Lefoglaltatná a Viking Sigynt a dél-koreai külügy

Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:01

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Korea Times szerint a magyar kormány tette lehetővé a Viking számára, hogy azonnal folytassa a hajóútját a tragikus baleset után.
A Viking Sigyn szállodahajó ideiglenes lefoglalását kéri a magyar hatóságoktól a dél-koreai külügyminisztérium – írja a Korea Times cikke alapján az Index.  A koreai hatóságok felkérték a budapesti nagykövetségüket arra, hogy tárgyaljon a magyar kormány illetékes szerveivel az ideiglenes lefoglalás részleteiről – közölték a szöuli lappal.   
Az intézkedés azt jelentené, hogy a Vikingnek vissza kellene térnie Magyarországra, és mindaddig Budapesten kellene maradnia, amíg a két ország befejezi a baleset körülményeinek vizsgálását.

A lap szerint ugyanis a magyar kormány tette lehetővé a Viking számára, hogy folytassa a hajóútját egyetlen nappal a tragikus baleset után, azzal az indokkal, hogy „a hajóról származó összes bizonyítékot összegyűjtötték.
Mint azt már korábban megírtuk, szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült.  
A balesetet 35 emberből mindössze 7-en élték túl.

Szerző

Kétnapos hajsza után sikerült elfogni az őszényi rendőrgyilkost

Publikálás dátuma
2019.06.04. 09:10

Fotó: Jaap Arriens / AFP
A férfira álmában csapott le a különleges bevetési egység.
Elfogták Temesremetén azt a szökésben lévő bűnözőt, Marcel Lepát, aki megölt vasárnap egy rendőrt a Temes megyei Őszényben – írja a maszol.ro. A férfira álmában csapott le a  különleges bevetési egység, nem tanúsított ellenállást. A férfit barátja házában fogták el - amit hétfőn már átfésültek- a Temesvártól hét kilométerre lévő községben. Lőtt sebe miatt bilincsben vitték kórházba. Minősített emberölésért indul ellene eljárás. A korábban rablási kísérlet miatt 4 év 8 hónap börtönre ítélt férfi szökésben volt, már napok óta körözték. Vasárnap délután többször rálőtt egy rendőrre, Cristian Amarieire, aki fel akarta tartóztatni Őszényben.
A 43 éves rendőrt a nyakán érte a halálos lövés.

Amariei gyilkosa után hajtóvadászat indult, 350-400 rendőr és csendőr fésült át több Temes megyei települést, mire rábukkantak Lepára. A hatóságok a rendőr halálának körülményeit is vizsgálják. Ioan Buda országos rendőrparancsnok hétfőn kijelentette:
a Temes megyei rendőrség helytelenül szervezte meg az akciót, amiben a rendőr életét vesztette.

Szerző
Témák
rendőrgyilkos

Azonosították a dunai hajószerencsétlenség nyolcadik áldozatát

Publikálás dátuma
2019.06.03. 19:57

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A rendőrség jelentette be a legfrissebb hírt honlapján.
A 2019. június 3-án délelőtt Hartán, a Dunában talált holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett férfi a 2019. május 29-én történt hajóbaleset nyolcadik áldozata. A délutáni órákban az elsüllyedt hajó közeléből kiemelt holttest azonosítása folyamatban van. Tovább folyik a kutatás az eltűntek után.
Megírtuk: egy női holttestet emeltek ki a dél-koreai búvárok az elsüllyedt Hableány sétahajóból – jelentette egybehangzóan több dél-koreai lap. A dél-koreai búvárok délután 16 óra 20 perckor merültek le, és 17 óra 27 perckor hozták felszínre a holttestet – adta hírül a Hankyoreh című újság honlapja. Mint a lap jelenti, az élettelen testet nem a kabinban, hanem a hajón kívül találták meg. Ez volt a dél-koreai búvárok első akciója. Szong Hjun Keun, a dél-koreai gyorsreagálású csapat vezetője azt közölte, hogy összesen 1 óra 6 percig tartózkodtak búvárjaik a víz alatt. Mint mondta, ilyen nehéz bevetésen még sosem voltak a víz gyors áramlása, illetve a látótávolság teljes hiánya miatt. Hozzátette, a holttestet átadták a magyar rendőrségnek. Arra nem adott választ, mikor várható újabb akció a dél-koreai búvárok részéről. Mint mondta, erről a magyar féllel kell egyeztetniük. Kifejtette, a legfontosabb számukra búvárjaik biztonsága.
Szerző
Frissítve: 2019.06.03. 20:10