120 aligátort engedtek szabadon Kínában

Publikálás dátuma
2019.06.06. 10:30

Fotó: Matthijs Kuijpers/Biosphoto / AFP
A világ egyetlen mesterséges keltetőbázisáról a vadonba küldtek 30 hím és 90 nőstény hüllőt.
Százhúsz fogságban keltetett kínai aligátort (Alligator sinensis) engedtek vadon Kína Anhuj tartományában. A tartományi természetvédelmi hatóságok közlése szerint a kikelt 30 hímet és 90 nőstény hüllőt az anhuji Jangce Aligátorrezervátum 46 pontján engedték ki. A természetvédelmi terület dolgozói 18 aligátorra helyeztek műholdas jelkövetőt, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérhessék őket. A megfigyelések szerint minden aligátor jól alkalmazkodott a környezethez és túlélte a vadonba kihelyezést, néhányuk szaporodott is.
 Az anhuji Jangce Aligátorrezervátum a kínai aligátorok egyetlen mesterséges keltetőbázisa a világon. 2003 óta engednek szabadon ilyen hüllőket természetes élőhelyükön, eddig összesen 225-öt. 2018 végéig a nőstények 14 fészekbe 224 tojást raktak, 112 bébialigátor kelt ki természetes módon. A kínai aligátort 1972-ben első osztályú védelmet igénylő állatnak nyilvánították Kínában. Vadon élő egyedeinek száma 200-ra tehető.
Szerző
Témák
aligátor

Kihalás fenyegeti a csimpánzokat

Publikálás dátuma
2019.06.06. 09:01

Fotó: Tesni Ward/Biosphoto / AFP
Egyre kisebb erdei „szigetekre” szorítja vissza a csimpánzokat az emberi terjeszkedés és a vadászat – figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián.
A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalás fenyegeti, leginkább a súlyosan veszélyeztetett nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal. A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, amelyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.
 „Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. 
A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek”

– írták közleményükben.

Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti. Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdők, ám a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük. Vadásszák őket a húsuk miatt és leölik őket a termésüket védő farmerek is.
A kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat. Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongó Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli. A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből, Gambiából és talán már Togóból is eltűntek.
Szerző
Témák
csimpánz

Kitiltották az egyszer használatos műanyagokat a debreceni állatkertből

Publikálás dátuma
2019.06.05. 17:28

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
A környezetvédelmi világnapon, szerdától kitiltották az egyszer használatos műanyag eszközöket a debreceni állatkertből és vidámparkból.
Az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek. A magyar állatkerteket évente összesen csaknem négymillióan keresik fel. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőben, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett a természeti értékek védelmében, a környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazásában és a látogatókkal történő megismertetésében - írta közleményében a park igazgatója.
Ennek megfelelően már szerdától alkalmazzák a leendő EU-s szabályokat és kitiltják az egyszer használatos műanyag szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatát a vendéglátóhelyeikről és így csökkentik a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét - tette hozzá Nagy Gergely Sándor, aki reményét fejezte ki, hogy példájukat más állatkertek és közgyűjtemények is követni fogják.
"Nem várunk 2021-ig, mától kitiltjuk az egyszer használatos műanyagokat!

Június 5-én ünnepeljük a Környezetvédelmi Világnapot, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, amelynek jelentős része műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot és a táplálékláncba bekerülve közvetlen hatással van egészségünkre. Ha ezen nem változtatunk, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal" - olvasható az intézmény Facebook-bejegyzésében.
Az állatkertben a büféket külső vállalkozók üzemeltetik, akikkel korábban módosították a szerződéseket, így kellő idő volt a felkészülésre. Mivel a vendégek bevihetnek a parkba egyszer használatos műanyag eszközöket, szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is kialakítottak a nagyerdei állatkertben és vidámparkban - jegyezte meg az igazgató.
Szerző