Előfizetés

Már lemondással fenyegetőzik az olasz kormányfő, mégis tovább vitáznak a kormánypártok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 20:36
Giseppe Conte középen, Di Maio balra és Salvini jobbra. Korábbi felvétel.
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Az M5S-Liga kormány belső egyensúlya az EP-választási kampányban borult fel, miután a két olasz kormánypárt egymással versenyzett.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ultimátuma sem oldotta teljesen a feszültséget a két római kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga között, annak ellenére, hogy ezek vezetői, Luigi Di Maio és Matteo Salvini is a közös kormányzás folytatásáról beszélt kedden. Az olasz kormánypalota közleménye szerint Luigi Di Maio, az M5S vezetője és a Ligát irányító Matteo Salvini telefonon egyeztetett egymással. Ez nagy szó, ugyanis
a két kormánypárt, az M5S és a Liga vezetői - akik egyúttal miniszterelnök-helyettesek is - már hetek óta nem állt szóba egymással.

A mostani tanácskozás témája az új közbeszerzési törvénycsomag volt, amelynek szerdán kezdődik a parlamenti vitája.
A Di Maio és Salvini közötti kapcsolatfelvételt pozitívan értékelte Giuseppe Conte miniszterelnök, aki hétfőn ultimátumot intézett a két kormánypárt örökösen egymással vitázó vezetőihez: döntsenek, folytatni akarják-e a közös kormányzást. Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy
ha nem kap minél előbb világos választ a két miniszterelnök-helyettestől, felajánlja lemondását.

Luigi Di Maio a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott, az M5S nem akarja felborítani a tavaly június elsején megalakult kormányt. "Aki elárulja a kormányszerződést, Olaszországot árulja el" - jelentette ki az M5S vezetője. Luigi Di Maio minél előbbi kormányülést sürgetett a vitás kérdések megoldására.
A római kormány tagjai közel egy hónapja nem ültek egy asztalhoz. Sajtóértesülések szerint Luigi Di Maio a kormányzás folytatása érdekében még arra is hajlandó, hogy egyes, eddig az M5S vezette tárcákat a Ligának adja át. A kormányválság a folyamatosan gyengülő M5S-nek okozhat több kárt, mivel a párt szabályzata szerint a második képviselői mandátumát töltő Luigi Di Maio és több más párttársa a következő választásokon már nem indulhat az M5S színeiben. Matteo Salvini is leszögezte, hogy nincsen szándékában kormányt buktatni.
Emellett Salvini úgy vélte, a kormány sorsa a következő 15 napban fog eldőln.

A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár, Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa a La Repubblica balközép napilapban nukleáris válságnak nevezte az M5S és Liga közti feszültséget. Kijelentette, nehezen lát megoldást a két kormánypárt közt elmérgesedett viszonyban, mivel "semmit nem ér az esernyő, ha radioaktív az eső".
A római kormány a következő napokban várja az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásának elindítását a túl magas olasz költségvetési hiánycél miatt.

Az M5S-Liga kormány belső egyensúlya az EP-választási kampányban borult fel, miután a két olasz kormánypárt egymással versenyzett. Az EP-választások eredménye is rontott a két párt kapcsolatán: a Liga ugyanis a tavalyi olasz parlamenti választásokhoz képest megkétszerezte az erejét és 34,3 százalékra ugrott, az M5S viszont korábbi támogatottságának majdnem a felére, 17 százalékra esett. A friss felmérések szerint a kormányválság is a Ligát erősíti, amely május 26. óta már 36 százalék fölé ugrott.

Juncker Észak-Macedónia EU-csatlakozását sürgeti: "most az unió feladata, hogy teljesítse ígéretét"

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 20:07
Jean-Claude Juncker és Zoran Zaev
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Hogz az Európai Bizottság szerint már lehet tárgyalni a csatlakozásról, azt többek közt az Orbánnal szövetséges Nikola Gruevszki bukásának köszönheti az ország.
Észak-Macedónia számos téren elért jelentős eredményeivel eleget tett az Európai Unió elvárásainak, most az unió feladata, hogy teljesítse ígéretét, és megkezdje az uniós tagságról szóló csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben.
Jean-Claude Juncker Zoran Zaev északmacedón kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: mandátuma elején úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ország sem lehet az Európai Unió tagja anélkül, hogy az ahhoz szükséges minden feltételt ne teljesítené. Észak-Macedónia megfogadta ezeket a szavakat. Példa a régió többi országa számára, amelyeknek szintén így kell cselekedniük - húzta alá.
Juncker hangsúlyozta, az ország új nevének tavaly június közepén Szkopje és Athén között létrejött megállapodás értelmében történt elfogadása példaértékű a környező országok számára, és jelentős lépést jelent a Balkán stabilitása szempontjából. Ezt egészíti ki az, hogy Észak-Macedónia folytatja reformjait egyebek mellett az igazságszolgáltatás és a közhivatalok terén, és mindez a korrupció és a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépést segítik. Ezek a reformok egyébként 2016 után indulhattak meg, amikor az Orbán Viktorral szövetséges Nikola Gruevszki korrupt rezsimje leváltásra került. Gruevszki, mint ismeretes, miután börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött, és menedékjogot kapott.
Az Európai Bizottság javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, most az Európai Unió tagországait tömörítő tanácson a sor, hogy ehhez már a nyár folyamán megtegye az első lépéseket

 - tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Zoran Zaev északmacedón miniszterelnök kijelentette: várja, hogy az Európai Unió is teljesítse kötelességét, ahogy országa is mindent megtett az uniós csatlakozás érdekében. Észak-Macedónia folytatja a reformokat, és készen áll a tárgyalások megkezdésére - közölte. Kiemelte, az uniós tagság fontos országa jövője szempontjából, ugyanis az európai integráció biztosíték arra, hogy a fiatalok otthon boldoguljanak, és ne távozzanak más országokba a jobb élet reményében.
Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a sajtóértekezleten elmondta, az eddig elért reformeredmények máris jelentős gazdasági fellendülést eredményeztek Észak-Macedóniában. Hahn reményét fejezte ki, hogy az uniós tagországok megértik a bővítés fontosságát, amely a régió és az egész Európai Unió stabilitását erősíti.

Mégsem tűnt el Kim Dzsong Un húga

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.06.04. 19:46

Fotó: JORGE SILVA / AFP
Korábban azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és az amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz.
A rémhírek alaptalannak bizonyultak: él és virul, ötvenhárom nap után először jelent meg újra a nyilvánosság előtt, Kim Jo Dzsong egy phenjani gimnasztikai sportrendezvényen. Korábban azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz a párttagok soraiban. Az észak-koreai diktátor személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsongot áprilisban látták utoljára, a Legfelső Népi Gyűlés ülésén. Ezt követően nem jelent meg Kim Dzsong Un áprilisi vlagyivosztoki látogatásán sem, amelyen pedig fivére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott. Korábban ilyen alkalmakkor mindig a vezető társaságában látták.    Az említett phenjani sportverseny az élő cáfolatok rendezvényének bizonyult: azon megjelent az az észak-koreai tanácsadó is, akinek a feltételezett kivégzéséről a múlt hónapban cikkezett a dél-koreai sajtó. Kim Hjok Csol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a februári csúcs előtt, a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap pedig a hanoi csúcs kudarcával magyarázta a "kivégzést".  Korábban elemzők is valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.      Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben jött létre köztük elvi egyetértés. Mindazonáltal a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan szerint Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem járt kézzelfogható eredménnyel, noha a felek azóta többször hangoztatták a párbeszéd folytatása iránti készségüket.    

Szöul összehangolná a leszerelés és a szankciók kérdésének a kezelését

Össze kell hangolni Phenjan nukleáris leszerelését és a szankciók alakítását azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a két Korea közti gazdasági együttműködéshez - mondta keddi sajtótájékoztatóján a dél-koreai országegyesítési miniszter, Kim Jon Csul. "A Korea-közi gazdasági együttműködéshez nagyon fontosak a megfelelő feltételek. Ezeket a feltételeket úgy lehet a legjobban biztosítani, ha a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások során elért eredményeket összehangoljuk a szankciók feloldásával" - fejtette ki a miniszter. Kim Jon Csul hangsúlyozta, Szöul mindent megtesz azért, hogy újrainduljanak Phenjan és Washington közt a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások. Arra a kérdésre, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök hajlandó lenne-e még júniusban találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a miniszter igennel felelt.