Eldőlt: lesz dugódíj

Publikálás dátuma
2019.05.29. 13:57

Fotó: Népszava
A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak.
Gyorsan lezajlott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, az MSZP és a DK képviselői ugyanis az ülés elején elhagyták a termet, tiltakozásul, hogy a fideszes többség nem vette napirendre a patkányhelyzetet kivizsgáló bizottság felállítására vonatkozó javaslatukat – írja az Index.
A napirendi vita után szinte ellenvetés és hozzászólás nélkül elfogadták a képviselők a 70 előterjesztést, többek között a dugódíj majdani bevezetését tartalmazó mobilitási tervet.

A most elfogadott Budapesti Mobilitási Terv a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazza, méghozzá fontossági sorrendben, különböző finanszírozási keretekkel számolva. Ebből a tervből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6–11 évben. A három (szűkös-közepes-gazdag) költségkeretre kidolgozott javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.
Szerző
Témák
dugódíj
Frissítve: 2019.05.29. 16:02

Nem lesz több Red Bull Air Race

Publikálás dátuma
2019.05.29. 13:36

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Nem csak Budapesten van vége, hanem az egész világon.
A Red Bull úgy döntött, hogy a 2019-es szezon után nem folytatja a Red Bull Air Race világbajnokságot - írja az Index. Az idei bajnokság három, már lekötött futamát még megtartják, így július 13–14-én lesz még verseny Zamárdiban.  
A Red Bull Air Race 2003-as kezdete óta több mint 90 futamot rendeztek világszerte. A cég közleménye szerint a sorozat hiába kínált kimagasló színvonalú sportélményt, nem vonzott akkora érdeklődést, mint a cég egyéb rendezvényei.  Magyarországon eddig 12 versenyt rendeztek, melynek mindig Budapest volt a házigazdája. Tarlós István főpolgármester 2019-re nem adott engedélyt a verseny fővárosi megrendezésére, ezért kellett új helyszín után nézni. 
Szerző

Elszámoltak tavalyi költéseikkel a pártok

Publikálás dátuma
2019.05.29. 13:12
Pálffy Ilona, az NVI elnöke mutat egy, a sok jelölt miatt napilap méretű szavazólapot
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ellenzékből legnagyobb költségvetése a Jobbiknak volt, ők kapták a legtöbb magánadományt is.
Közzétették több ellenzéki párt - az MSZP, a Jobbik és az LMP - valamint a kormánykoalíciós partner KDNP tavalyi gazdálkodásáról szóló adatokat.  A legnagyobb büdzsével a Jobbik rendelkezett, összesen 1,3 milliárd forint folyt be a párt kasszájába, 1,5 milliárdot költött el az országgyűlési választás évében. A párt összesen 1,2 milliárd költségvetési támogatást kapott, 161 millió forint pedig magánadományként érkezett. A frakciótagok mellett számos magánszemély is adakozott, a legnagyobb, 20 milliós felajánlás egy Murányi Ferenc nevű személytől érkezett. Az LMP összesen 910 millió forintos bevétel mellett 934 milliót költött el 2018-ban. A bevételei zöme központi támogatásból jött össze, 12 millió forint magánadományból, de egy húzós, 125 millió forintos hitel is szerepel a bevételi források között. Az ellenzékből egyedül az MSZP-nek sikerült takarékoskodnia: 879 millió forint volt a párt bevétele, ebből 783 millió forintot költött el a választási évben. A 701 milliós központi támogatás mellett 120 millió forint érkezett magánadományból. Itt javarészt az MSZP-frakció tagjai áldoztak a pártra, ebből a legtöbbet, 3,2 millió forintot a pártelnök Tóth Bertalan adott. Nem költekezte túl magát a Fidesz kistestvére, a KDNP sem, a pártnak 205 milliós bevétele volt és 180 milliót fordított a kereszténydemokrácia hazai sikerére.
Frissítve: 2019.05.29. 13:14