Előfizetés

A Kúria szerint sem titkolhatók a kórházi fertőzések

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.05. 18:06
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Döntött a Kúria: nyilvánosságra kell hoznia az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kórházi fertőzésekről szóló adatokat – közölte a TASZ. A civil szervezet által indított per sokéves titkolózásnak vetett véget.
A Kúria megerősítette a másodfokú bíróság döntését, és kimondta, hogy a kórházi fertőzéses adatoknak intézményekre lebontva is nyilvánosaknak kell lenniük. A Kúria ezen felül tételesen elutasította az EMMI minden, az adatigénylés ellen felhozott érvét. Kimondta: nem igaz az, hogy egy statisztikai adatsor nyilvánosságra hozatala bárki személyes adatait veszélyeztetné, mint ahogy az sem igaz, hogy ezek az adatok döntés-előkészítő jellegűek lennének, amikor a titoktartás indokolt lehetne. „Üdvözöljük, hogy a Kúria arra is felhívta a figyelmet, hogy az államnak felelőssége van abban, hogy megmagyarázza és kontextusba helyezze a nyers adatokat, hogy azok ne legyenek riadalomkeltők. Az adatigénylés a 2015–16-os időszakra vonatkozott, mert akkor még nem álltak rendelkezésre újabb adatok, de a kedvező ítélet alapján kikérjük az elmúlt három év adatait is. Terveink szerint azt is kiderítjük, hogy a két évig tartó jogellenes titkolózás mennyibe került az adófizetőknek.” - írja az ítéletre reagálva a TASZ.

Avatás nélkül: egyszerűen csak leszedték a fekete nejlont Nagy Imre szobráról

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.06.05. 17:24

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Láthatóvá vált a Jászai Mari téren a mártír miniszterelnök emlékműve.
Avatóünnepséget nem tervezünk – közölte lapunkkal áprilisban Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, akit arról kérdeztünk, ki adja át Nagy Imre szobrát új helyén, a Jászai Mari téren. És valóban: szerdán mindenféle felhajtás nélkül eltávolították a fekete nejlont Varga Tamás szobrászművész alkotásáról. Délután már az utolsó simításokat végezték a helyszínen, úgy tudjuk, csütörtökre a teret elhatároló kerítést is elbontják. Pótó János történész, a Nagy Imre Emlékház igazgatója az ünnepség elmaradásáról korábban azt mondta lapunknak: a kormány nyilván nem szeretné, ha a szobor felállítása az elkerülhetetlennél nagyobb hullámokat verne a sajtóban. Furcsán venné ki magát ugyanis, ha egy ennyire antikommunista retorikájú, „ráadásul végletekig leegyszerűsített, fekete-fehér paneleket sulykoló propagandagépezet” arról lenne kénytelen beszámolni, hogy valamelyik fideszes vezető felavatja a kommunista miniszterelnök szobrát. Nagy Imre emlékművét a tiltakozások ellenére tavaly év végén, titokban elvitték a Parlamentnél lévő Vértanúk teréről. Helyére a „vörösterror áldozatainak” emlékműve kerül, amit eredetileg a Horthy-korszakban emeltek.

Megható gesztussal tisztelgett a Hableány áldozatainak emléke előtt egy szerb hadihajó teljes legénysége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.05. 17:13
A Kozara a Dunán
Fotó: Saly Noémi
Díszegyenruhában sorakozott fel a fedélzeten a Kozara nevű szerb hadihajó teljes legénysége, amikor a hajó elhaladt a Margit híd alatt, így tisztelegve a Hableány áldozatainak emléke előtt.  A Kozara amúgy úgy került Budapestre, hogy a szerb folyami flottilla rendszeresen közös gyakorlatokat és csereprogramokat folytat a szomszédos országokkal, így Magyarország mellett Horvátországgal, Romániával és Bulgáriával is.