Előfizetés

Megszólaltak a túlélők: túl későn jött a segítség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 20:19

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Hableányról vízbe zuhant emberek tehetetlenül nézték, ahogy elsodorja az ár utastársaikat, a mentőalakulatok pedig csak nem jöttek. Sokan több családtagjukat is elvesztették szerda éjjel.
Túl későn érkezett a segítség, nyilatkozták a szerda este 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt turistahajó megmentett utasai a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek. Heten élték túl a balesetet, 21 embert - 19 turistát és a két fős legénységet - eltűntként keresnek.
"Olyan gyors volt az áramlás, az emberek elsodródtak, és csak nem jött a segítség"

- fogalmazott egyikük, a 31 éves Jung. Ő a fedélzeten fényképezett, amikor közeledni látta a szállodahajót, de meg sem fordult a fejében, hogy összeütközhetnek. A baleset után a vízbe zuhant, később sikerült megkapaszkodnia egy mentőbójába, és még egy másik utasnak, a 32 éves Yoonnak is sikerült egy életmentő kötelet dobnia.
Yoon szerint nagyjából tízen lehettek a hajó belsejében, amikor az felborult. Mindenki más a fedélzeten fényképezett, vagy készülődött a leszálláshoz, aztán azonnal a vízbe zuhant a baleset miatt. Vacogva várták a mentőket, miközben tehetetlenül nézték a többi, távolodó utas újra és újra elmerülő fejét.
"A később megérkező mentőcsapat csak azokat az embereket húzta ki, akik, mint én, eleve megkapaszkodtak, és kint voltak a vízből"

- nyilatkozta a 60 éves Ahn, aki szintén a túlélők között van.
A Yonhapnak egy 31 éves, bolti eladóként dolgozó nő arról is mesélt, ő 28 éves öccsével jött Magyarországra. Öccsét kikapcsolódni hozta el, miután nemrég kirúgták munkahelyéről. Ő is a 19 eltűnt utas egyike. A nő egyből felhívta szüleiket a baleset után, akik azonnal Budapestre indultak. Egy családtagja az utazást szervező turisztikai ügynökséget hibáztatja.
Hwang, egy 49 éves nő is a túlélők között van. Három hozzátartozójával jött Budapestre, akik szerda éjjel eltűntek a vízben.
A legfiatalabb áldozat egy 6 éves kislány, aki 38 éves anyjával és 60 körüli nagyszüleivel utazott. Egy szomszédjuk szerint nagymamája 60. születésnapját ünnepelhették a tragikus úttal.
A túlélők azt nyilatkozták, egy belvárosi szállodába vitték őket, miután kikerültek a kórházból.

„Vagy felébred a döntéshozó a figyelmeztetésekre, vagy valahol egyszer csak megroppan a rendszer”

D. A.
Publikálás dátuma
2019.05.30. 19:49

Fotó: Shutterstock
Elunták a kormányzat hallgatását – ezzel magyarázta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt, hogy szerdán kemény hangú állásfoglalást tettek közé honlapjukon. Egyebek mellett sérelmezték, hogy hiába egyeztettek csaknem egy éven át az egészségügyi ágazatban szükséges béremelésekről, és zárult kölcsönös elégedettséggel a tárgyalássorozat, semmi nem változott. A közlemény végén a kamara felteszi a kérdést, hogy az egymást érő egészségügyi botrányok és a túlmunka egyre gyakoribb megtagadása mikor éri el azt a szintet, amikor a kormány már hajlandó érdemi lépéseket tenni. Ám hiába futott végig a kamara segélykiáltása az elmúlt 24 órában a sajtón a kormányzat azóta sem reagált semmit. Ezzel együtt Éger úgy vélte, muszáj volt a kamara vezetőtestületének megszólalnia. Ma ugyanis a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunkával és a munkajogi szabályok sorozatos megsértésével sem biztosítható. Bármelyik pillanatban szakadhat a rendszer, most a traumatológusok, máskor meg más szakmák jelzik, hogy annyiért, amennyiért most kell, nem hajlandók dolgozni. „Vagy felébred a döntéshozó a figyelmeztetésekre, vagy valahol egyszer csak megroppan a rendszer” – állította a kamara elnöke. Az elnök szerint érthetetlen az is: miközben nincs elég szakember a betegágyak mellett, 1200 orvos és mintegy 3500 szakdolgozó fél éve vár annak elbírálására, hogy dolgozhat-e tovább, ha eléri a nyugdíjkorhatárt. A kamara elnöke szerint további súlyos diszkrimináció az egészségügyben dolgozókkal szemben az: míg a Munka Törvénykönyve alá tartozók, ha nyugdíj mellett dolgoznak januártól csak a 15 százalékos személyi jövedelem adóra kötelezettek, a közalkalmazotti státuszú egészségügyieknek viszont az összes közterhet fizetniük kell.

Helyreigazítás

"A nepszava.hu weboldalon 2019. április 28. napján közzétett "Kiszállt a rendőrség a magyar lombikcéghez, lefoglalták az összes számítógépet" című cikkükben valótlanul állítottuk, hogy rendőrségi vizsgálat zajlik a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - más néven Versys Klinika - ellen. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - Versys Clinics - ellen soha nem volt és jelenleg sem folyik büntetőeljárás. Valótlanul állítottuk, hogy a cég Madarász irodaparkban lévő épületét és a klinika egy részét a rendőrség lezárta, valamint azt, hogy a rendőrök lefoglalták az összes számítógépet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a klinika egyetlen részét sem zárta le a nyomozó hatóság. A klinika számítógépei sem kerültek lefoglalásra, azokról csupán adatokat mentettek le."