A Momentum főpolgármester-jelöltje szövetségre hívja a „Fidesz-árvákat” is

Publikálás dátuma
2019.06.03. 10:14
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Kerpel-Fronius Gábor Facebook oldala
Az ötvenhárom éves cégvezető jelen állás szerint csak Karácsony Gergellyel mérkőzik meg az előválasztáson.
– Hatalmas a feladatunk, de legalább adott. Vissza kell vennünk a „Fidesz-maffiától” Budapestet – így mutatkozott be hivatalosan is a Momentum főpolgármester-jelöltje. Kerpel-Fronius Gábort – mint ahogy előre jeleztük – nagy többséggel választotta meg aspiránsának az EP-választás meglepetés pártjának küldöttgyűlése. Az ötvenhárom éves cégvezető jelen állás szerint csak Karácsony Gergellyel mérkőzik meg, hiszen Puzsér Róbert médiaszemélyiség, az LMP-Jobbik független favoritja ma jelentette be, hogy kiszáll a még el sem indult procedúrából. – A Momentumnak van egy 2030-ig tartó, konkrét elképzeléseket tartalmazó, Budapest 2.0 nevű programja. Én ezt képviselem – mondta a friss főpolgármesterjelölt. Kerpel-Fronius egyébként szenvedélyesen szidta a „Fidesz-maffiát”, amely elrabolta Budapestet. Főképp az ingatlan és a parkolási „maffia” miatt. A Momentum jelöltjének ígéretei szerint a fővárosiaknak megválasztása esetén nem kell arra kényszerülnie, hogy a jövedelmük több, mint 30 százalékát a lakhatásra kelljen költeniük. Arra sem, – folytatta –, hogy mindenért autóba kényszerüljenek. – Alternatív, környezetkímélő megoldásokat nyújtanánk, olyanokat, amelyek racionálisabbak is, mint mindig kocsiba ülni – fogalmazott.
Kerpel-Frónius szerepfelfogása szerint egy főpolgármesternek elképzelhetetlen hallgatnia, amikor például a város és az ország egyik legkiválóbb egyetemét kiteszik az országból. Vagy éppen amikor egy tollvonással kicsinálják az ’56-ös intézetet. A jelölt azért hiszi azt, hogy ő a megfelelő ember Tarlós István kihívására, mert értelmezése szerint olyan valakire van szükség, aki képes megszólítani a jobb-és baloldali szavazókat is. – Fiatal egyetemistaként éltem át a rendszerváltást, emlékszem az álmaimra. Arra a polgári Magyarországra is, amelyet a Fidesz kínált 1998-ban. Szövetségre hívom azokat a „Fidesz-árvákat”, akik akkor ebben a reményben voksoltak a pártra. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke leszögezte, elkötelezettek amellett, hogy egy ellenzéki jelölt álljon „Tarlós István Fidesz maffia védőügynökkel” szemben. Ehhez szerinte a legjobb út az előválasztás. – Minden budapestinek az az érdeke, hogy legyen verseny, ez hozza ki a legjobbat a jelöltekből. Aki pedig nyerni tud, méltó kihívó lehet – magyarázta. Fekete-Győr megvilágította azt is, hogy miért döntöttek saját aspiráns mellett. – A momentum tíz kerületben a legerősebb, tizenháromban pedig a második legerősebb ellenzéki párt lett. Felelősség, hogy egy Tarlóssal szembeni polgármesterjelölt kiválasztásába beszálljunk, és így az előválasztás komolyabbá tegyük – magyarázta. Kerpel-Froniust Fekete-Győr úgy jellemezte, hogy az egyik meghatározó véleményvezér a pártban.
Szerző
Témák
Momentum
Frissítve: 2019.06.03. 12:06

Puzsér nem indul az előválasztáson

Publikálás dátuma
2019.06.03. 08:49

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Már ha bizonyos körülmények nem változnak – írta, de úgy zárta közleményét: „októberben találkozunk.”
Ha egyes körülmények nem változnak, nem vesz részt a főpolgármester-jelölti előválasztáson Puzsér Róbert – közölte hétfő reggel a médiaszemélyiség. „Az előválasztáson való részvételem egyik feltétele az volt, hogy a balliberális tömb korrekt módon osztozzon a kerületi polgármester-jelöltségeken az engem támogató pártokkal. Május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami” – indokolta döntését. Szerinte szavazhatnak bárhogy az emberek, a szocialisták a pozícióikban maradnak. Azt írta, részvétele feltétele volt továbbá, hogy egyeztessék a programot, alakítsanak ki egy Budapest-minimumot. „Fél éven át tárgyaltam velük polgármesteri helyekről meg az előválasztás technikai körülményeiről – jelzem, hogy ez idő alatt Budapest jövője kapcsán egyetlen egyeztetésen sem jelentek meg, hiába kezdeményeztem azt minden alkalommal, és hiába ígérték meg a részvételüket minden alkalommal” – tette hozzá. Puzsér mindemellett közölte, hogy pár nappal az előválasztás kiírása előtt sem tudni, lesz-e lehetőség online szavazásra. „Számtalan technikai részlet máig nem tisztázott, az aláírásgyűjtés vége és a szavazás megkezdése között a tárgyalás feltételeit diktáló DK három[!] napot akar hagyni a kampányra” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy szerinte ez a verseny így nem átlátható és nem demokratikus, a résztvevő pártokat azonban ez cseppet sem zavarja. „Ha a fenti körülmények nem változnak, ebben a bohózatban nem veszek részt” – szögezte le Puzsér, aki közleményét azzal zárta: „az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok! Októberben találkozunk.”
Szerző

Jégeső, zivatar és csaknem 30 fok – Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.06.03. 07:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csúcshőmérséklet 24 és 29 fok között várható.
Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a zivatarok veszélye miatt. Az előrejelzés szerint a hét első napján a kezdeti napos időt követően délelőtt újra megjelennek a gomolyfelhők, illetve a keleti megyékben megvastagszik a fátyolfelhőzet. Kora délutántól elszórtan – nagyobb eséllyel a délkeleti, déli országrészben – alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos szél, és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék társulhat, illetve jég is előfordulhat bennük.
A csúcshőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. A hét általában sok napsütést hoz, de többször lesznek záporok, zivatarok. Ezzel együtt meleg lesz, sokfelé 28-29 fokos maximumokra kell készülni. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző