Előfizetés

Őrizetbe vették a Hableányt legázoló szállodahajó kapitányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 21:46

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Gyanúsítottként hallgatták ki a 64 éves C. Yuriy odesszai lakost, majd őrizetbe vették, és hamarosan le is tartóztathatják.
Őrizetbe vették a szerda este 35 fővel a fedélzetén elsüllyedt városnéző hajót maga alá gyűrő Viking Sigyn kapitányát, derül ki a rendőrség csütörtök este közleményéből. A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el, írja a közlemény. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért
a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A 64 éves C. Yuriy odesszai lakost kihallgatását követően őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Jegyzékben kéri az MTA a kutatóhálózatot elvenni hivatott törvénytervezet átgondolását

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.30. 20:41

Fotó: Népszava
Tételesen sorolják, hogy mi az, amiről megegyeztek már a Palkovics-féle minisztériummal, mégis kimaradt a törvénytervezetből.
Jegyzéket adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) képviselői május 30-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselőinek - közölte a tudós testület csütörtökön. A közleményben az MTA kiemelte, hogy változatlanul fenntartja azt az álláspontját, amelyet 191. közgyűlésén hozott határozataival megfogalmazott:
a kutatóhálózat maradjon az akadémiánál, a kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával.

A jegyzék tételesen felsorolja az összes olyan rendelkezést, amik az ITM és az MTA stratégiai és szakmai munkacsoportjának konszenzussal elfogadott határozataiból nem teljesülnek a törvénytervezetben. Az MTA kéri e határozatok érvényre juttatását.
Többek között a főhivatású kutatói foglalkoztatás és az alapellátási támogatás visszaemelését kérik, és amellett is állást foglalnak, hogy az átalakítás 2020. január 1-jétől lépjen hatályba. A jegyzékben az MTA leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezetben szereplő, az akadémia tulajdonát érintő rendelkezéseket, amelyek szerintük az alaptörvénybe ütköznek. Az MTA egyedi magánjogi szerződések keretében kívánja és fogja - a szükséges mértékben - biztosítani jelenlegi intézményei számára a tulajdonában lévő vagyontárgyak használati jogát - írják.
A jegyzék külön foglalkozik a törvénytervezet azon pontjaival, amelyek az MTA köztestületét érintik a kutatóhálózati átalakítással összefüggésben, valamint azokkal a tervezett változásokkal is, amelyek az MTA szerint nem indokolhatók a törvényjavaslat deklarált céljaival. Ezek között az MTA kéri változatlanul hagyni az MTA-törvény azon rendelkezését, amely az akadémiai költségvetési szervek felsorolását tartalmazza.
A közlemény felidézi azt is, hogy az MTA fiatal kutatói, a Lendület kutatócsoport-vezetők május 30-án nyílt levelet jelentettek meg, amelyben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormányt, hogy "ezt az átgondolatlan, szakmai indokokkal nem alátámasztható és ezért jelen formájában rendkívül káros törvénytervezetet" ne támogassák. A levelet több mint 100 kutatócsoport-vezető írta alá.

Megszólaltak a túlélők: túl későn jött a segítség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 20:19

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Hableányról vízbe zuhant emberek tehetetlenül nézték, ahogy elsodorja az ár utastársaikat, a mentőalakulatok pedig csak nem jöttek. Sokan több családtagjukat is elvesztették szerda éjjel.
Túl későn érkezett a segítség, nyilatkozták a szerda este 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt turistahajó megmentett utasai a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek. Heten élték túl a balesetet, 21 embert - 19 turistát és a két fős legénységet - eltűntként keresnek.
"Olyan gyors volt az áramlás, az emberek elsodródtak, és csak nem jött a segítség"

- fogalmazott egyikük, a 31 éves Jung. Ő a fedélzeten fényképezett, amikor közeledni látta a szállodahajót, de meg sem fordult a fejében, hogy összeütközhetnek. A baleset után a vízbe zuhant, később sikerült megkapaszkodnia egy mentőbójába, és még egy másik utasnak, a 32 éves Yoonnak is sikerült egy életmentő kötelet dobnia.
Yoon szerint nagyjából tízen lehettek a hajó belsejében, amikor az felborult. Mindenki más a fedélzeten fényképezett, vagy készülődött a leszálláshoz, aztán azonnal a vízbe zuhant a baleset miatt. Vacogva várták a mentőket, miközben tehetetlenül nézték a többi, távolodó utas újra és újra elmerülő fejét.
"A később megérkező mentőcsapat csak azokat az embereket húzta ki, akik, mint én, eleve megkapaszkodtak, és kint voltak a vízből"

- nyilatkozta a 60 éves Ahn, aki szintén a túlélők között van.
A Yonhapnak egy 31 éves, bolti eladóként dolgozó nő arról is mesélt, ő 28 éves öccsével jött Magyarországra. Öccsét kikapcsolódni hozta el, miután nemrég kirúgták munkahelyéről. Ő is a 19 eltűnt utas egyike. A nő egyből felhívta szüleiket a baleset után, akik azonnal Budapestre indultak. Egy családtagja az utazást szervező turisztikai ügynökséget hibáztatja.
Hwang, egy 49 éves nő is a túlélők között van. Három hozzátartozójával jött Budapestre, akik szerda éjjel eltűntek a vízben.
A legfiatalabb áldozat egy 6 éves kislány, aki 38 éves anyjával és 60 körüli nagyszüleivel utazott. Egy szomszédjuk szerint nagymamája 60. születésnapját ünnepelhették a tragikus úttal.
A túlélők azt nyilatkozták, egy belvárosi szállodába vitték őket, miután kikerültek a kórházból.