Rendőrségi fellépést sürgetnek az illegális hulladékégetés ellen

Publikálás dátuma
2019.06.06. 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Levegő Munkacsoporthoz a Rózsadombról és Pesthidegkútról is gyakran érkeznek bejelentések szemét-, festettablakkeret-, bútorlap- és olajosrongy-égetésről.
A rendőrségnek aktívabb szerepet kellene játszania az illegális égetések elleni küzdelemben – vélekedett a Levegő Munkacsoport képviselője az Országos Rendőr-Főkapitányság dunakeszi kiképző- és oktatóközpontjának környezetvédelmi szakterületi továbbképzésén. A rendőrség által szervezett eseményen bemutatták az illegális égetések megelőzésével, illetve a jogellenes tevékenységek elleni fellépéssel kapcsolatos rendőrségi feladatokat. Napjaink legjelentősebb környezet-egészségügyi problémája a levegő részecskeszennyezettsége, aminek első számú okozója - az ország nagy részén - a háztartási tüzelés. Ezen belül is különösen veszélyes és káros az illegális anyagok igen gyakori égetése. Sokan azt gondolják, hogy akik szemetet, festett ablakkeretet, bútorlapot, olajos rongyot éget, nem engedheti meg magának a tiszta tüzelőanyagok beszerzését. Ez azonban csak részben igaz. A Levegő Munkacsoport tanácsadó irodájához ugyanis a Rózsadombról és Pesthidegkútról is gyakran érkeznek panaszok. A fő tehát szerintük inkább az ismerethiány és a nemtörődömség. Emiatt az elengedhetetlen szociális és lakhatási intézkedésekkel együtt szükséges a szemléletformálás és a szigorú hatósági fellépés is. A rendőrség mindkettőben szerepet játszik, akik részéről a civil szervezet a közlekedésbiztonsághoz hasonló, illegális égetés elleni kampányokat is sürget. Szintén hatékonynak tartanák, ha egy-egy ilyen esetben az elkövetőt a rendőrjárőr felkeresné, tájékoztatná a tevékenység káros hatásairól és figyelmeztetné a jogellenességére. Ha a szép szó nem segít, a rendőrség hatékonyan tudná segíteni a járási hivatalok munkáját a levegőtisztasági eljárásokat, a helyszíni szemlét, a bejutást és a jegyzőkönyvezést. Súlyosabb esetben akár nyomozás is indulhat a hulladékgazdálkodási rend megsértése gyanújával. Ha az ilyen ügyek nyilvánosságot kapnának, az másokat is eltántoríthatna az illegális égetéstől. A bizonyítás ugyanakkor nem könnyű: az eljárás során azt kell – kétséget kizáró módon – feltárni, hogy pontosan ki, mit, mikor és hogyan égetett. Ez mégis megéri, hisz az illegális égetés rendkívül káros az egészségre és így az egész társadalomra – állapítja meg a Levegő Munkacsoport.
Szerző

Varga Mihály a 325 forintos euróról: akkor nyaraljanak otthon a magyarok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 08:56
Varga Mihály
Fotó: Népszava
A pénzügyminiszter szerint három éven belül bevezethető lesz Magyarországon is az euró, de nem biztos, hogy be is vezetik.
A mostani kormányzati ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja a maastrichti kritériumokat, amelyek az euróbevezetéshez szükségesek – írja Varga Mihály Figyelőnek adott interjújára hivatkozva a hvg.hu. A pénzügyminiszter arra már nem tért ki, hogy tényleg be is akarná vezetni az eurót. De amikor megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Matolcsy György szerint évtizedek múlva jöhet el ez a pillanat, azt válaszolta: "ennél talán valamivel optimistább vagyok".
Arra a kérdésre pedig, hogy a 325 forintos euróárfolyam mellett mit tanácsol, mikor vegyenek eurót a nyaralni induló magyarok, azt mondta: 
"izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon".

A nemrég bejelentett, eget rengető újításoktól mentes "gazdaságvédelmi akciótervtől" egyébként 500 milliárdos hatást vár Varga.
Szerző

321,43 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.06.06. 07:14
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 321,43 forinton forgott reggel hét órakor, 20 fillérrel csökkent az árfolyama a szerda esti 321,63 forinthoz képest. A dollár árfolyama 286,30 forintról 286,19 forintra, a svájci franké pedig 287,99 forintról 287,82 forintra gyengült. A jent 2,6448 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,6417 forinttal. Az euró 1,1232 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,12 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,09 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,1168 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9943 frankot kértek, 0,03 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,23 százalékot veszített értékéből a dollár, csütörtök reggel 108,20 jent ért.
Szerző
Témák
forint euró dollár