Meghátrált a kormány: félretették a közigazgatási bíróságok tervét, törlik a reklámadót

Publikálás dátuma
2019.05.30. 11:20

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Gulyás Gergely számolt be visszavonulással felérő döntésekről. Varga Mihály pénzügyminiszter új akciótervet jelentett be kormányinfón.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését – írja a 444.hu. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken nyújtják be a parlamentnek. Bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. Gulyás alaptalannak tartja ezeket az aggályokat, de olyan fontosnak tartják a bírói függetlenséget, hogy ezután is nyitottak lesznek ezekre a vitákra. Nemrég az Amerikai Ügyvédi Kamara is jelezte, nagyon nem lenne jó, ha egy kormánytag által felügyelt párhuzamos bíróság jönne létre-  amivel  Magyarország nem mellesleg megsértené az ENSZ független bíróságokra vonatkozó alapelveit.
Az Eruópai Bizottság vezetőjének megválasztása kapcsán Gulyás az MTI szerint megerősítette, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az Európai Bizottság élére. Weberről azt mondta, hogy megsértette a magyar választókat, Timmermansszal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, a kabinet Európában sem szeretné, hogy Soros alapíthasson kormányt. 
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Mi
Fotó: Illyés Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki a kormány 13 plusz 1 pontból álló új „gazdaságvédelmi akciótervét ismertette,. ennek fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák,  A csomag része az is, hogy 2020-ig fokozatosan kivezetik a reklámadót, amit még 2017-ben, Kósa Lajos javaslatára emeltek 7,5 százalékra. Az öt évvel ezelőtt bevezetett, a szakma által diszkriminatívnak tartott adónemet az Európai Bizottság (EB) egyszer már betiltotta, ésaz adóteher volt az utolsó csepp a pohárban a korábbi médiatulajdonos Simicska Lajos számára is, aki ezután megkezdte korábbi szövetségese, Orbán Viktor ellen folytatott háborúját.  
A 13 pont közül a további  legfontosabbak:
  • csökkentik az adók számát, összevonnak egyes adótípusokat, és kivezethetik az evát
  • 18 -ról 5 százalékra csökkentik a szálláshely-szolgáltatások áfáját
  • Használt lakóházaknál is jár a visszatérítés a kistelepüléseken, 5 millió forintig téríthetik vissza felújítások, építkezések költségeit
  • Egy százalékkal, 12 százalékra csökkentik a kisvállalati adót, vagyis a kivát
  • Visszavágják a fejlesztési adókedvezmények korlátjait: jövő évtől a kisvállalatoknál 300 millió, a középvállatoknál 400 millió forintnyi fejlesztés után lehet kérni bővített adókedvezményt, az értékhatárt pedig 2022-ig 50, illetve 100 milliós fejlesztési szintig viszik le.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 12:24

Az ütközés után másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány

Publikálás dátuma
2019.05.30. 11:14

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
A Hableány fordult a Viking Sigyn elé, az ütközés után hét másodperc alatt elsüllyedt - közölte az ORFK.
 A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia - közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy "hegymenetnek, északnak" tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány "valamilyen oknál fogva" befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed. Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai. Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Két áldozatot azonosítottak

Eddig hét halálos áldozatot találtak meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár - közölte Pál Adrián. A halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani. Hozzátette: továbbra is 21 eltűnt személyt keresnek, ez most a hatóságok legfontosabb feladata. Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. Pataki Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 12:46

Tíz percük maradt a túlélésre – szakértő a Hableány katasztrófájáról

Publikálás dátuma
2019.05.30. 10:30

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Perceken múlhatott a Hableány utasainak élete -mondja a lapunknak nyilatkozó szakértő, aki szerint a hatóságok sem voltak a helyzet magaslatán.
Az események röviden:
  • Szállodahajóval ütközött és elsüllyedt a Hableány nevű városnéző hajó szerda éjjel a Dunán, a Parlamentnél.
  • A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.
  • Hét ember meghalt, heten kórházban vannak, 21 embert még keresnek.
  • A hajóroncsot éjjel megtalálták a Margit-hídnál, de az áldozatok után kutató búvároknak így sincs egyszerű dolga
  • Úgy tudjuk, zökkenővel kezdődött a sérültek elszállítása is, egy mentőautó legalább félóráig várakozott a helyszínen
Csütörtök reggel is nagy erőkkel keresik a rendőrök és honvédek a fővárosi hajókatasztrófa áldozatait, a kutatást már a Budapest alatt a Duna egész magyarországi folyamszakaszára kiterjesztették; a Hableány elsüllyedése után hét holttestet és hét túlélőt találtak, és bár ezt egy hatóság sem mondja ki, a turistahajó fedélzetről eltűnt további 21 ember jó eséllyel már szintén halott lehet.
Maximum tíz percig élhettek a hajó elsüllyedése után – mondta Népszavának egy névtelenséget kérő mentő szakértő – a 10-12 fokos, áradó vízben ennyi idő után még egy sportoló is kihűlne, hipotermiás sokkot kapna, a turistahajón pedig valószínűleg átlagos fizikumú utasok lehetettek.
Duna, hajóbaleset, hajókatasztrófa
Fotó: Besenyei Gergely / AFP
A mentős szerint a túlélés reális esélyét a tragédia után gyors partra úszás jelenthette – a rendőrök, mentőszolgálatos munkatársak szerda éjjel ezért is fésülték át nagyon alaposan a rakpartokat A szakértő szerint megtörténhetett, hogy valakit ájultan, viszonylag sértetlenül sodort partra a víz, de életben maradása akkor is a csodával határos lenne, hiszen éjszaka a levegő sem volt sokkal melegebb a víznél, a kihűlés ott is bekövetkezhetett. Az sem könnyített az áldozatok helyzetén, hogy az AP értesülései szerint egyikük sem kapott mentőmellényt.

Papíron mindenre felkészültek

A nyilatkozó szerint a tragédia rávilágított a hatóságok tehetetlenségére is: „papíron minden helyzetre felkészült a katasztrófavédelem, de ha éles helyzetbe kerülnek, csak a a toporgást látjuk,; ugyanannyira védtelenül és felkészületlenül éri őket egy ilyen tragédia, mint 65 évvel ezelőtt a balatoni Pajtás gőzöshajó elsüllyedése" - mondta megszólaló, hozzátéve, hogy a vízimentők új hajója ugyanakkor bizonyította hasznosságát.  
Ugyanezt vetette fel Facebook-bejegyzésében Túri Péter, a  Magyar Légimentő Nonprofit Kft. korábbi ügyvezető igazgatója is: „sokan, régóta beszélünk arról, hogy operettszervezetek igazi bajban lósz@rt se érnek majd... hát tessék... se egy kutató-mentő, se egy rendőrségi keresőreflektoros, infrás helikopter, se egy katasztrófavédelmis, vagy katonai búvár... A vízimentők új hajója (...)  előbb indult, mint némely állami szervezet reagált” -írta Túri, aki jelenleg egy magánlégi mentővállalatot vezet.

A mentés zökkenőkkel indult

A Népszava más forrásból érkező információi szerint a fejetlenség a sérültek ellátását is jellemezte: lapunk úgy értesült, hogy egy három, könnyű sérültet szállító mentőautó félórán át nem tudott elindulni, mert az értesített kórházakban nem volt kapacitás a sérültek fogadására - ennyit a főváros zökkenőmentes sürgősségi ellátásáról.
A holttestek után kutató búvároknak sincs könnyű dolga: az áradás, a szinte teljes sötétség akadályozza munkájukat, és abban bízhatnak, hogy az áldozatok nagy része a hajóroncsban maradt; a kiszabaduló testek ugyanis több tízkilométert sodródhatnak, és akár hetek múlva is kivetheti őket a víz.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 14:59