Előfizetés

Orbán és Áder is részvétet nyilvánított

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:59
Duna, hajóbaleset, hajókatasztrófa
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A hajókatasztrófa áldozatai dél-koreai turisták.
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául. Az MTI-nek a Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel eljuttatott részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért. A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel. Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

Orbán: az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. "Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Hableánynak esélye sem volt, de azt még nem tudni, ki hibázott

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:06

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
Egy hajózási szakértő szerint szinte biztosan emberi mulasztás történt.
Szállodahajóval ütközött és elsüllyedt a Hableány nevű városnéző hajó szerda éjjel a Dunán, a Parlamentnél. Ez események rövid összefoglalója: 
  • A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.
  • Hét ember meghalt, heten kórházban vannak, több embert még keresnek, csütörtök délelőtt a Csepel-szigetnél.
  • A mentést nehezíti a megáradt folyó erős sodrása, az esős, párás idő.
  • A hajóroncsot éjjel megtalálták a Margit-hídnál.
  • A balesetben részes szállodahajót még az éjjel ellepték a rendőrök.
A jószerencsén múlott, hogy eddig nem történt ilyen baleset - vélte egyik hajózásban jártas forrásunk, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy - mint a felvételen is jól látható - a Dunán a sötét, esős időben, rendkívül rossz látási körülmények és áramlási viszonyok ellenére szerda este is gyakorlatilag nyüzsögtek az össze-vissza mozgó városnéző hajók. Bár a nagy szállodahajók radarral is üzemelnek, a hídláb-közeli szűk helyen, ahol a baleset történt, a hajóskapitányoknak a látásukra kell hagyatkozniuk. Az esős, borult időben, az erős parti fények mellett igen nehéz időben észrevenni az egyébként is alacsony, a vízből alig egy-két méterrel kiemelkedő Hableány méretű városnéző hajó sziluettjét. A szakértő szerinte egészen biztos, hogy valamilyen emberi mulasztás okozta a balesetet, ám hogy pontosan ki és mit hibázott, azt csak hosszú, alapos vizsgálat tisztázhatja. A nyilvános videofelvételből az látszik, hogy a szállodahajó úgy halad be a Margit híd alá, hogy egy félkörből, szinte "keresi" a bejáratot a két pillér között, majd a híd alatt többször kitér jobbra-balra. Az erős sodrásban egyetlen kis kormánymozdulat is eredményezheti, hogy folyó áramlása félresodorja a hajó orrát.
Kérdéses, hogy hogyan került a két hajó éppen a Margit híd alatti, beszűkülő, örvényekkel teli szakaszon ilyen veszélyes közelségbe, azaz előfordult-e hogy a szállodahajó éppen a híd alatt, ilyen bizonytalan helyzetben akart volna előzési manővert végrehajtani, vagy valami más történt. Ami szinte biztos: a Hableánynaknak és utasainak esélye sem volt. A hátulról beleszaladó szállodahajó könnyedén "lenyomhatta" a hajó tatját, az alacsony fedélzeten végigsöprő, az utastérbe beáramló víz pedig pillanatok alatt elsüllyeszthette a hajót.
A Hableány korábban
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Próbál feltápászkodni a padlóról a Jobbik

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.05.30. 08:15

Fotó: Vajda József / Népszava
Voltak félelmeink, hogy csak két mandátumot szerzünk. Ennyire rossz eredményre azonban senki nem számított, ilyen forgatókönyv egyszerűen nem létezett – számolt be lapunknak a Jobbikban uralkodó letargikus hangulatról a párt egyik politikusa.
Az EP-választás éjszakáján Gyöngyösi Márton listavezető és Jakab Péter szóvivő a „soha nem látott” külső nyomással, a kormányzati támadásokkal, vagy például a pártot anyagilag lenullázó számvevőszéki büntetésekkel magyarázta, hogy a Jobbik szavazatainak aránya nem érte el a 6,5 százalékot. A gyenge szereplés az eddigi három mandátum helyett csupán egyre volt elegendő. Már az is siker, hogy a Jobbikot nem sikerült a földdel egyenlővé tenni – próbálta menteni a menthetőt Jakab Péter. A lapunk által megkeresett fővárosi és vidéki jobbikosok közül többen szóvá tették ugyanakkor, hogy a párt első megnyilvánulásaiból hiányzott a „szembenézés és az önkritika”. Még csak az se hangzott el, hogy csalódást keltett az eredmény. Arról persze nincs vita, hogy a Fidesz tényleg iszonyatosan nehéz helyzetbe hozta a Jobbikot. – Ebben az országban a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) mozgat mindent. Még azt is eldönti, melyik ellenzéki párt hogyan szerepeljen. A Jobbikot lenyomták, a DK-t felhozták. A Fidesznek mostantól már csak gyurcsányozni kell. Ez már bevált, és be is fog válni – erősítette a szkeptikusok táborát egy közepes méretű városban élő jobbikos politikus.
– Úgy kezdtük el a kampányt, hogy semmi pénzünk nem volt – mesélte az egyik megkérdezett. Ennek ellenére szerinte mégsem lehet mindent a külső körülményekre fogni: „El kell ismerni, nem sikerült a mozgósítás. A szimpatizánsainkat nem tudtuk meggyőzni arról, hogy menjenek el szavazni.” Ehhez ugyanis olyan markáns üzenetekre lett volna szükség, amelyek megkülönböztetik a Jobbikot a többi párttól. – A programunkat jól összeraktuk, de ez senkit nem érdekelt. A kampányunk rossz volt – állapította meg egy másik jobbikos. A párt vezetői megtartották tisztségüket. A lapunkhoz eljutott információk szerint a tagság megosztott az ügyben. Varga-Damm Andrea például a Mandiner.hu-nak nevét is vállalva azt mondta, hogy Sneider Tamás pártelnök helyében egy ilyen kudarc után „én biztos azonnal felajánlottam volna a lemondásomat”. A másik tábor azzal érvel, hogy az önkormányzati választások előtt a párt stabilitását veszélyeztetné egy rendkívüli tisztújítás. Már amennyiben a mostani eredmény után lehet még stabilitásról beszélni a Jobbikban. - Innen még föl lehet állni – bizakodott az egyik nyilatkozó, aki elismerte, hogy egyelőre ő sem látja pontosan, milyen stratégiát kellene követni. Ennek kidolgozása az elkövetkező hetek feladata lesz. Az egyik megyeszékhelyen élő politikustársa hangsúlyozta: annak semmi értelme, hogy a gyenge EP-eredmény miatt szakítsanak a néppártisággal. Elkötelezték magukat, hogy ezt az irányvonalat követik, nem szabad váltaniuk. - Nem adjuk fel, megyünk tovább, harcolunk! – jelentette ki, igaz, ennél több konkrétummal ő sem tudott szolgálni. A kérdés változatlanul az: hogyan tovább? Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa a Népszavának a minap elmondta, hogy a Jobbik számára lehetséges kiút lenne, ha a „vidék pártjaként” pozicionálná magát újra. Az egyik jobbikos politikustól megtudtuk, hogy ugyanez az elképzelés már felmerült pártjában. A baj csak az, hogy a megvalósításhoz sok pénzre és sok aktivistára is szükség van. A Jobbik pillanatnyilag mindkettőből hiányt szenved.

Gyöngyösi megy az Európai Parlamentbe

A vasárnapi választás éjszakáján még nem volt egyértelmű, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik listavezetője tölti be a párt egyetlen EP-mandátumát. Szerdán hivatalossá vált, hogy ő megy ki az Európai Parlamentbe: a párt közleménye szerint a Jobbik országos elnöksége úgy döntött, hogy nem változtat az országos választmány által elfogadott európai parlamenti választási lista sorrendjén. Ebből az is következik, hogy Gyöngyösi Márton helyett új vezetője lesz a Jobbik parlamenti frakciójának.