Újra a világ legjobb mentőkutyái között Symba

Publikálás dátuma
2019.06.05. 06:38
Symba és gazdája, Balázs László
Fotó: Cseke Csilla / MTI
Egy hete teljesítette a legnehezebb nemzetközi mentőkutyás vizsgát a magyar Symba.
Jelenleg csak öt olyan kutya van a világon, akik romkutatásból és területvizsgálatból is rendelkeznek mestervizsgával, Symba pedig köztük van. Kilencévesen, egy műtét és hosszú rehabilitáció után, saját gazdáját is meglepte.
Szerző
Témák
mentőkutya
Frissítve: 2019.06.05. 09:43

Kiderült: még napi 25 kávé sem árt a szívnek

Publikálás dátuma
2019.06.04. 09:09

Fotó: Mauricio Valenzuela/dpa Picture-Alliance / AFP
Még napi 25 kávé elfogyasztása sem teszi olyan rugalmatlanná az artériákat, mint korábban hitték - derítették ki brit kutatók.
Mint megírtuk, egy korábbi kutatás szerint a napi 2-4 csészét fogyasztók akár két évvel is tovább élnek, mint akik egyáltalán nem isznak feketét. A kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Egy másik kutatás szerint a pörgető hatáshoz pedig még inni sem kell, egy kávéfüggőnek már attól felgyorsul az agyműködése és jobban tud koncentrálni, ha a feketéjére gondol, és hisz a hatásában. 
Most pedig a londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján mutatták be több mint nyolcezer ember bevonásával készült tanulmányukat. Ez cáfolta azt a megállapítást, hogy a kávézás növeli az artériák merevségét. A kutatók szerint ellentmondóak a korábbi feltételezések arról, hogy a kávéfogyasztás az artériák rugalmatlanságához vezet, mivel azok kis számú résztvevő bevonásával készültek - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A tanulmány készítői három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe tartoztak azok, akik napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak, de nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és az ilyen nagy mennyiségű kávé fogyasztása között, amikor összehasonlították adataikat azokkal, akik napi egynél kevesebb kávét ittak. Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.
"A különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan azt korábbi tanulmányok felvetették. Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét" - mondta Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.
Frissítve: 2019.06.04. 11:36

Pumpáló tapasz segítheti a szívroham utáni gyógyulást

Publikálás dátuma
2019.06.04. 00:00

Fotó: BURGER /
Több millió élő, lüktető őssejtet tartalmazó, "pumpáló tapasz" segíthet a szívroham okozta károsodás helyreállításában - írta a BBC News.
A háromszor két centiméteres tapaszt, amelyet a páciens saját sejtjeiből nevelnek laboratóriumban, a beteg szívére varrják, majd a szövet önmagától változik egészséges, működő izommá. A tapasz emellett olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek segítenek a meglévő szívsejtek regenerálódásában. A tapasz működését nyulakon vizsgálták, és az eredmények szerint biztonságos volt - mondták el egy manchesteri szívgyógyászati konferencián az Imperial College London szakértői. Az eljárást a következő két éven belül embereken is ki akarják próbálni.
Szívroham akkor következik be, amikor egy eltömődött artéria blokkolja a szívizom vérellátását, így ahhoz nem érkezik elegendő oxigén és tápanyag. A szívet ennek következtében gyógyíthatatlan károsodás érheti. Az Egyesült Királyságban mintegy 920 ezer ember szenved szívelégtelenségben. A kutatásban részt vevő Richard Jabbour elmondta: remélik, hogy egy nap a szívtapasz olyan kezelési móddá válik, amelyet rutinszerűen tudnak felajánlani minden szívrohamon átesett páciensnek.
"A szívtapaszt is ugyanúgy felírhatnánk, mint a gyógyszereket, egyszerűen csak le kéne venni a polcról és beültetni a páciensbe" - vázolta a lehetőséget a tudós. A kutatást finanszírozó Brit Szívalapítvány tudósa, Metin Avkiran hangsúlyozta: a szívelégtelenség a pácienst legyengítő, életminőségét megváltoztató betegség, amely nem gyógyul, így a mindennapi feladatok ellátása is hihetetlenül nehézkessé válik.
"Ha a tapasszal segíthetünk meggyógyítani a szívet, az ezeknek az embereknek az életkilátásait is megváltoztatja

- emelte ki az eljárás jelentőségét.

Szerző
Frissítve: 2019.06.04. 12:20