéket a koncentráció, a legrosszabb esetben, Bangladesben, több mint 300-szorosan. 
Az antibiotikumok a baktériumfertőzések gyógyításához szükségesek, ám túlzásba vitt használatuk ellenálló baktériumtörzset eredményez, amely egészségügyi vészhelyzettel fenyegeti a világot. Mivel ezeket a szereket állattartó telepeken is alkalmazzák, könnyen a természetbe, a szennyvízzel, trágyával a folyókba kerülnek . Az ENSZ múlt hónapban kiadott figyelmeztetése szerint 
a rezisztens baktériumok terjedése olyan egészségügyi vészhelyzettel fenyeget, amely 2050-re 10 millió áldozatot szedhet.