Előfizetés

Egy főpolgármester nem hallgat, ha távozik a CEU

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:01
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Puzsér Róbert ismét kiszállt a jelöltségért folyó előválasztásból, de a procedúrát mindenképp megtartják.
Hiába Puzsér Róbert kiszállása a főpolgármester-jelöltségért folyó előválasztásból, a procedúrát mindenképp megtartják, sőt már pontos időpontok is vannak. Egyelőre Karácsony Gergely, a baloldal jelöltje, az előválasztás első fordulójának győztese és a Momentum frissen bejelentett aspiránsa, Kerpel-Fronius Gábor áll rajtkőhöz, de Magyar György ügyvéd, a folyamatot lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke lapunknak azt mondta: több független "jelölt-jelölt" is felvette már velük a kapcsolatot. Az is lehetséges – folytatta az ügyvéd –, hogy a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is lesz saját aspiránsa. Hódmezővásárhely polgármestere megkeresésünkre azt mondta, ha lesz is olyan jelölt, aki tagja a mozgalmának, az nem jelent számukra elkötelezettséget. Márki-Zayék ugyanis azt fogják támogatni, aki megnyeri az előválasztást.
Az induláshoz egyébként kétezer budapesti ajánlása kell. A gyűjtés szerdán kezdődik és június 17-e délután négy óráig kell leadni a szignókat. Maga a választás június 20-án indul, a fővárosiak Budapest főbb csomópontjain felállított sátrakban szavazhatnak. Erre június 26-a délig van idejük, a tervek szerint pedig már aznap este meglesz a végeredmény. Arra a kérdésünkre, hogy online lehet-e majd voksolni, Magyar György azt mondta: beszerezték a jogi és egyéb feltételeket. Ráadásul – folytatta az ügyvéd – felvette a kapcsolatot Péterfalvi Attila Naih-elnökkel is. Ez azért érdekes, mert Puzsér Róbert éppen azzal indokolta kiszállását az előválasztásból, hogy szerinte nem tudni, lesz-e lehetőség az interneten voksolni. Puzsér továbbá úgy vélte, május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami. - Az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok! Októberben találkozunk – írta a publicista. Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke szerint ez azt jelenti, hogy a független jelölt - jelen állás szerint - mindenképp rajta lesz a szavazólapokon ősszel.
Az ugyanakkor kérdéses, hogy kik támogatják. Az LMP ugyanis Puzsér kilépése után a Mércével azonnal közölte: felmondják a médiaszemélyiséggel kötött szerződést. – Támogatásunk feltétele volt, hogy a jelölt részt vegyen az előválasztáson. Minden továbbiról az LMP a napokban dönt. Határozott célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója legyen ősszel – írták. A Puzsért támogató másik párt, a Jobbik budapesti elnöke a Népszavának azt mondta, június 6-án, a Jobbik Budapesti Választmánya újra összeül, hogy a kialakult új helyzetben állást foglaljon, és javaslatot tegyen az országos elnöksége számára, amely dönteni fog az ügyben. Miközben a Puzsér által megálmodott centrumnak nagy valószínűséggel vége, az EP-választás meglepetéspártja, a Momentum hétfőn jelentette be hivatalosan is főpolgármester-jelöltjét.
– Az elképzelésünk az, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon Tarlós Istvánnal szemben ősszel – szögezte le lapunknak Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, természetesen számít az LMP és a Jobbik szavazóira is. Kerpel-Fronius a Népszavának jellemezte a mostani városvezetést is. – Olyanok vannak vezetőpozícióban, akik a felmerült problémákat többnyire silány minőségben próbálják megoldani. Az pedig a legfőbb baj, hogy a Fidesz-maffia játékszerévé tették a fővárost – hangsúlyozta. Kerpel-Fronius szerint ennek megnyilvánulásai az ingatlan – és a parkolási maffia is. – Az ilyen korrupciós ügyek lefojtják Budapest alkotóenergiát – vélekedett a Momentum politikusa.
Az ötvenhárom éves Kerpel-Fronius elmondása szerint ahhoz a generációhoz tartozik, aki fiatal egyetemistaként élte meg a rendszerváltást. Akkor úgy döntött, hogy céget vezet és családot alapít, a politikát pedig figyelmen kívül hagyja. – Egy idő után viszont szembesültem azzal, hogy átengedtem olyan embereknek a politikát, akik ezt csinálták az országgal 2019-re. Utólag bűntudatom lett.
Kerpel-Frónius szerepfelfogása szerint egyébként egy főpolgármesternek elképzelhetetlen hallgatnia, amikor például a város és az ország egyik legkiválóbb egyetemét kiteszik az országból. Vagy éppen amikor egy tollvonással kicsinálják az ’56-ös intézetet. A jelölt azért gondolja úgy, hogy ő a megfelelő ember Tarlós István kihívására, mert értelmezése szerint olyan valakire van szükség, aki képes megszólítani a jobb-és baloldali szavazókat is.

A kormány válasza arra, hogy a Természettudományi Múzeum dolgozói nem akarnak Debrecenbe költözni: „Majd keresünk új muzeológusokat”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:29

Fotó: Népszava
A szokásos kormányzati arrogancia.
Kísértetiesen hasonlít a kormány viselkedése és érvrendszere az akadémiai vitában látottakra, egy új vitahelyzetben. A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) összes, kérdőívet kitöltő dolgozója nemmel felelt egy május eleji belső felmérés azon kérdésére, hogy egyetértenek-e kormány tervével, amely szerint néhány éven belül Debrecenbe költöztetnék az intézményt  –írja a HVG. A múzeum Közalkalmazotti Tanácsának kérdőívét az MTM 200 alkalmazottjából 145 töltötte ki, további válaszaikból pedig kiderül, hogy 87 százalékuknak nem egyszerűen ellenérzései vannak a költözéssel szemben,
de munkát sem vállalnának az új székhelyen, inkább elhagynák az intézményt, vagy a pályájukat.

Hiába azonban a dolgozók tiltakozása, az áthelyezési tervekre rálátó egyik magas beosztású kormányzati tisztségviselő az nyilatkozta a lapnak, hogy
olvasták a fenti, belső felmérés eredményeit, de „semmi gond, akkor majd keresnek új muzeológusokat".

Vagyis hiába ellenkezik bárki, a múzeumnak mennie kell és kész, a tervektől pedig az sem tántorítja el őket, ha a tapasztalt, hozzáértő, az MTM-ben éveket, sőt évtizedeket eltöltő szakemberek akár mind felmondanak. A Közalkalmazotti Tanács kutatásának második, az átköltöztetést szakmai szempontból vizsgáló része amúgy egy ilyen helyzetről is megkérdezte a munkatársakat: a felmérésben részt vevők 96 százaléka pedig egyértelműen úgy vélte, hogy 
hatalmas károkkal és problémákkal járna, ha az intézménynek úgy kellene folytatnia a működését, hogy túlnyomó részben kezdő vagy tapasztalatlan kurátoroknak és preparátoroknak kellene átvenniük a jelenlegi feladatokat.

Húszmilliárdért rendezne teniszversenyt Budapesten a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:21

Fotó: Shutterstock
Már idén elköltenének rá 3, 2 milliárdot.
A kormány támogatja, hogy a Magyar Tenisz Szövetség a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél megpályázza a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es ITF FED Kupa Döntő budapesti megrendezését, az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben - vette észre a hvg.hu. A kormány összesen 20 milliárd forintot szánna erre. Idén 3,2, 2020-ban és 2021-ben 6,8, míg 2022-ben 3,2 milliárd forintot terveznek költeni.