Kitört az Etna (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:13

Fotó: GIOVANNI ISOLINO / AFP
Felébredt Európa legaktívabb vulkánja, több száz méterre áramlik a láva.
Már az utóbbi hónapokban is aktivitást mutatott a Szicília északkeleti részén fekvő vulkán, majd csütörtök délután kitört. A szakértők szerint a kiáramló hamu és füst egyelőre nem befolyásolja a légi közlekedést, de a New SE kráterkúp északi és déli oldalán nyílt két hasadék, amelyből több száz méter hosszú lávafolyam ömlik a Valle del Bove nevű természetvédelmi területre – írta az Express alapján a Travelo.
Az Etnánál nem ritkák a kitörések, ugyanis nemcsak Európa, de a világ egyik legaktívabb vulkánja. Legutóbb tavaly karácsonykor tört ki, akkor a gomolygó hamuoszlop és a rossz látási viszonyok miatt lezárták a cataniai repülőteret, és a turistákat nem engedték 1900 méternél magasabbra.
Szerző

Hollywood felszólalt a szigorú georgiai abortusztörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.05.31. 12:07

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A Netflix is újragondolja az államba tervezett munkákat.
Még több hollywoodi filmstúdió, a Viacom, a CBS, a Sony, az AMC, az NBCUniversal és a WarnerMedia is szót emelt a georgiai abortusztörvény ellen. „A túlzottan szigorú jogszabály miatt újra kell gondolniuk az itteni produkciókat” – írja a The Hollywood Reporter.   
A héten korábban már a Disney is bejelentette, hogy „nehéz lesz folytatni” a Disney-filmek forgatásait az állam területén.

Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp májusban írta alá az úgynevezett „szívdobbanástörvényt”, mely csak abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után a megszakítást, ha az anya élete veszélyben van.  A törvény várhatóan január elsején lép életbe, ha addig bírósági döntések nem állják útját. A georgiai törvény óriási felháborodást keltett Hollywoodban. A Netflix közölte, újragondolja az államba tervezett munkákat. Filmsztárok, köztük 
Amy Schumer, Ben Stiller, Christina Applegate és Alec Baldwin levelet írtak a kormányzónak, amelyben tudatták vele, hogy megtesznek mindent, ami hatalmukban áll, hogy a filmes munkákat olyan államokba vigyék, amelyek biztonságosabbak a nők számára.

Georgiában több mint 90 ezren dolgoznak a filmes és tévés produkciókon, melyeket az akár 30 százalékot is elérő adókedvezmény vonzott az államba.
Szerző

Kim Dzsong Un kivégeztetett egy diplomatát, aki előkészítette a Trumppal való találkozót

Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:21

Fotó: AFP / KCNA VIA KNS
A férfit azzal vádolták, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett.
Több munkatársával együtt kivégezték Észak-Koreában Kim Hjok Csol diplomatát, aki korábban a nukleáris leszerelésről szóló nemzetközi tárgyalások egyik delegációvezetője volt, és részt vett a Kim Dzsong Un és Donald Trump közti februári hanoi csúcstalálkozó előkészítésében - írja a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap, amely a legújabb tisztogatási hullámot a hanoi találkozó kudarcának tulajdonítja.   
A lap szerint a politikust az Egyesült Államoknak való kémkedés vádjával végezték ki márciusban a phenjani repülőtéren.

Értesülései szerint további négy külügyminisztériumi tisztségviselő is erre a sorsra jutott, akik szintén részt vettek a februári csúcs előkészítésében. A Csoszun Ilbo úgy tudja, hogy munkatáborba került több más diplomata, köztük a korábban Kim Dzsong Un jobbkezének tartott Kim Jong Csol is, akit áprilisban már leváltottak a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának alelnöki tisztségéről. A dél-koreai kormány egyelőre nem kommentálta a hírt. Az elnöki hivatal részéről csupán annyit mondtak, előbb szeretnének megbizonyosodni a hír hitelességéről.
Korábban elemzők már valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében - született megegyezés. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményhez, noha a felek azóta többször hangoztatták a párbeszéd folytatása iránti készségüket.
Szerző
Témák
kivégzés