Az alvás minőségét is ronthatja a reflux

Publikálás dátuma
2019.05.30. 16:16

Fotó: Pixabay
A sav visszaáramlása a gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat.
Az alvás mélysége az éjszaka folyamán változik, a különböző stádiumok – mélyülő, majd felületesebbé váló periódusok, illetve az úgynevezett REM alvás (gyors szemmozgásokkal jellemzett alvásszakasz) - meghatározott sorrendben követik egymást. Ezek elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriánk, hanem mindennapi hangulatunk, jó közérzetünk és intellektuális működésünk meghatározója is - mondta dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológus főorvosa, neurológus.
Alvás közben eltérő módon reagálunk a külső vagy a szervezetből érkező ingerekre. Ilyenkor a légzésszabályozás is lassabban tud reagálni a változásokra, például a savas gyomortartalom visszaáramlására, amelyet a „sok, vagy a feljön a savam” megfogalmazásokkal írnak le a betegek. Az ettől - reflexszerűen - bekövetkező köhögést úgynevezett mikroébredések, azaz rövid ideig tartó, csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálattal regisztrálható ébredések előzik meg. Ha a savas visszaáramlás és köhögés gyakori, az sok mikroébredéshez vezet, ami gátolja a megfelelő mennyiségű mélyalvást, ez pedig napközbeni fáradtsághoz, álmossághoz vezet.  
Az alvás alatti légzéskimaradás és savas visszaáramlás között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Az alvási apnoe során a negatív mellkasi nyomás elősegíti, hogy a gyomortartalom pulzálva visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez hosszú időn keresztül előfordul, kialakul a reflux. Az éjszakai tünetekhez később sokféle nappali probléma is társulhat, például gyomorégés, puffadás, köhögés, rekedtség vagy asztmás panaszok. Előfordul, hogy szívtáji, úgynevezett anginás panaszok hátterében is ez a betegség áll – mondta a szomnológus főorvos, neurológus
Szerző
Témák
reflux alvás
Frissítve: 2019.05.30. 16:58

Kártyavárként omolhat össze a hormonrendszer, ha felborul az egyensúlya

Publikálás dátuma
2019.05.29. 18:05
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A hormonális rendszer az egész test működésére hat, a hormonok a szervezet karmesterei, ezért komoly gondokat okozhat, ha felborul az egyensúlyuk.
Sokféle hormonzavar létezik, ugyanis hormontermelő szerv is több van, és általában ezek egyenként is több hormont termelnek. Mivel a szervezetben minden mindennel összefügg, egy hormonzavar kialakulása után gyakran egyéb endokrin, vagy egyéb probléma is megjelenik. Nem ritka például, hogy progeszteronhiány esetén inzulinrezisztencia és pajzsmirigybetegség is kialakul. Hormonzavar diagnosztizálása esetén fontos a rendszeres ellenőrzés, még akkor is, ha az értékek normalizálódtak – hívta fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.
Sok hormonzavar kialakulásában játszik szerepet a helytelen étrend, sőt vannak olyan problémák, amelyek mellett gyakran ételintoleranciák is megjelennek. Autoimmun pajzsmirigyzavar mellett például gyakori a gluténérzékenység is, ezért a megfelelő, személyre szabott étrend összeállításához célszerű dietetikushoz fordulni.
A stressz, csakúgy, mint a helytelen táplálkozás vagy a mozgáshiány, komoly hatást gyakorol a hormonrendszerre, stresszhelyzetben adrenalin és kortizol hormon szabadul fel, ami több más hormon termelődését is befolyásolja. Ezért a komplex kezelés része a megfelelő stresszkezelés is.
Gyakori, hogy a kapott gyógyszer önmagában nem elég hatásos. Ennek oka lehet, hogy több időre van szükség, de az is, hogy más dózisban kell adagolni, vagy más készítményre van szükség, ahogy az is, hogy nem változott az életmód, pedig inzulinrezisztencia esetén szinte ez a legfontosabb. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek felszívódását bizonyos ételek, italok gátolják, például a pajzsmirigy gyógyszer beszedése után nagyjából egy órát kell várni a tej fogyasztásával. Más, még kezeletlen hormonzavar is okozhat további tüneteket – mondta a szakorvos.
Szerző
Témák
hormonrendszer

22-en halnak meg naponta a dohányzás miatt Izraelben

Publikálás dátuma
2019.05.29. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Évente mintegy nyolcezer ember hal bele a dohányzásba Izraelben, megközelítőleg naponta 22-en halnak meg a dohányzás miatt fellépő betegségekben - derült ki az Izraeli Rákszövetség (ICA) jelentéséből.
 A szervezet és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint az évi mintegy 8000 esetből nyolcszázan a passzív dohányzás következményeibe haltak bele. A betegségek közé tartozik a tüdőrák, a gégerák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COLD/COPD), a szívroham, a stroke és a hirtelen szívhalál.
Az ICA kezdeményezésére végzett új kutatás szerint az izraeli dohányosok 40,2 százaléka mérlegeli a dohányzás abbahagyását a cigarettaárak emelkedése miatt. Az adatok szerint a 25-34 év közötti dohányzók fele is gondolkodik azon, hogy letegye a cigarettát, csakúgy, mint a 18-24 éves korosztály 46 százaléka. A már nem dohányzó válaszolók 30,2 százaléka önállóan szokott le, 13,2 százalékuk tanácsadáson vett részt, 7,5 százalékuk az ICA leszokást segítő könyvét használta.
A kutatásban résztvevő nemdohányzók 41,1 százaléka mondta azt, hogy közterületen megkéri a dohányzókat, hogy menjenek arrébb, vagy oltsák el a cigarettát. A vizsgálat szerint a cigarettázók 76 százaléka eleget tesz egy ilyen kérésnek. Az izraeliek 84,4 százaléka támogatja azt a módszert, hogy elrettentő szemléltető fotókat helyeznek el a cigaretták csomagolásán.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából idén a tüdő egészsége és a dohányzás közötti összefüggésre helyezi a hangsúlyt. A WHO adatai szerint 
a dohányfüst akár öt órán át is a levegőben marad,

miután a dohányzó elhagyta a helyiséget. A füst több mint hétezer vegyi anyagot, köztük 69 rákkeltőt tartalmaz.
Az ICA először indít Izraelben kampányt az elektromos cigaretta ellen, hogy figyelmeztesse a fiatalokat és felhívja a figyelmüket arra, hogy az e-cigaretták hosszú távú használatának biztonsága kérdéses. Tudatosítani akarják, hogy az e-cigaretta rászokást okoz, kétséget akarnak ébreszteni arról a tévhitről, hogy veszélytelen, valamint azt is közlik, hogy a fogyasztók valójában a gyártók "kísérleti nyulai".
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 12:23