A szabad tudományért tüntették Pécsen, de nagyon kevesen

Publikálás dátuma
2019.06.01. 21:37

Fotó: Ungár TAmás
Mindössze kilencvenen.
Mindössze száz embert (90 tüntetőt és 10 rendőrt) mozgatott meg az a pécsi demonstráció, amit Momentum rendezett szombat este a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának megőrzése érdekében. A kormány az MTA intézményrendszerét oly módon akarja átszervezni és finanszírozni, hogy közvetlen beleszólása legyen a kutatóműhelyek munkájába. A Momentum pécsi aktivistái ez ellen hívták tüntetni a baranyai megyeszékhely lakóit. A demonstrálók Pécs történelmi belvárosán keresztül az MTA régiós központjához vonulva tiltakoztak a kormány tervezett lépése ellen, miközben azt skandálták, hogy „szabad akadémiát, szavad tudományt!”. A résztvevők némi csalódással fogadták, hogy a reméltnél kevesebben jöttek el (korábban a pécsi kormányellenes rendezvényeken ezren-másfélezren is tüntettek). A viszonylagos érdektelenséget néhányan azzal magyarázták, hogy a demonstráció egyidőben kezdődött a Bajnokok Ligája döntőjével. Mások viszont úgy látták, hogy a kormány jól mérte fel az akadémia „beszántásának” hatását. Egy középkorú pedagógus így fogalmazott: Orbán csapata tudja, hogy a magyar választók túlnyomó többségét nem érdekli, lesz-e az országnak autonóm értelmisége. Ezért hamarosan nem is lesz. 
Szerző
Témák
MTA Pécs tüntetés

Az érdi fideszes polgármester kapta az EP-kampány legsúlyosabb büntetését

Publikálás dátuma
2019.06.01. 20:29

Fotó: Facebook/Érdi Fidesz
233 ezres bírságot szabott ki a Kúria T. Mészáros Andrásra
Jelentős pénzbírságot szabott ki a Kúria jogerős döntése T. Mészáros Andrásra, aki Érd polgármestereként kampányolt a Fidesz-KDNP mellett az EP-választás utolsó napjaiban. Ezzel valószínűleg ő kapta a legsúlyosabb büntetést a múlt vasárnapi EP-választás teljes kampányában – írja a 24.hu. T. Mészáros 2709 érdi elsőválasztónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP támogatására szólította fel a címzetteket.
A levél szövegét „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.

T. Mészáros utólag azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem mint közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelést nem támasztotta alá konkrétumokkal. A Nemzeti Választási Bizottság azonban múlt vasárnap, a választás napján elmeszelte a polgármestert. T. Mészáros ezután fordult jogorvoslatért a Kúriához. A Kúria álláspontja szerint
a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg a választókat.

A Kúria végül helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta: T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására. A Kúria 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte a polgármester.
A fellebbviteli eljárás során az is kiderült, hogy a közel félmilliós postaköltséget nem saját zsebből fizette ki, mint ahogy azt korábban a sajtónak állította, hanem a Fidesz nevére számlázta.

Szerző
Témák
Fidesz Érd

A nyugis szombat után vasárnap visszatérnek a zivatarok

Publikálás dátuma
2019.06.01. 19:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Figyelmeztetést is kiadott a Meteorológiai Szolgálat.
Zivatarveszély miatt vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésükben azt írták: szombaton késő estig az ország délkeleti harmadán és északnyugaton, illetve esetleg a Dunántúl középső részén várható helyenként zivatar. Vasárnap elszórt jelleggel már máshol is, legkisebb eséllyel az Észak-Alföldön várható zivatarok kialakulása, ismét inkább a délutáni, esti órákban. A zivatarokat kisebb méretű jég, nagyobb mennyiségű (20-30 milliméter) csapadék, esetleg viharos (60-70 kilométer/órás) szél kísérheti. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 11-17 fok között alakul. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.
Szerző