Előfizetés

Senkinek semmi köze hozzá, de Sallai R. Benedek kilépett az LMP-ből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.05. 14:57

Fotó: Kovács Attila / MTI
Hivatalosan is, mert lélekben már régóta óta nem tag.
"Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hiszen a valláshoz hasonlóan szerintem a politikai meggyőződése is mindenki magánügye, de nem akarom, hogy utólag valami idióta azzal jöjjön, hogy sunnyogok. Tegnap éjjel hivatalosan is kiléptem az LMP-ből" - írta Facebook-oldalán Sallai Benedek. A parlamentből a tavaly áprilisi választáson kiesett (az országos listán csak a 15. helyen szerepelt) képviselőt májusban már kizárták a pártból, miután fegyelmi eljárás zajlott ellene, mert egy elnökségi ülésen rátámadt Hadházy Ákosra. Két hónap múlva aztán  visszavették, hogy most kilépjen. De mint most kiderült, már a visszavétel sem okozózott neki elégtételt, mert most azt írja: "Lélekben még tavaly nyáron, a tagságom helyreállítása után engedtem el, majd gyakorlatban január 1-től nem fizettem tagdíjat, gondolván, hogy a jól működő rendszer majd kilép belőlem, de nem történt meg. Emiatt - tegnap elolvasva az alábbi közleményt (ami Puzsér Róbert támogatásának felmondásáról szól - a szerk.) - én léptem immár egy világos nyilatkozattal, hogy véletlenül se tartsanak nyilván tagként az LMP-ben, mert ehhez az identitászavaros, ungárpetikés LMP-hez már semmi közöm."   

Lezárult az aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.05. 13:25

Fotó: Csortos Szabolcs
Az aláírásokat elviszik Trócsányi László igazságügyi miniszternek.
680 ezren írták alá az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kezdeményezést. Az aláírásokat több mint 26 ezren gyűjtötték – hangzott el Hadházy Ákos szerdai sajtótájékoztatóján. A kampány május 31-ig tartott. Azt mondta, hogy bár közjogi hatása nem lesz, az aláírásokat elviszik Trócsányi László igazságügyi miniszternek. Az adatokat 90 nap múlva megsemmisítik. Úgy értékelt: meghívtak egymillió embert egy tüntetésre, ebből 680 ezren jöttek el. 

Fidesz: bevándorlás

Hadházy Ákos ma saját politikai kudarcát ismerte be. Egymillió aláírást kellett volna összegyűjtenie, de a háromnegyedét sem sikerült – közölte megkeresésünkre a Fidesz sajtóosztálya. A kormánypárt szerint „az emberek átlátnak a szitán, és tudják, bevándorláspárti politikusként a bevándorlás támogatásához gyűjtött aláírásokat.”

Földes György: „El kell ismerni, ezt a pert most elvesztettük”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.06.05. 13:09

Fotó: Népszava
Az állam kontra Politikatörténeti Intézet ügyében a bíróság ezúttal az előbbi javára ítélt. A döntés nem jogerős.
A maratoni hosszúságú pereskedésben a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma azt vizsgálta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja-e a Politikatörténeti Intézettel (PTI) kötött ingatlanhasználati szerződést. „A bíróság elfogadta a kormány érvelését, és kimondta, hogy igen, az állam egyoldalúan felmondhatja a szerződést, kötelezhet minket arra, hogy átadjuk az ingatlant” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója. „El kell ismerni, ezt a pert most elvesztettük” – állapította meg. Varga István, az államot képviselő ügyvéd kérdésünkre közölte, hogy a bíróság nem pusztán eljárásjogi szempontból, hanem érdemben is vizsgálta a PTI kérelmét, és tartalmilag is elutasította a keresetet. Az ügyvéd változatlanul úgy gondolja, hogy az intézetnek „mennie kell”. Többször írtunk róla, hogy a kormány ki akarja tenni Alkotmány utcai székhelyéről a baloldali szellemiségű PTI-t. Az intézet megfelelő ellentételezés esetén hajlandó lenne elköltözni, az állam azonban semmit nem akar fizetni. Az ügy a Kúriáig jutott. A Kúria ugyan nem állította, hogy a PTI törvénysértően használná az Alkotmány utcai épületet, ugyanakkor rendelkezett arról, hogy az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Javában folynak az utóvédharcok. Földes György elmondta: bár a Fővárosi Törvényszék mostani határozata kedvezőtlen a PTI számára, meg kell adni, „Kis Tamás bíró magas színvonalon érvelt”. A PTI elemezni fogja az írásos indoklást, aztán – hangsúlyozta Földes – „fellebbezünk, és mi is magas színvonalon fogunk érvelni a magunk igaza mellett”. A törvényszék nem tért ki rá, hogy az államnak milyen feltételeket kell teljesítenie az ingatlan átadásakor. Földes György meggyőződése szerint akármi lesz is a per vége, a „kormánynak vannak bizonyos anyagi kötelezettségei”. A PTI ügyvezető igazgatója megjegyezte: a helyzet bonyolultságát mutatja, hogy a fellebbezést nem számítva még három eljárás folyik az ügyben.