Előfizetés

Németh Szilárd szerint „iszonyatosan megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon”

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.01. 14:48

Fotó: Facebook
Gyorsan vezényelnek is katonákat a határra.
Ismét ezer honvéd vesz részt szombat reggeltől Magyarország déli határszakasza védelmében; ezt a Balkánon jelentősen megnövekedett migrációs nyomás és a rendőrség nyári feladatai teszik szükségessé - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
Németh Szilárd közölte: a hazai titkosszolgálatok és külföldi társszolgálataik jelentése szerint „iszonyatosan megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon”, a rendőrségnek pedig komoly erőket kell vezényelnie nyári feladatainak ellátására.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a honvédség ismét nagyobb létszámmal, teljes képességével vesz részt a határőrizeti feladatokban - hangsúlyozta Németh. Ismertetése szerint a manőverező katonák száma 650, logisztikai feladatokat mintegy 200 honvéd lát el, a támogató erők 150 fővel vannak jelen, ami összesen ezer honvédet jelent. A honvédség továbbra is ellátja a felderítő, illetve helikopteres felderítő és demonstrációs feladatokat, a rohamcsónakos járőrszolgálatot és a kutyás katonai rendész szolgálatot - sorolta Németh azt is hozzátéve, hogy a tartalékállomány újabb ezer főt tesz ki, akiknek szolgálatba vonása 24 órán belül lehetséges.  
Németh a köztévé kérdésére elmondta, hogy a nyári időszakban „megnő a migrációs nyomás” a határon, az illegális bevándorlók ekkor indulnak el a táborokból.

Ferenc pápa: „Ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől és segítségnyújtástól!”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 12:20

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az egyházfő a csíksomlyói zarándokoknak beszélt az egyház nemzeteken, nyelveken és kultúrákon felül állásáról.
Ferenc pápa Csíksomlyón tartott prédikációt (homíliát, tehát bibliamagyarázó beszédet), amelynek első részében az egyház nemzeteken, nyelveken és kultúrákon felül állását hirdette írja a 444.hu.  „Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány”– mondta az egyházfő – 
„Nem szabad elfelednünk, vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt, vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést”–folytatta.

A pápa szerint a zarándoklat „kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól". Emellett pedig a
„küzdelemre való elköteleződést is jelenti, hogy azok akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplő lehessenek”.

Ujhelyi Istváné az MSZP EP-mandátuma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 12:09

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Döntött az MSZP választmánya.
Fenntartja az EP-lista eredeti sorrendjét - döntött kétharmados többséggel az MSZP választmánya szombat délelőtti ülésén, ami azt jelenti, hogy a választáson megszerzett egyetlen mandátumot a lista második helyen szereplő Ujhelyi István kapja, így újabb öt évre európai képviselő lesz. A lista első helyén Tóth Bertalan pártelnök állt, de előre bejelentették, hogy ő nem megy Brüsszelbe. A harmadik Szanyi Tibor, a negyedik pedig a párbeszédes Jávor Benedek volt. 
Kunhalmi Ágnes, a választmány elnöke a szavazás eredményének ismertetése után elmondta: az MSZP választmánya üdvözli, hogy a totális mozgósítás ellenére nem lett kétharmada a Fidesznek. Annak is örülnek, hogy elmaradt a nacionalista-szélsőjobb fordulat Európában, a demokrata pártok megerősödtek. Azt is üdvözölték, hogy a hazai demokratikus ellenzék (Az MSZP-P, a DK és a Momentum) erősödni tudott az öt évvel ezelőtti eredményhez képest (az akkori 28 százalék után most csaknem 33 százalékot szereztek).  Tóth Bertalan pártelnök elismerte, a közös lista kudarcot vallott, a baloldali szavazók nem az MSZP-Párbeszéd listáját támogatták. Az viszont nem tudja hitelesen képviselni a baloldali politikát, aki baloldali programmal megnyeri itthon a baloldali szavazóükat, majd a liberálisoknak tesz ajánlatot - szúrt oda a DK-nak, amely amúgy a szocialista frakcióhoz csatlakozott.   A pártelnök megígérte, hogy a demokratikus pártokkal összefogva, minden erejükkel az önkormányzati választások sikeréért, azért, hogy a magyar baloldali, szociáldemokrata politikának legyen képviselete Magyarországon. A megújulás jegyében Bangóné Borbély Ildikó lemondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról és távozik a párt kommunikációs igazgatója, Láng Balázs is - jelentette be Tóth Bertalan.