Korallokkal teli kertet találtak a Mariana-árok fenekén

Publikálás dátuma
2019.05.31. 10:42

Fotó: XINHUA / AFP
Színpompás koralloknak és szivacsoknak otthont adó „tengerfenéki kerteket” fedeztek fel kínai kutatók a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén található Mariana-árokban.
A Kohszüe (Tudomány) elnevezésű kutatóhajón dolgozó szakemberek egy távirányítású vízi járművel (ROV) térképezték fel a mélytengeri árok déli részén magasodó tengeri hegy keleti gerincét. A valós idejű videók révén a kutatók elsőként 880 méteres mélységben figyeltek meg egy virágállatokkal, szivacsokkal és kígyókarúakkal teli „kertet”, majd a további vizsgálatok során újabb területeket fedeztek fel.
A kutatóhajón dolgozó Hszü Kujtung szerint egy ilyen oligotróf – tápanyagban szegény – óceánterületen nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ilyen színpompás korallerdők. A Csendes-óceán ezen vidékén a felszíni és a tengerfenéki vizek ritkán cserélődnek egymással, mivel egész évben állandó a hőmérséklet, mindez pedig azt jelenti, hogy a tengerfenéken lévő tápanyagok nem jutnak fel a felszínre. Hszü szerint azonban a vizsgált tengeri hegy keleti gerincét érintő óceáni áramlatok összetettek és gyorsak, ezért rengeteg szerves anyagot képesek szállítani a korallokhoz. A kutató hozzátette, hogy az érintett területen a tengerfeneket nagyméretű sziklák borítják, amelyek biztos alapot nyújtanak a korallok és szivacsok számára.
A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, ahol a tenger mélysége 11 034 méter.
Szerző

Törpemalacok születtek a Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.05.30. 17:45

Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert
Tizenkét taggal bővült a minnesotai törpemalacok családja a Debreceni Állatkertben.
A tizenkét életerős törpemalac körülbelül négy hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot. A kismalacokról anyjuk gondoskodik, így szépen gyarapodnak, és nemsokára elérik az egy kilogrammos súlyt - derül ki az intézmény Facebook-oldaláról.
A minnesotai törpemalac a házi sertés egy kitenyésztett változata, és nevéhez híven kicsi is marad: a kifejlett állatok tömege is csak 30-50 kiló körül van. Az okos és engedelmes állat az Egyesült Államokban kedvelt háziállat is, mivel a gazdájához ragaszkodó, és más házi kedvencekkel is barátságos. Bár nagy a mozgásigénye, kertben és lakásban egyaránt tartható, akár szobatisztaságra is meg lehet tanítani. 
Szerző

Tisztán elektromos kukásautót mutattak be Bécsben

Publikálás dátuma
2019.05.30. 12:12
A Frankfurtban februárban bemutatott teljesen elektromos kukásautó
Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
A környezettudatossá alakított hulladékszállító üzemeltetéséhez külön töltőállomásra sincs szükség.
Bemutatták Bécs első környezetkímélő kukásautóját, amely kizárólag elektromos energiával, így szén-dioxid-kibocsátás nélkül működik. Az egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően a jármű a szemetesek ürítéséhez is tisztán elektromos energiát használ fel – írta a Don't Waste It.
Az autó akár száz kilométer megtételére is képes lehet, feltöltéséhez pedig elegendő egy olyan, 400 V feszültségű csatlakozó, amit a nagyobb gépeknél használnak, így az üzemeltetéshez nincs szükség külön töltőállomásra. 
Az elektromos kukásautó az első tesztfázisban Bécs belvárosában gyűjti a szemetet, majd más területeken is kipróbálják. A Bécsi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja is figyeli az eredményeket, hogy a tapasztalatok alapján akár a teljes járműparkot átalakíthassák.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 14:29