A francia politikát okolva visszalépett a Fiat, mégsem egyesül a Renault-val

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:00

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Párizs viszont úgy látja, az FCA türelmetlen volt, miközben nem volt ok a sietségre.
A Fiat Chrysler csütörtök hajnalban bejelentette, hogy visszalép a Renault-nak tett 35 milliárd dolláros egyesülési ajánlatától, és a francia autógyártóban 15 százalékos részesedéssel bíró párizsi kormányt hibáztatta azért, hogy nem jött létre a világ harmadik legnagyobb autógyártó cége. A Fiat Chrysler (FCA) május végén tette meg az ajánlatát. Különböző források szerint a Renault igazgatótanácsa szerdán már hat órája tanácskozott az egyesülésről, amikor a francia kormány is feltételesen megállapodott az FCA-val az ügyletről. Párizs azonban el akarta érni, hogy egyik szövetséges partnere, a japán Nissan – amely mindaddig tartózkodott – támogassa az egyesülést. A francia szakszervezetek ellenezték a megállapodást, a magánrészvényesek viszont támogatták. A francia kormány ekkor azt kérte, hogy halasszák el a döntést. Az FCA ezután – szerda éjfél után – adott ki közleményt arról, hogy visszalép az ajánlattól.
„Egyértelművé vált, hogy Franciaországban egyelőre nincsenek meg a politikai feltételek ahhoz, hogy egy ilyen kombináció sikeresen elinduljon”

– fogalmaztak.

Francia részről azonban úgy látják, az FCA türelmetlen volt, gyorsan nyélbe akarta ütni az ügyletet, miközben Párizs szerint nem volt ok a sietségre. Az FCA javaslata szerint a két cég részvényesei 50-50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkeztek volna a közös vállalatban, amely a világ harmadik vezető járműgyártója lett volna a Volkswagen és a Toyota után. Az egyesülés évi 8,7 millió autót gyártott volna, piaci tőkeértéke pedig elérte volna a 37 milliárd dollárt, ebből csaknem 20 milliárd a Fiat Chrysleré lett volna. Elemzők szerint ésszerű volt az elgondolás, az iparági konszolidáció komoly költségmegtakarítással járt volna, más gyártók részéről is látni próbálkozásokat arra, hogy megosszák egymás között a fejlesztési költségeket. Az FCA korábban már tárgyalt a PSA Csoporttal, amelyben a francia kormánynak szintén van részesedése.
Szerző

Rendőrségi fellépést sürgetnek az illegális hulladékégetés ellen

Publikálás dátuma
2019.06.06. 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Levegő Munkacsoporthoz a Rózsadombról és Pesthidegkútról is gyakran érkeznek bejelentések szemét-, festettablakkeret-, bútorlap- és olajosrongy-égetésről.
A rendőrségnek aktívabb szerepet kellene játszania az illegális égetések elleni küzdelemben – vélekedett a Levegő Munkacsoport képviselője az Országos Rendőr-Főkapitányság dunakeszi kiképző- és oktatóközpontjának környezetvédelmi szakterületi továbbképzésén. A rendőrség által szervezett eseményen bemutatták az illegális égetések megelőzésével, illetve a jogellenes tevékenységek elleni fellépéssel kapcsolatos rendőrségi feladatokat. Napjaink legjelentősebb környezet-egészségügyi problémája a levegő részecskeszennyezettsége, aminek első számú okozója - az ország nagy részén - a háztartási tüzelés. Ezen belül is különösen veszélyes és káros az illegális anyagok igen gyakori égetése. Sokan azt gondolják, hogy akik szemetet, festett ablakkeretet, bútorlapot, olajos rongyot éget, nem engedheti meg magának a tiszta tüzelőanyagok beszerzését. Ez azonban csak részben igaz. A Levegő Munkacsoport tanácsadó irodájához ugyanis a Rózsadombról és Pesthidegkútról is gyakran érkeznek panaszok. A fő tehát szerintük inkább az ismerethiány és a nemtörődömség. Emiatt az elengedhetetlen szociális és lakhatási intézkedésekkel együtt szükséges a szemléletformálás és a szigorú hatósági fellépés is. A rendőrség mindkettőben szerepet játszik, akik részéről a civil szervezet a közlekedésbiztonsághoz hasonló, illegális égetés elleni kampányokat is sürget. Szintén hatékonynak tartanák, ha egy-egy ilyen esetben az elkövetőt a rendőrjárőr felkeresné, tájékoztatná a tevékenység káros hatásairól és figyelmeztetné a jogellenességére. Ha a szép szó nem segít, a rendőrség hatékonyan tudná segíteni a járási hivatalok munkáját a levegőtisztasági eljárásokat, a helyszíni szemlét, a bejutást és a jegyzőkönyvezést. Súlyosabb esetben akár nyomozás is indulhat a hulladékgazdálkodási rend megsértése gyanújával. Ha az ilyen ügyek nyilvánosságot kapnának, az másokat is eltántoríthatna az illegális égetéstől. A bizonyítás ugyanakkor nem könnyű: az eljárás során azt kell – kétséget kizáró módon – feltárni, hogy pontosan ki, mit, mikor és hogyan égetett. Ez mégis megéri, hisz az illegális égetés rendkívül káros az egészségre és így az egész társadalomra – állapítja meg a Levegő Munkacsoport.
Szerző

Varga Mihály a 325 forintos euróról: akkor nyaraljanak otthon a magyarok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 08:56
Varga Mihály
Fotó: Népszava
A pénzügyminiszter szerint három éven belül bevezethető lesz Magyarországon is az euró, de nem biztos, hogy be is vezetik.
A mostani kormányzati ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja a maastrichti kritériumokat, amelyek az euróbevezetéshez szükségesek – írja Varga Mihály Figyelőnek adott interjújára hivatkozva a hvg.hu. A pénzügyminiszter arra már nem tért ki, hogy tényleg be is akarná vezetni az eurót. De amikor megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Matolcsy György szerint évtizedek múlva jöhet el ez a pillanat, azt válaszolta: "ennél talán valamivel optimistább vagyok".
Arra a kérdésre pedig, hogy a 325 forintos euróárfolyam mellett mit tanácsol, mikor vegyenek eurót a nyaralni induló magyarok, azt mondta: 
"izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon".

A nemrég bejelentett, eget rengető újításoktól mentes "gazdaságvédelmi akciótervtől" egyébként 500 milliárdos hatást vár Varga.
Szerző