Varga Mihály a 325 forintos euróról: akkor nyaraljanak otthon a magyarok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 08:56
Varga Mihály
Fotó: Népszava
A pénzügyminiszter szerint három éven belül bevezethető lesz Magyarországon is az euró, de nem biztos, hogy be is vezetik.
A mostani kormányzati ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja a maastrichti kritériumokat, amelyek az euróbevezetéshez szükségesek – írja Varga Mihály Figyelőnek adott interjújára hivatkozva a hvg.hu. A pénzügyminiszter arra már nem tért ki, hogy tényleg be is akarná vezetni az eurót. De amikor megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Matolcsy György szerint évtizedek múlva jöhet el ez a pillanat, azt válaszolta: "ennél talán valamivel optimistább vagyok".
Arra a kérdésre pedig, hogy a 325 forintos euróárfolyam mellett mit tanácsol, mikor vegyenek eurót a nyaralni induló magyarok, azt mondta: 
"izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon".

A nemrég bejelentett, eget rengető újításoktól mentes "gazdaságvédelmi akciótervtől" egyébként 500 milliárdos hatást vár Varga.
Szerző

321,43 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.06.06. 07:14
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 321,43 forinton forgott reggel hét órakor, 20 fillérrel csökkent az árfolyama a szerda esti 321,63 forinthoz képest. A dollár árfolyama 286,30 forintról 286,19 forintra, a svájci franké pedig 287,99 forintról 287,82 forintra gyengült. A jent 2,6448 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,6417 forinttal. Az euró 1,1232 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,12 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,09 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,1168 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9943 frankot kértek, 0,03 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,23 százalékot veszített értékéből a dollár, csütörtök reggel 108,20 jent ért.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Kőkemény kritikát kapott Magyarország ajánlásokba csomagolva

Publikálás dátuma
2019.06.05. 19:36
A költségvetés felpántlikázva
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Súlyos egyensúlytalanságról, igazságtalanságról ír az Európai Bizottság a Magyarországnak szóló gazdaságpolitikai ajánlásban.
Az Európai Bizottság tegnap négy pontban foglalta össze a Magyarországnak szóló, egy-másfél év alatt megoldandó, összesen 20 gazdaságpolitikai ajánlását, amelyek többsége inkább visszatérő bírálat az ország vezetésével szemben. Ezek legfontosabbika, hogy a kormánynak sürgős intézkedéseket kell hoznia a középtávú költségvetési egyensúly biztosítása érdekében. Ez már a második figyelmeztetés azóta, hogy Brüsszel tavaly júniusban eljárást indított a túlköltekező költségvetési politika hosszú távú kedvezőtlen kilátásai miatt. Pierre Moscovici pénzügyi biztos azt mondta: addig kell a kiigazítást végrehajtani, amíg kedvező a gazdasági környezet. Az uniós testület szerint Magyarországnak folytatnia kell a legsérülékenyebb társadalmi rétegek munkaerőpiaci integrációját és javítania szociális ellátó rendszerét, valamint rövidnek tartják a munkanélküli segélyezés időtartamát. A hátrányos helyzetűek, és különösen a romák bevonása a minőségi oktatásba évről-évre visszatérő brüsszeli ajánlás csakúgy, mint a betegellátás színvonalának emelése. A magyar kormánynak többet kell áldoznia a kutatásra és innovációra, az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedés és energiahálózat fejlesztésére, továbbá javítania kell a versenyt a közbeszerzések terén. Nagy hangsúlyt helyeznek a bizottsági ajánlások a korrupció elleni harcra. Ennek keretében erősíteni kell az igazságszolgáltatás függetlenségét, az ügyészi munkát és a hivatalos információkhoz való hozzáférést. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy hatékonyabb szociális párbeszéd kell és átláthatóbb, színvonalasabb döntéshozatal, valamint a döntéseket megelőző megfelelő hatástanulmányok. Emellett egyszerűsíteni kell az adórendszert és hatékonyabban fellépni az adókedvezményekkel operáló multinacionális cégekkel szemben. A szolgáltatások terén javítani szükséges a versenyt és a szabályozói környezetet is. A Magyarországnak és a többi 27 tagállamnak szóló bizottsági ajánlásokról júniusban tárgyalnak az állam- és kormányfők. Az uniós pénzügyminiszterek előreláthatólag júliusi ülésükön ütik rá a pecsétet.