Élőben közvetítettek egy szívműtétet Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.05.29. 21:00
Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet hajtottak végre a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.
Az érdeklődők élő tévéközvetítésen követhettek az operációt. A cél az ismeretterjesztés volt a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt. A sajtónyilvános beavatkozáson használt technika jelenleg a legmodernebb eljárás. Lényege, hogy a sebész egy kis lyukon keresztül végzi el a műtétet, amelyet 3D-s kamerarendszer segítségével követ figyelemmel. Az intézetben jelenleg az összes nyitott szívműtét 20-25 százalékát már ilyen módszerrel végzik, esetenként gyerekeken is. Ez az eszköz máshol az országban, és a környező országokban sem használható. A műtétet Szolnoky Jenő a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa végezte. Miután tavaly elbocsátották az intézetből az ország egyik legtapasztaltabb szívsebészét, Székely Lászlót, ő vállalt heti egy alkalommal, délutánonként vállal egy-egy ilyen műtétet, miután neki volt hasonlóan nagy tapasztalata az ilyen beavatkozásokban. Szolnoky arra hívta fel a figyelmet, hogy a szívsebészet nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben. A kardiológiai intézet főigazgatója, Andréka Péter hozzátette: ez nem csak esztétikailag nyújt kiváló eredményt, hanem a rehabilitáció is sokkal gyorsabb utána.
Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Szerző
Témák
szívműtét
Frissítve: 2019.05.29. 21:55

A túl kevés, de a túl sok alvás is rontja a memóriát

Publikálás dátuma
2019.05.29. 17:20

Fotó: Pixabay
A hét óránál kevesebb és a kilenc óránál több alvás is negatívan befolyásolja a kognitív teljesítményt, így a vizuális memóriát és a reakcióidőt is – állapította meg a University College London (UCL) új kutatása.
A szakértők majdnem 400 ezer résztvevőnek a UK Biobank adatbankban szereplő adatait, valamint az Alzheimer-kórt vizsgáló IGAP (International Genomics of Alzheimer's Disease Project, IGAP) nemzetközi projekt információit elemezték. Összefüggést kerestek az alvás és a kognitív funkciók, valamint a demencia között.
Az eredmények szerint azok, akik napi hét óránál kevesebbet aludtak, át nem aludt óránként öt százalékkal több hibát ejtenek a vizuális memóriát vizsgáló teszteken. Akik naponta több mint kilenc órát aludtak, még többet hibáznak (9 százalék többletóránként). A reakcióidejük átlagosan egy százalékkal volt lassabb minden plusz óra alvással.
Ezek alapján egy egészséges felnőttnek 7-9 órát kell aludnia - mondta el Victoria Garfield, a UCL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
„Összességében tanulmányunk kiemeli az alvás mennyiségének jelentőségét. Az alvási szokások javítása előnyökkel járhat a kognitív egészségre”

– mondta Albert Henry kutató.

Korábbi kutatások összefüggést állapítottak meg az alvási problémák és az elbutulás kockázatának emelkedése között. A mi tanulmányunk alig talált bizonyítékot arra, hogy az alvás időtartama erre hatna, a kapcsolatot tovább kellene vizsgálni – tette hozzá.
Szerző

Drágák, de nem is hatékonyak a robotsebészek

Publikálás dátuma
2019.05.29. 09:45
Illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Költségesek, viszont kevés előnnyel járnak a robotokkal végzett sebészeti műtétek - derült ki egy osztrák vizsgálatból.
Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során, ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet 28 klinikai tanulmányt elemző jelentése szerint.
Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során - áll az intézet közleményében. 
A 28 releváns, kontrollált klinikai tanulmány, amelynek mindegyike legalább 10 páciensen, mellkasi és hasi régióban végzett beavatkozást vizsgál, más képet mutatott. Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve - közölte Claudia Wild, az intézet vezetője. 
A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, és a sebészeknek intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 10:09