Előfizetés

Hableány-tragédia: a felelősök megnevezését várja Dél-Korea

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.02. 09:16

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Sürgeti Magyarországot Szöul, és az ügy minél gyorsabb, tisztességes felderítését kéri.
Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket - mondta el Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.
"A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében"

- hangsúlyozta Li. Elmondta: a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni. A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről.
Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a budapesti Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.
A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit sem találtak.

A szabad tudományért tüntették Pécsen, de nagyon kevesen

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.01. 21:37

Fotó: Ungár TAmás
Mindössze kilencvenen.
Mindössze száz embert (90 tüntetőt és 10 rendőrt) mozgatott meg az a pécsi demonstráció, amit Momentum rendezett szombat este a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának megőrzése érdekében. A kormány az MTA intézményrendszerét oly módon akarja átszervezni és finanszírozni, hogy közvetlen beleszólása legyen a kutatóműhelyek munkájába. A Momentum pécsi aktivistái ez ellen hívták tüntetni a baranyai megyeszékhely lakóit. A demonstrálók Pécs történelmi belvárosán keresztül az MTA régiós központjához vonulva tiltakoztak a kormány tervezett lépése ellen, miközben azt skandálták, hogy „szabad akadémiát, szavad tudományt!”. A résztvevők némi csalódással fogadták, hogy a reméltnél kevesebben jöttek el (korábban a pécsi kormányellenes rendezvényeken ezren-másfélezren is tüntettek). A viszonylagos érdektelenséget néhányan azzal magyarázták, hogy a demonstráció egyidőben kezdődött a Bajnokok Ligája döntőjével. Mások viszont úgy látták, hogy a kormány jól mérte fel az akadémia „beszántásának” hatását. Egy középkorú pedagógus így fogalmazott: Orbán csapata tudja, hogy a magyar választók túlnyomó többségét nem érdekli, lesz-e az országnak autonóm értelmisége. Ezért hamarosan nem is lesz. 

Az érdi fideszes polgármester kapta az EP-kampány legsúlyosabb büntetését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 20:29

Fotó: Facebook/Érdi Fidesz
233 ezres bírságot szabott ki a Kúria T. Mészáros Andrásra
Jelentős pénzbírságot szabott ki a Kúria jogerős döntése T. Mészáros Andrásra, aki Érd polgármestereként kampányolt a Fidesz-KDNP mellett az EP-választás utolsó napjaiban. Ezzel valószínűleg ő kapta a legsúlyosabb büntetést a múlt vasárnapi EP-választás teljes kampányában – írja a 24.hu. T. Mészáros 2709 érdi elsőválasztónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP támogatására szólította fel a címzetteket.
A levél szövegét „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.

T. Mészáros utólag azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem mint közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelést nem támasztotta alá konkrétumokkal. A Nemzeti Választási Bizottság azonban múlt vasárnap, a választás napján elmeszelte a polgármestert. T. Mészáros ezután fordult jogorvoslatért a Kúriához. A Kúria álláspontja szerint
a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg a választókat.

A Kúria végül helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta: T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására. A Kúria 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte a polgármester.
A fellebbviteli eljárás során az is kiderült, hogy a közel félmilliós postaköltséget nem saját zsebből fizette ki, mint ahogy azt korábban a sajtónak állította, hanem a Fidesz nevére számlázta.