A38;

2019-05-30 13:45:00

„Süt belőle a zene iránti szeretet” – A Shaibo zenei montázs-sorozata

Az Amszterdamban élő és tanuló fiatal énekesnő, Szigeti Zsófia zenekara, a Shaibo ad koncertet az A38 hajón.

Szigeti Zsófi 2015-ben indította el a Shaibót. Az itthoni és külföldi klubkoncertek mellett tavaly májusban nagylemezük is megjelent, majd az eredeti felállás megszűnt. „Egyrészt azért, mert tizenévesen kezdtünk együtt játszani, s az eltelt idő alatt mindannyian annyira sokat változtunk, hogy már nem volt összetartó erő. Másrészt szerettem volna külföldön egyetemre járni, s ezért Amszterdamba mentem tanulni. Elsősorban személyiségfejlesztő okokból, mert azt gondolom, nagyon erős formáló ereje van annak, amikor az ember egy teljesen új helyen, új kultúrában indul útnak.” A Conservatorium van Amsterdam jazz-ének szakára jár, de hangszeres és zeneelméleti tudásának jelentős bővítését talán még fontosabbnak tartja.

A magyar muzsikusokkal azért nem szakadt meg a kapcsolata, így a Shaibo „kétbázisú” (Amszterdam–Budapest) zenekarként folytatja tovább. Zsófi az új szerzeményeit elsőként Nyitrai Péternek mutatja meg, akinek nemcsak basszusgitáros, hanem a születő dalok producere is. Állandó közreműködő még Bécsy Bence gitáros, akivel „sokkal modernebb hangzás”, valamint Kovács Miki dobos, akivel „precizitás és profizmus” érkezett a csapatba. A hangmérnökük, Gróh Ádám találóan fogalmazta meg: „a különbség a régi és az új felállás között, hogy az újat tényleg komolyan vesszük, és süt belőle a zene iránti szeretet. Az 1300 kilométer távolság miatt rugalmasságot is kellett tanulnunk, de ez a levegősebb, élő elektronikát alkalmazó, a soulhoz közel álló zene megengedi, hogy a közreműködő zenészek a folyamat szinte bármely pontján csatlakozhatnak” – utal Szigeti Zsófi arra, hogy a Shaibo nyitott alkotói közösség. Ezért a zenekari tagok mellett más holland és magyar zenészek is rendszeresen fellépnek velük.

Az A38 hajón rendezendő koncerten a Sun Brought című új dal is megszólal, amihez Marokkóban forgattak klipet. Pontosabban az alkotók – Sivák Zsófia és Miki 357 – egy montázs-sorozatot készítettek, amihez óceánparti, sivatagi és hegyvidéki helyszínekre is szükségük volt. Minden képkockát nagyon pontosan megkomponáltak – fotószerű megjelenést szerettek volna létrehozni. Ezzel az aprólékos igényességgel készül a Shaibo új EP-lemeze is, amely öt számot tartalmaz majd, s várhatóan idén ősszel lesz elérhető a különböző internetes letöltő csatornákon.