Van, ami a klímaváltozásnál is gyorsabban emeli a tengerszintet

Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:10
Légifelvétel a 2009. szeptember 30-i tongai földrengésről
Fotó: PESI FONUA / AFP
A nagy erejű földrengések nagyobb fenyegetést jelenthetnek a csendes-óceáni államok egy részére - figyelmeztetnek ausztrál kutatók.
A Newcastle-i Egyetem professzora, Shin-Chan Han megállapította, hogy Amerikai Szamoa térségében a globális átlagnál ötször gyorsabban emelkedik a tengerszint a 2009-es földrengések nyomán beindult talajsüllyedés miatt. 
"Ez sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a régióra nézve, mint az éghajlatváltozás hatásai"

- hangsúlyozta a szakember.

"A talajsüllyedésből eredő tengerszint-emelkedés Amerikai Szamoán várhatóan pont annyi, ha nem több, mint, amennyit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) helyezett kilátásba Szamoára vonatkozóan a legmagasabb szintű szén-dioxid-kibocsátással kísért klímaváltozás esetén" - magyarázta Han.
A professzor műholdfelvételek révén állapította meg, hogy a földrengést követő nyolc évben a talaj évente 16 millimétert süllyedt Amerikai Szamoán, szemben a Szamoa térségében mért évi 8-10 milliméterrel.
Han szerint a kormányoknak sürgősen felül kellene vizsgálniuk a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket azon országok esetében, amelyeket nagy erejű földrengések ráztak meg, mivel egy 8-as erősségű földmozgás komoly változásokat idézhet elő a földkéregben. A szakember hozzátette, más országok, például Japán és Új-Zéland esetében a nagyobb rengések akár talajemelkedéshez is vezethetnek, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.
Szerző

Újabb országban tiltották be a műanyag zacskókat

Publikálás dátuma
2019.06.03. 09:45

Fotó: SAID KHALFAN / AFP
Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.
 A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens több országához, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.
A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze. A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. 
„A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa”

– hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója.

Több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik. A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Afrikában már 13 olyan ország van, ahol vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.
Szerző

Szemétszedésért ingyenes kajakozást ad egy dán cég

Publikálás dátuma
2019.06.01. 11:11

Fotó: Frithjof Fosse / Greenkayak
A kajakozás közbeni szemétszedéssel 2017 óta már 11 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze Koppenhága kikötőjében, a programot most kiterjesztik Dublin, Bergen és Hamburg vizeire is.
Mivel a természetben található szemét mindannyiunk felelőssége, a felszámolásának is közös ügynek kell lennie – vallja egy dán cég, amely ingyenes kajakozási lehetőséget kínál mindenkinek, aki a „szembejövő” hulladékot összegyűjti, és ezt a tényt a közösségi oldalain posztolja is – számolt be a Roadster.
A kétszemélyes kajakokkal egyelőre Dániában, Németországban, Svédországban és Norvégiában lehet evezés közben szemetet szedni. Ezzel a módszerrel 2017 óta már 11 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze Koppenhága kikötőjében, és most már Dublin, Bergen és Hamburg vizeire is kiterjesztik a programot.
„Dániában szeretnek az emberek kiülni a kanálisok partjaira, ám sajnálatos módon közben az úszó szemetet kell nézniük. Ilyenkor nem dobhatod le a felsődet és ugorhatsz be a vízbe, viszont beülhetsz egy kajakba és máris tehetsz valamit az ügy érdekében

– magyarázta Tobias Weber-Andersen, a GreenKayak alapítója.

Szerző