Több balesetben voltak érintettek a Viking hajói

Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:22

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A folyami hajózás veszélyes üzem, mégsem követelnek meg különösebb képzést a kapitányoktól.
Részletesen foglalkozott a Viking hajózási vállalattal a Neue Zürcher Zeitung. A cég Viking Sigyn nevű hajója okozta azt a múlt szerdai katasztrófát, melynek során a Hableány hajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt. A balesetet a hajón tartózkodó 35 emberből mindössze heten élték túl. A lap megállapítja, hogy a nemzetközi hajózási cégek jelentős része a svájci Bázelben van bejelentve. Ennek nem csak a liberális svájci adóztatás az oka, hanem régi hagyomány, hogy a Rajnán közlekedő hajókat itt regisztrálják. Szintén Svájc mellett szól a cégek számára, hogy a legénység tagjainak egyszerűbb szociális biztosítást kötni, nem kell figyelembe venni különböző nemzetiségüket. A budapesti hajókatasztrófa nyomán azonban Svájcban is felteszik a kérdést: mennyire biztonságos a folyami hajózás? A NZZ a Cruisemapper.com oldalát idézi, amely szerint az eltelt tíz évben baleset és egyéb jelentenivaló történést jegyeztek fel, melyekben 1346 hajó volt érintett. Ez esetben azonban nem csak ütközésről és egyéb balesetről van szó, hanem a motorproblémák, bűncselekmények, vagy valamilyen járvány kitörése is bekerül a regiszterbe. A Viking cég azonban már márciusban drámai hírek középpontjába került: a Viking Sky nevű hajó motorja meghibásodott, nem lehetett beindítani, a hajó a vízen hánykolódott Norvégia partjainál, a több száz utast helikopterekkel kellett evakuálni. A Viking összesen hatvan hajóval rendelkezik, nagy részük folyami. 2016 szeptemberében szintén e vállalat Freya nevű hajója került bajba, Erlangennél. Akkor egy ütközés során a legénység két magyar tagja vesztette életét. A hajózással foglalkozó német újságíró, blogger Franz Neumeiernek fel is tűnt, hogy a Viking hajóival többször adódott probléma. Hozzáteszi azonban, hogy a cég rendelkezik Európában a legtöbb folyami hajóval. Ez pedig – mint mondja – kemény üzletág, könnyen történhet valami a sodrás miatt. Megjegyzi azonban, hogy miközben az óceán- és tengerjárók kapitányi kiképzése rendkívül szigorú, itt egészen más a helyzet, nincs szükség különösebb tanulmányokra.

Egy főpolgármester nem hallgat, ha távozik a CEU

Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:01
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Puzsér Róbert ismét kiszállt a jelöltségért folyó előválasztásból, de a procedúrát mindenképp megtartják.
Hiába Puzsér Róbert kiszállása a főpolgármester-jelöltségért folyó előválasztásból, a procedúrát mindenképp megtartják, sőt már pontos időpontok is vannak. Egyelőre Karácsony Gergely, a baloldal jelöltje, az előválasztás első fordulójának győztese és a Momentum frissen bejelentett aspiránsa, Kerpel-Fronius Gábor áll rajtkőhöz, de Magyar György ügyvéd, a folyamatot lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke lapunknak azt mondta: több független "jelölt-jelölt" is felvette már velük a kapcsolatot. Az is lehetséges – folytatta az ügyvéd –, hogy a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is lesz saját aspiránsa. Hódmezővásárhely polgármestere megkeresésünkre azt mondta, ha lesz is olyan jelölt, aki tagja a mozgalmának, az nem jelent számukra elkötelezettséget. Márki-Zayék ugyanis azt fogják támogatni, aki megnyeri az előválasztást.
Az induláshoz egyébként kétezer budapesti ajánlása kell. A gyűjtés szerdán kezdődik és június 17-e délután négy óráig kell leadni a szignókat. Maga a választás június 20-án indul, a fővárosiak Budapest főbb csomópontjain felállított sátrakban szavazhatnak. Erre június 26-a délig van idejük, a tervek szerint pedig már aznap este meglesz a végeredmény. Arra a kérdésünkre, hogy online lehet-e majd voksolni, Magyar György azt mondta: beszerezték a jogi és egyéb feltételeket. Ráadásul – folytatta az ügyvéd – felvette a kapcsolatot Péterfalvi Attila Naih-elnökkel is. Ez azért érdekes, mert Puzsér Róbert éppen azzal indokolta kiszállását az előválasztásból, hogy szerinte nem tudni, lesz-e lehetőség az interneten voksolni. Puzsér továbbá úgy vélte, május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami. - Az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok! Októberben találkozunk – írta a publicista. Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke szerint ez azt jelenti, hogy a független jelölt - jelen állás szerint - mindenképp rajta lesz a szavazólapokon ősszel.
Az ugyanakkor kérdéses, hogy kik támogatják. Az LMP ugyanis Puzsér kilépése után a Mércével azonnal közölte: felmondják a médiaszemélyiséggel kötött szerződést. – Támogatásunk feltétele volt, hogy a jelölt részt vegyen az előválasztáson. Minden továbbiról az LMP a napokban dönt. Határozott célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója legyen ősszel – írták. A Puzsért támogató másik párt, a Jobbik budapesti elnöke a Népszavának azt mondta, június 6-án, a Jobbik Budapesti Választmánya újra összeül, hogy a kialakult új helyzetben állást foglaljon, és javaslatot tegyen az országos elnöksége számára, amely dönteni fog az ügyben. Miközben a Puzsér által megálmodott centrumnak nagy valószínűséggel vége, az EP-választás meglepetéspártja, a Momentum hétfőn jelentette be hivatalosan is főpolgármester-jelöltjét.
– Az elképzelésünk az, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon Tarlós Istvánnal szemben ősszel – szögezte le lapunknak Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, természetesen számít az LMP és a Jobbik szavazóira is. Kerpel-Fronius a Népszavának jellemezte a mostani városvezetést is. – Olyanok vannak vezetőpozícióban, akik a felmerült problémákat többnyire silány minőségben próbálják megoldani. Az pedig a legfőbb baj, hogy a Fidesz-maffia játékszerévé tették a fővárost – hangsúlyozta. Kerpel-Fronius szerint ennek megnyilvánulásai az ingatlan – és a parkolási maffia is. – Az ilyen korrupciós ügyek lefojtják Budapest alkotóenergiát – vélekedett a Momentum politikusa.
Az ötvenhárom éves Kerpel-Fronius elmondása szerint ahhoz a generációhoz tartozik, aki fiatal egyetemistaként élte meg a rendszerváltást. Akkor úgy döntött, hogy céget vezet és családot alapít, a politikát pedig figyelmen kívül hagyja. – Egy idő után viszont szembesültem azzal, hogy átengedtem olyan embereknek a politikát, akik ezt csinálták az országgal 2019-re. Utólag bűntudatom lett.
Kerpel-Frónius szerepfelfogása szerint egyébként egy főpolgármesternek elképzelhetetlen hallgatnia, amikor például a város és az ország egyik legkiválóbb egyetemét kiteszik az országból. Vagy éppen amikor egy tollvonással kicsinálják az ’56-ös intézetet. A jelölt azért gondolja úgy, hogy ő a megfelelő ember Tarlós István kihívására, mert értelmezése szerint olyan valakire van szükség, aki képes megszólítani a jobb-és baloldali szavazókat is.
Szerző

A kormány válasza arra, hogy a Természettudományi Múzeum dolgozói nem akarnak Debrecenbe költözni: „Majd keresünk új muzeológusokat”

Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:29

Fotó: Népszava
A szokásos kormányzati arrogancia.
Kísértetiesen hasonlít a kormány viselkedése és érvrendszere az akadémiai vitában látottakra, egy új vitahelyzetben. A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) összes, kérdőívet kitöltő dolgozója nemmel felelt egy május eleji belső felmérés azon kérdésére, hogy egyetértenek-e kormány tervével, amely szerint néhány éven belül Debrecenbe költöztetnék az intézményt  –írja a HVG. A múzeum Közalkalmazotti Tanácsának kérdőívét az MTM 200 alkalmazottjából 145 töltötte ki, további válaszaikból pedig kiderül, hogy 87 százalékuknak nem egyszerűen ellenérzései vannak a költözéssel szemben,
de munkát sem vállalnának az új székhelyen, inkább elhagynák az intézményt, vagy a pályájukat.

Hiába azonban a dolgozók tiltakozása, az áthelyezési tervekre rálátó egyik magas beosztású kormányzati tisztségviselő az nyilatkozta a lapnak, hogy
olvasták a fenti, belső felmérés eredményeit, de „semmi gond, akkor majd keresnek új muzeológusokat".

Vagyis hiába ellenkezik bárki, a múzeumnak mennie kell és kész, a tervektől pedig az sem tántorítja el őket, ha a tapasztalt, hozzáértő, az MTM-ben éveket, sőt évtizedeket eltöltő szakemberek akár mind felmondanak. A Közalkalmazotti Tanács kutatásának második, az átköltöztetést szakmai szempontból vizsgáló része amúgy egy ilyen helyzetről is megkérdezte a munkatársakat: a felmérésben részt vevők 96 százaléka pedig egyértelműen úgy vélte, hogy 
hatalmas károkkal és problémákkal járna, ha az intézménynek úgy kellene folytatnia a működését, hogy túlnyomó részben kezdő vagy tapasztalatlan kurátoroknak és preparátoroknak kellene átvenniük a jelenlegi feladatokat.

Szerző
Témák
múzeum
Frissítve: 2019.06.04. 10:31