Előfizetés

Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak, több embert még keresnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.29. 22:35

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Összesen harmincöten voltak a fedélzeten. A mentést nehezíti az erős sodrású, magas vízállású Dunán az eső és a sötétség.
  • Szállodahajóval ütközött, felborult és elsüllyedt a Hableány nevű hajó Budapesten, a Parlamentnél.
  • A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.
  • Hét ember meghalt, heten kórházban vannak, több embert még keresnek.
  • A hajóroncsot éjjel megtalálták a Margit-hídnál.
Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. A baleset a Parlament és az Erzsébet híd között történt, amelynek következtében több ember is a vízbe esett. Az M1 úgy értesült, hogy egy óriási lakóhajó sodorta el a városnéző hajót. A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a rendőrség éjfél után rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Győrfi Pál elmondta: a balesetben hét ember meghalt, hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33, főleg dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. Az Origo úgy tudja, eddig 19 embert emeltek ki, 16 embert még keresnek. Az Index azt írja, hogy - bár hivatalosan senki sem erősítette meg, melyik hajóval ütközött a Hableány - a Vesselfinder nevű vízi jármű-lokátor, illetve az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sigyn nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A hvg.hu cikke szerint a Viking Sigyn a balesetet követően a Jászai Mari tér közelében horgonyzott, amikor hajnalban 10-15 percen belül 10 rendőrautó érkezett elé, majd a rendőrök felvonultak a fedélzetre.   Az M1 tudósítója közölte, hogy meg nem erősített információk szerint megtalálták a hajó roncsát, a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Még nem tudni, mikor tudják kiemelni. Nagy a rendőri és katasztrófavédelmi készültség a Kopaszi-gátnál illetve az M6-os budafoki szakaszánál, a Duna sodrása miatt már délen lehetnek az áldozatok - tette hozzá. A csatorna tudósítója a koreai követség egyik munkatársától megtudta: az utaslista szerint gyerek is utazott a hajón.
Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A 60 férőhelyes városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik. A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájához tartozik 2003-óta - írták. A cég szóvivője később az M1-nek elmondta: egy teljesen rutinszerű hajós városnézés indult szerdán, és egyelőre nem tudják, mi okozta a balesetet. Hozzátette, hogy a Hableányt folyamatosan karban tartják, nem tudnak meghibásodásról, a szabályoknak megfelelő eszközök voltak a fedélzeten.
Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktatója arról beszélt, hogy jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. A csatorna tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.  Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: a Duna pár órája újra áradni kezdett, és a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, a tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják.
A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el, a pesti alsó rakpart lezárt szakaszát azóta már újra megnyitották. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: három nagy kórház fogadja a dunai hajóbaleset sérültjeit. Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az Index azt írja, hogy a Hableánynak korábban volt már kisebb balesete: két éve június elején egy olvasójuk közölte, hogy a hajó feltehetőleg elromlott, majd nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

Kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a dél-koreai elnök

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra. (MTI)

Gázolás miatt pótlóbuszok járnak a hatvani vasútvonalon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.29. 16:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Keleti pályaudvar és Pécel között utazóknak 30-60 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolniuk.
Elütött egy embert a vonat szerda délután Rákoscsaba-Újtelep megállóhelyen, ezért a hatvani vonalon Rákos és Pécel között is pótlóbuszok viszik az utasokat – közölte a Mávinform. A Keleti pályaudvar és Rákos állomás között a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő vonatokkal lehet utazni. A korlátozás ideje alatt a Keleti pályaudvarról a péceli vonatokat nem indítják el. A vonatpótló buszokon kívül Rákos vasútállomás és Pécel vasútállomás között a BKK 169E, 162 és 162A jelzésű autóbuszain is elfogadják a vasúti bérleteket. A 169E buszok Rákos vasútállomáson is megállnak az Örs vezér tere irányában. Rákos állomástól a fővárosból kifelé utazva a 162 és 162A jelzésű buszról Rákoskeresztúr, Városközpontban lehet átszállni a Pécel felé közlekedő 169E jelzésű buszra. A helyszínelés befejezéséig – várhatóan kora estig – a Keleti pályaudvar és Pécel között utazóknak 30-60 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolniuk.

Börtönt kér a darnózseli hentesre a másodfokú ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.29. 15:14

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A férfit a Tatabányai Törvényszék március 1-jén mentette fel újból a vád alól.
A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség a darnózseli emberölés ügyében az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a vádlott bűnösségének halált okozó testi sértés bűntettében kimondását, a vádlott végrehajtandó szabadságvesztésre és mellékbüntetésül közügyektől eltiltásra ítélését indítványozza. Az ügyészség közleményében felidézi, hogy a megismételt eljárásban a Tatabányai Törvényszék március 1-jén meghozott ítéletében a vádlottat az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól újból felmentette, mert nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a vádlott ölte meg a feleségét. A nem jogerős ítélet szerint a sértett 2014. május 27-én 20 óra után ismeretlen módon, ismeretlen időpontban, ismeretlen helyen meghalt. A bíróság által megállapított tényállás szerint azonban a – felesége sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt próbára bocsátás alatt álló – vádlott volt az, aki 2014. május 27-én késő délután a felesége mosonmagyaróvári munkahelyéhez ment, ott találkozott a válófélben lévő feleségével, autóval mindketten Darnózselire indultak. A vádlott volt az, aki 2018. május 28-án 1 óra 30 perc körüli időben betolatott a háza udvarára, majd a gépkocsiból ismeretlen tárgyat vett ki és a füstölő felé vitte, s a vádlott volt az, aki 2014. május 29-én részt vett a sértett már élettelen testének ismeretlen helyen és ismeretlen módszerrel történő megsemmisítésében, majd a maradványok eltüntetésében. Az ítélet ellen fellebbező elsőfokú ügyész és másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság e tényállásából viszont okszerűen csak az következhet, hogy a vádlott volt az, aki a felesége halálát okozta.