A legteljesebb opálosodott dinoszaurusz-csontvázára bukkantak Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.06.05. 13:05

Fotó: JAMES KUETHER
Először tárták fel egy dinoszauruszcsapat maradványait Ausztráliában. A négy egyed fosszíliái ráadásul egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak – derült ki kedden.
Az Új-Dél-Wales állam északnyugati részén lévő Lightning Ridge területén talált maradványok új fajt képviselnek, amely a Fostoria dhimbangunmal nevet kapta. A név Robert Fosternek, a leleteket az 1980-as években megtaláló opálbányásznak és a megtalálási helyen élő őslakos népnek állít emléket. Lightning Ridge egy működő opálbánya, itt találták Ausztrália legjelentősebb dinoszauruszmaradványait és a világ több opálosodott fosszíliáját.
Phil Bell, a New England-i Egyetem kutatója szerint a csoport egyik egyede kiemelt jelentőségű. 
„Ez a világ legteljesebb opálosodott dinoszaurusz-csontváza. Egy felnőtt egyedhez tartozó mintegy 60 opálosodott csontot találtunk. Az opálossá vált kövületek nagyon ritkák a világon, lényegében az összes Ausztráliában van”

– mondta.

Az opál többnyire ékszerek drágaköveként ismert és tisztán kivehető szivárványszínei miatt különösen kedvelik. A Lightning Ridge-ben talált opálosodott fosszíliák színe azonban sokkal tompább. A szakértő kifejtette: az opál a szilícium-oxid vagy kova ásványa, a nagy vulkáni szigetlánc homokjából származik, amely Ausztrália keleti partvonala mentén húzódott 100 millió éve.
Ebben az időszakban élt a Földön a kétlábú, növényevő Fostoria dhimbangunmal, amely azért mozgott hordában, mert így védte meg magát a ragadozóktól. A fosszíliákat az a Lightning Ridge-i Ausztrál Opálközpontban állítják ki.
Szerző

A fehér hús is ugyanannyira emeli a koleszterinszintet, mint a vörös

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:57

Fotó: Andreas Franke / AFP
Azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.
A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.
„Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak” – mondta Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója. A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús – például virsli vagy császárszalonna –, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal – tette hozzá.
A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig véltnél 
hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében.

A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve – derítették ki a kutatók.
A vöröshús-fogyasztást az elmúlt években kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Az amerikai kormány étrendi ajánlásaiban a baromfifogyasztás növelése szerepel egészségesebb alternatívaként.
Egészen eddig nem volt azonban átfogó összehasonlítás a vörös, a fehér hús és a nem hústermékekből származó fehérjék hatásáról a koleszterinszintre. A nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterint illetően – magyarázta Krauss.
Szerző

Újra a világ legjobb mentőkutyái között Symba

Publikálás dátuma
2019.06.05. 06:38
Symba és gazdája, Balázs László
Fotó: Cseke Csilla / MTI
Egy hete teljesítette a legnehezebb nemzetközi mentőkutyás vizsgát a magyar Symba.
Jelenleg csak öt olyan kutya van a világon, akik romkutatásból és területvizsgálatból is rendelkeznek mestervizsgával, Symba pedig köztük van. Kilencévesen, egy műtét és hosszú rehabilitáció után, saját gazdáját is meglepte.
Szerző
Témák
mentőkutya
Frissítve: 2019.06.05. 09:43