Kártyavárként omolhat össze a hormonrendszer, ha felborul az egyensúlya

Publikálás dátuma
2019.05.29. 18:05
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A hormonális rendszer az egész test működésére hat, a hormonok a szervezet karmesterei, ezért komoly gondokat okozhat, ha felborul az egyensúlyuk.
Sokféle hormonzavar létezik, ugyanis hormontermelő szerv is több van, és általában ezek egyenként is több hormont termelnek. Mivel a szervezetben minden mindennel összefügg, egy hormonzavar kialakulása után gyakran egyéb endokrin, vagy egyéb probléma is megjelenik. Nem ritka például, hogy progeszteronhiány esetén inzulinrezisztencia és pajzsmirigybetegség is kialakul. Hormonzavar diagnosztizálása esetén fontos a rendszeres ellenőrzés, még akkor is, ha az értékek normalizálódtak – hívta fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.
Sok hormonzavar kialakulásában játszik szerepet a helytelen étrend, sőt vannak olyan problémák, amelyek mellett gyakran ételintoleranciák is megjelennek. Autoimmun pajzsmirigyzavar mellett például gyakori a gluténérzékenység is, ezért a megfelelő, személyre szabott étrend összeállításához célszerű dietetikushoz fordulni.
A stressz, csakúgy, mint a helytelen táplálkozás vagy a mozgáshiány, komoly hatást gyakorol a hormonrendszerre, stresszhelyzetben adrenalin és kortizol hormon szabadul fel, ami több más hormon termelődését is befolyásolja. Ezért a komplex kezelés része a megfelelő stresszkezelés is.
Gyakori, hogy a kapott gyógyszer önmagában nem elég hatásos. Ennek oka lehet, hogy több időre van szükség, de az is, hogy más dózisban kell adagolni, vagy más készítményre van szükség, ahogy az is, hogy nem változott az életmód, pedig inzulinrezisztencia esetén szinte ez a legfontosabb. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek felszívódását bizonyos ételek, italok gátolják, például a pajzsmirigy gyógyszer beszedése után nagyjából egy órát kell várni a tej fogyasztásával. Más, még kezeletlen hormonzavar is okozhat további tüneteket – mondta a szakorvos.
Szerző
Témák
hormonrendszer

22-en halnak meg naponta a dohányzás miatt Izraelben

Publikálás dátuma
2019.05.29. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Évente mintegy nyolcezer ember hal bele a dohányzásba Izraelben, megközelítőleg naponta 22-en halnak meg a dohányzás miatt fellépő betegségekben - derült ki az Izraeli Rákszövetség (ICA) jelentéséből.
 A szervezet és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint az évi mintegy 8000 esetből nyolcszázan a passzív dohányzás következményeibe haltak bele. A betegségek közé tartozik a tüdőrák, a gégerák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COLD/COPD), a szívroham, a stroke és a hirtelen szívhalál.
Az ICA kezdeményezésére végzett új kutatás szerint az izraeli dohányosok 40,2 százaléka mérlegeli a dohányzás abbahagyását a cigarettaárak emelkedése miatt. Az adatok szerint a 25-34 év közötti dohányzók fele is gondolkodik azon, hogy letegye a cigarettát, csakúgy, mint a 18-24 éves korosztály 46 százaléka. A már nem dohányzó válaszolók 30,2 százaléka önállóan szokott le, 13,2 százalékuk tanácsadáson vett részt, 7,5 százalékuk az ICA leszokást segítő könyvét használta.
A kutatásban résztvevő nemdohányzók 41,1 százaléka mondta azt, hogy közterületen megkéri a dohányzókat, hogy menjenek arrébb, vagy oltsák el a cigarettát. A vizsgálat szerint a cigarettázók 76 százaléka eleget tesz egy ilyen kérésnek. Az izraeliek 84,4 százaléka támogatja azt a módszert, hogy elrettentő szemléltető fotókat helyeznek el a cigaretták csomagolásán.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából idén a tüdő egészsége és a dohányzás közötti összefüggésre helyezi a hangsúlyt. A WHO adatai szerint 
a dohányfüst akár öt órán át is a levegőben marad,

miután a dohányzó elhagyta a helyiséget. A füst több mint hétezer vegyi anyagot, köztük 69 rákkeltőt tartalmaz.
Az ICA először indít Izraelben kampányt az elektromos cigaretta ellen, hogy figyelmeztesse a fiatalokat és felhívja a figyelmüket arra, hogy az e-cigaretták hosszú távú használatának biztonsága kérdéses. Tudatosítani akarják, hogy az e-cigaretta rászokást okoz, kétséget akarnak ébreszteni arról a tévhitről, hogy veszélytelen, valamint azt is közlik, hogy a fogyasztók valójában a gyártók "kísérleti nyulai".
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 12:23

A túlsúly is gyorsíthatja a porc kopását

Publikálás dátuma
2019.05.28. 15:15

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Az idő múlásával természetes az ízületek kopása, de túlterhelés, egyoldalú mozgás vagy túlsúly miatt akár már huszonéves korban is fájhat, és akadályozhatja a megelőzését is szolgáló mozgást a főleg térdben és csípőben jelentkező artrózis.
A porckopás, azaz artrózis gyakori, a lakosság negyedét érintő betegség. Leginkább nőknél, általában 50 éves kor fölött jelentkezik, de már elkezdődhet 20-30 évesen is. Az európai népesség körében a térd és a csípő ízületi kopása a leggyakoribb, de a kéz, a láb és a váll és a gerinc kisízületeiben is kialakulhatnak artrózisok – mondta a Népszavának Friedmann Éva gyógytornász.
Ilyenkor az ízületi felszíneket borító porcok elvékonyodnak, töredezetté válnak, végül felszívódnak. A fájdalmas folyamatnak a természetes elhasználódáson kívül több oka is lehet, például túlterhelés, gyakori térdelés, nehéz súlyok cipelése, fizikai munka vagy akár egyoldalú mozgás és a túlsúly is. A különböző testtartási hiba miatt kialakuló rossz terhelés is állhat a hátterében, például x- vagy o-láb esetén nem megfelelően terhelődnek a porcok a térdízületben. Gerincferdülés, de akár erőteljes lúdtalp, sőt a nem megfelelő lábbeli viselése is kiválthatja: a túl magas, de a kétcentisnél alacsonyabb sarok és a túl merev cipőtalp is lehet hibás.

Nehéz indulás

Tüneteket leginkább a nagyobb kopás okoz. Fokozatosan rosszabbodó duzzadás és merevségérzés jelentkezik. Jellemző, hogy a fájdalom terheléskor fokozódik, pihenéskor enyhül, bár gyakori, hogy az éjszakai alvást is lehetetlenné teszi. Tipikus tünet az úgynevezett indítási fájdalom, amikor ülés után az első pár métert nagyon nehéz megtenni, aztán amikor az ízületi folyadék bekeni a csípő- vagy térdízületi felszíneket, „bejáratódik”, könnyebb lesz a járás. Nagyobb terhelés után gyulladások is kialakulhatnak, illetve fokozatosan elkezd beszűkülni az ízületek mozgástartománya: kevésbé tudjuk használni a kopott testrészt.

Inkább megelőzni

Mint minden szervünk, szövetünk megfelelő működéséhez, a porcoknak is elegendő folyadékra van szüksége,  de fontos, hogy porcképző anyagot is fogyasszunk. Ezt bevihetjük természetes forrásból: például a sok kollagént tartalmazó csont- vagy húslevesből vagy táplálék-kiegészítők szedésével. Ajánlott az ízületek terhelésének csökkentése, a testsúly normalizálása, a rendszeres és minden ízületet egyformán terhelő testmozgás, például az úszás és a kerékpározás, de akár a gyógytorna is.
Az artrózis kezelésére először konzervatív terápiát alkalmaznak, ez általában fizikoterápiát, masszázst, gyógytornát jelent, amelyek célja a kikopott ízületek tehermentesítése és az izmok megerősítése. Egy idő után azonban a műtét, a protézisek beültetése az egyetlen megoldás, amit az elvesztett funkciók helyreállítása, a meggyengült izmok megerősítése és működésbe hozása kell, hogy kövessen – mondta a szakember.
Szerző
Frissítve: 2019.05.28. 16:18